Piwo marcowe w czasach dzisiejszych
Collapse
X
-
I tu się znów zgodzę , znano, ale nie nazywano. Czyli szperając w starych księgach możemy znaleźć datę narodzin tego czy owego piwa dolnej fermentacji, acz samego początku fermentacji dolnej znaleźć nie zdoła. Piwo jako takie, dolne, np. w Europie pojawiło się końcem XIX-go wieku, ale takie piwo było znane już dawniej, tylko nikt tego nie ogarnął na zasadzie to i to, wtedy i wtedy.
Możemy tylko gdybać kiedy nastąpiło załamanie rynku piw górnej fermentacji czyli w ogóle zmianę smaków Europy, ze słodkich i ciężkich na lekkie i wytrawne; zmiana ta też dotyczyła nie tyle piwa, ale również wina i alkoholu.
Z roku 1842* już, możemy znaleźć menu restauracji francuskiej, takiej lepszej, która serwuje piwo za 50 centymów i porter za 2 franki (gdzie woda kosztowała 75 centymów, a najprostsze wino 1 franka), czyli jeszcze nie ma wyboru-są pewne marki, trunki, ale bez szału, jest za to wielki wybór win niesamowicie słodkich, oraz słodkich i mocniejszych likierów-takie mieli gardła. 1886 rok, uczeń Ludwika Pasteura, dr H. Elion wyodrębnia szczep drożdży i warzy lager'a, którego nazywa Heineken-A, bo warzy go właśnie dla Heineken'a, ile minęło lat? Tak możemy chodzić od browaru do browaru i czytać podobne historie, ale nadal dotyczą one piwa, że było takie, a nie inne, słabsze, wytrawniejsze, do dłuższego przechowywania i bardziej ujednolicone.
*W tym samym roku też Niemcy emigrują do USA i już warzą coś, co można podpiąć pod lager.Last edited by Petitpierre; 2015-07-03, 11:54.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
Comment