Witam Wszystkich. Z uwagi na fakt iż jestem początkująca na tym forum a pozostali to specjaliści zwracam się do wszystkich z pytaniem: czy bardzo w smaku oraz innych właściwościach można rozróżnić piwo gdzie przewaga jest słodu jęczmiennego od piwa ktore przygotowano z niewielkiej ilości słodu za to z przewagą jęczmienia browarnego z dodatkiem enzymów. Jak rozróżnić takie piwa? Pozdrawiam
Piwo z jęczmienia browarnego
Collapse
X
-
Kilka lat temu, na branżowym spotkaniu, prezentowano dane statystyczne z degustacji piwa warzonego 100% z surowców niesłodowanych. Zrobili je, z tego co pamiętam Duńczycy. Nikt nie potrafił odróżnić piwa "normalnego" od tego wynalazku. Wielu bardziej smakowało to 100% niesłodowe
Samego piwa nie próbowałem, tylko wykładu wysłuchałem.
Wydaje mi się, że nie jesteśmy w stanie takich rzeczy jak skład surowcowy wyłapć z gotowego piwa."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Kilka lat temu, na branżowym spotkaniu, prezentowano dane statystyczne z degustacji piwa warzonego 100% z surowców niesłodowanych. Zrobili je, z tego co pamiętam Duńczycy. Nikt nie potrafił odróżnić piwa "normalnego" od tego wynalazku. Wielu bardziej smakowało to 100% niesłodowe
Samego piwa nie próbowałem, tylko wykładu wysłuchałem.
Wydaje mi się, że nie jesteśmy w stanie takich rzeczy jak skład surowcowy wyłapać z gotowego piwa.
Enzymy Novozymes? A wyszli z tym poza pokazówkę marketingową, swoją drogą?Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
-
A czy jeśli jęczmień niesłodowany jest w przypadku lagera dodawany do zasypu z ziarna już słodowanego, to należy zastosować w tym przypadku dodatkowe enzymy, czy nie jest to konieczne?
Drugie pytanie: czemu słodowanie jest tak kosztowne według ekonomiki koncernów?Comment
-
A czy jeśli jęczmień niesłodowany jest w przypadku lagera dodawany do zasypu z ziarna już słodowanego, to należy zastosować w tym przypadku dodatkowe enzymy, czy nie jest to konieczne?
Drugie pytanie: czemu słodowanie jest tak kosztowne według ekonomiki koncernów?
2) Produkując na tak ogromną skalę każdy grosz mniej ma znaczenie. Oszczędności na dodatkach niesłodowanych mogą iść w miliony, a klientowi kupującemu takie wynalazki przecież tak czy siak na smaku nie zależy, liczy się cena na półce sklepowej.Comment
-
Nie jest tak do końca... Mimo, że nie rozumie procesów produkcji, praw rynku, itp. dostrzega różnicę. Prawda jest taka, że ma niewielki wybór, by się przekonać jak smakuje dobre piwo.Comment
-
Jeszcze kilka lat temu przyznałbym ci rację, ale obecnie niemoc w znalezieniu dobrego piwa to co najmniej brak dobrej woli. Na każdym osiedlu w Polsce dostępne są minimum piwa z Browaru Fortuna, Grodziskie, Bojany/Ciechany/Lwówki. A to już całkiem niezły początek. A i tak nikt nie pobije sprzedaży Żubra czy innych Harnasi. Bo tańsze.
Niestety nie mam zielonego pojęcia o płacach w koncernach piwowarskich, ale np. taka KP raczej zbyt wielu pracowników na pensji minimalnej nie zatrudni np. w Poznaniu. Poza tym płace to raczej ledwo ułamek kosztów, które ponoszą koncerny.Comment
-
No i według naszego polskiego prawa piwo robione z 100% zasypu niesłodowanego to już nie piwo. Trzeba by taki napój inaczej nazwać. Wino czy cuś
tak mi się wydaje i coś takiego mi pamięć podsuwa
"Celniki" nie puszczą takiego produktu jako piwo, bo podobno pomimo braku jasnych przepisów czepiają się już piw które mają w zasypie ponad 50% surowców niesłodowanychComment
-
NIeprawda, prawie każdego stać by wydać 20 zł na 3 piwa. Nie każdego stać by robić to co dziennie lub kilka razy dziennie. 20 zł to cena biletu do kina, dwóch paczek fajek, 4 biletów komunikacji miejskiej w większym mieście, lub dwa wejścia na basen czy tam siłownię. Większość ludzi stać na to, pytanie tylko czy akurat na ten cel są skłonni wydać takie pieniądze i czy im się to w ich mniemaniu kalkuluje.Comment
-
Dla takich jak piszesz (i nie tylko dla mnich) piwo nie jest podstawowym produktem żywieniowym potrzebnym do przeżycia.
Skoro muszą trzepnąć codziennie harnasiotatrę w ilości 1-3 sztuk to piwo nie jest elementem piramidy żywieniowej a oznacza całkowicie coś innego
Na ruskie fajki znajdują 10zł, na 10 harnasiów na tydzień też kasa się znajdzie
Kwestia jest taka. Czy pijemy piwo tylko po to aby zaaplikwać % do organizmu czy pijemy piwo bo lubimy jego smak, gasi nasze pragnienie, a szumek w głowie po 2-3 sztukach to tylko efekt uboczny, który jest często mile widziany.
Wszystko zależy od kąta patrzenia i punktu odniesieniaComment