Pomyślałem sobie, że dobrze byłoby wzorem listy porterów bałtyckich stworzyć podobną listę, tyle że dla piwa grodziskiego. Jest to nasz narodowy styl, na który dodatkowo ostatnimi czasy jest swoisty boom, także myślę, że warto byłoby spróbować śledzić nowinki na tym polu.
Artezan - Fafik, 4% alk, 10% ekstr
Artezan - Piwo Grodziskie, 3% alk, 8% ekstr
Artezan - Grodzisz Imperialny, 4% alk, 10% ekstr
Bazyliszek - WKD Grodzisk, 4,5% alk, 10,5% ekstr
Grodzisk Wielkopolski - Piwo z Grodziska, 3,1% alk, 7,7% ekstr
Grodzisk Wielkopolski - Bernardyńskie, 6,5% alk, 13% ekstr
Grodzka 15 - Piwo a la Grodziskie, 2,65% alk, 8% ekstr
Jan Olbracht Rzemieślniczy - Piotrek z Bagien - Grodziskie, 2,7% alk, 8% ekstr
Jan Olbracht Rzemieślniczy - Gród Króla, 3,5% alk, 8% ekstr
Nepomucen - Grodziskie, 3,9% alk, 10% ekstr
Olimp - Sophia, 3% alk, 7,8% ekstr
Pinta - A'la Grodziskie, 2,6% alk, 7,8% ekstr
Pinta - Grodziskie 2.0, 2,5% alk, 7,8% ekstr
Pinta - Grodziskie 3.0, 2,6% alk, 7,8% ekstr
Pinta - Grodziskie 4.0, 2,6% alk, 7,8% ekstr
Piwne Podziemie - Grodzilla Dudette, 4,9%alk, 11,3% ekstr
Pracownia Piwa - Smoked Cracow, 2,4% alk, 7,7% ekstr
Pracownia Piwa - Smoked Cracow by Night, 2,4% alk, 7,7% ekstr
Pracownia Piwa - Smoked Cracow by Sunrise, 2,4% alk, 7,7% ekstr
Pracownia Piwa - Smoked Cracow Ho Ho Ho, 2,4% alk, 7,7% ekst
Profesja - Mnich, 3,2% alk, 8,6% ekstr
Widawa - Siwy Miś, 6,2% alk, 16% ekstr
Kilka uwag:
1. Jest to lista piw "bieżących", czyli najstarsze to A'la Grodziskie z Pinty i Piwo a la Grodziskie z Grodzkiej 15.
2. Nie dzieliłem jej na piwa obecnie dostępne i niedostępne, bo o ile ma to sens w przypadku porterów, które w większości są dostępne cały rok, to grodziszami zajmuje się głównie polski craft, a wiadomo jak to z nimi jest - raz jest, raz nie ma... osiwieć by można od samych aktualizacji dostępności
3. Nie brałem pod uwagę piw zagranicznych, a wiem że takie są. Stąd pytanie do was: czy uważacie, że powinniśmy skupiać się na polskich, czy też starać się robić kompletny spis grodziskich z całego świata? Dla mnie fakt uwarzenia grodzisza przez np. jakiś minibrowar w USA jest kompletnie nieinteresujący, bo wiem że i tak go nigdy nie spróbuję, no ale chciałem poddać to zagadnienie pod dyskusję.
4. Uwzględniłem na tej liście także hybrydy stylu, niebędące "czystym" grodziskim. Jeśli uważacie, że należy do tej listy coś dodać bądź usunąć, proszę o komentarze. Ja osobiście mam wątpliwości co do piw znacznie odstających parametrami (Siwy Miś, Bernardyńskie), ale z drugiej strony dubeltowy grodzisz to też grodzisz, dlatego wstępnie go na listę wrzuciłem. Ew. mocno odchylające od stylu piwa możnaby jakoś oznaczać, albo stworzyć dla nich osobną kategorię i przy każdym zaznaczać, czym szczególnym dane piwo się wyróżnia. Mamy też takie Piwo o smaku czerwonej porzeczki i Piwo o smaku kwiatu czarnego bzu, których na liście nie uwzględniłem, a może powinienem? Szczególnie w przypadku tego drugiego się zastanawiam, bo o ile to pierwsze to czysta oranżada, to przy Piwie o smaku kwiatu czarnego bzu wyraźnie czuć wędzonkę, także może to traktować jako hybrydę grodzisza?
Zapraszam forumowiczów do współtworzenia tej listy
Artezan - Fafik, 4% alk, 10% ekstr
Artezan - Piwo Grodziskie, 3% alk, 8% ekstr
Artezan - Grodzisz Imperialny, 4% alk, 10% ekstr
Bazyliszek - WKD Grodzisk, 4,5% alk, 10,5% ekstr
Grodzisk Wielkopolski - Piwo z Grodziska, 3,1% alk, 7,7% ekstr
Grodzisk Wielkopolski - Bernardyńskie, 6,5% alk, 13% ekstr
Grodzka 15 - Piwo a la Grodziskie, 2,65% alk, 8% ekstr
Jan Olbracht Rzemieślniczy - Piotrek z Bagien - Grodziskie, 2,7% alk, 8% ekstr
Jan Olbracht Rzemieślniczy - Gród Króla, 3,5% alk, 8% ekstr
Nepomucen - Grodziskie, 3,9% alk, 10% ekstr
Olimp - Sophia, 3% alk, 7,8% ekstr
Pinta - A'la Grodziskie, 2,6% alk, 7,8% ekstr
Pinta - Grodziskie 2.0, 2,5% alk, 7,8% ekstr
Pinta - Grodziskie 3.0, 2,6% alk, 7,8% ekstr
Pinta - Grodziskie 4.0, 2,6% alk, 7,8% ekstr
Piwne Podziemie - Grodzilla Dudette, 4,9%alk, 11,3% ekstr
Pracownia Piwa - Smoked Cracow, 2,4% alk, 7,7% ekstr
Pracownia Piwa - Smoked Cracow by Night, 2,4% alk, 7,7% ekstr
Pracownia Piwa - Smoked Cracow by Sunrise, 2,4% alk, 7,7% ekstr
Pracownia Piwa - Smoked Cracow Ho Ho Ho, 2,4% alk, 7,7% ekst
Profesja - Mnich, 3,2% alk, 8,6% ekstr
Widawa - Siwy Miś, 6,2% alk, 16% ekstr
Kilka uwag:
1. Jest to lista piw "bieżących", czyli najstarsze to A'la Grodziskie z Pinty i Piwo a la Grodziskie z Grodzkiej 15.
2. Nie dzieliłem jej na piwa obecnie dostępne i niedostępne, bo o ile ma to sens w przypadku porterów, które w większości są dostępne cały rok, to grodziszami zajmuje się głównie polski craft, a wiadomo jak to z nimi jest - raz jest, raz nie ma... osiwieć by można od samych aktualizacji dostępności
3. Nie brałem pod uwagę piw zagranicznych, a wiem że takie są. Stąd pytanie do was: czy uważacie, że powinniśmy skupiać się na polskich, czy też starać się robić kompletny spis grodziskich z całego świata? Dla mnie fakt uwarzenia grodzisza przez np. jakiś minibrowar w USA jest kompletnie nieinteresujący, bo wiem że i tak go nigdy nie spróbuję, no ale chciałem poddać to zagadnienie pod dyskusję.
4. Uwzględniłem na tej liście także hybrydy stylu, niebędące "czystym" grodziskim. Jeśli uważacie, że należy do tej listy coś dodać bądź usunąć, proszę o komentarze. Ja osobiście mam wątpliwości co do piw znacznie odstających parametrami (Siwy Miś, Bernardyńskie), ale z drugiej strony dubeltowy grodzisz to też grodzisz, dlatego wstępnie go na listę wrzuciłem. Ew. mocno odchylające od stylu piwa możnaby jakoś oznaczać, albo stworzyć dla nich osobną kategorię i przy każdym zaznaczać, czym szczególnym dane piwo się wyróżnia. Mamy też takie Piwo o smaku czerwonej porzeczki i Piwo o smaku kwiatu czarnego bzu, których na liście nie uwzględniłem, a może powinienem? Szczególnie w przypadku tego drugiego się zastanawiam, bo o ile to pierwsze to czysta oranżada, to przy Piwie o smaku kwiatu czarnego bzu wyraźnie czuć wędzonkę, także może to traktować jako hybrydę grodzisza?
Zapraszam forumowiczów do współtworzenia tej listy
Comment