Lambiki dla początkujących

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    Lambiki dla początkujących

    Pilem już faro (całkiem sympatyczne piwo, trochę podobne do cydru, ale bez rewelacji). Degustowałem również krieka (smaczny, ale piwo to to nie przypominało - bardziej pitny jogurt wiśniowy). Wszystko z Lindemansa. Czy warto się zabrać również za gueuze? Słyszałem różne opinie o tym gatunku lambica. Jeśli tak, to czy Lindemans będzie dobrym wyborem? Jest moim zdaniem browarem dość przystępnym cenowo, pytanie tylko, ile w nim pozostało z tradycyjnych metod?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19255

    #2
    Ja lubię gueze. Polecam. Piłem tylko lindemansy, więc opiniotwórczy nie jestem. Aby jednak poznać smak takiego trunku trzeba udać się do Belgii. Tam jest tego więcej i na miejscu.
    Last edited by e-prezes; 2015-07-05, 16:15.

    Comment

    • Dukat_WSI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 781

      #3
      Dzięki. Spróbuję zapolować w takim razie na zarekomendowany przez Ciebie trunek. Butelkowany czysty lambic jest pewnie w naszym pięknym kraju niedostępny?

      Comment

      • baroN1
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.08
        • 181

        #4
        z lindemansa jesli chodzi o "tradycyjne" to geuze w wersji cuvee rene (dostepne w butelkach 375 i 750) oraz kriek cuvee rene (tylko 750ml)...

        z tradycyjnych lambików to chyba 3 browary butelkują... De Cam, 3 fonteinen i beersel (piwo o nazwie BZART), lecz ceny tych piw są kosmiczne.... i to raczej nie są piwa dla początkujących...

        z przystepnych (smakowo i cenowo) lambików, polecam wszelkie piwa z browaru BOON (nie masakrują kwasem),
        potem Beersel, 3fonteinen, cantillon, DE CAM, timmermans (wersje OUDE), tilquin, i mój ULUBIONY: Hanssens

        wszystkie piwa da sie kupic, tylko trzeba szukać (w Poznaniu raczej nie ma problemy z wiekszością), co do cen to raczej się nie zdziw jak zobaczysz 20-25zł za 375ml, w przypadku 3fonteinen- cena moze dojsc do 50-60zl za 375ml, a 750ml- za BZART-a OUDE LAMBIEK trzeba połozyć koło 170zl !!, Hanssensy 750ml to koszt 40-45zł- lecz w tym przypadku otrzymujesz lambika z najwyższej półki


        POZDRAWIAM


        ps. z lindemansami poza wersjami cuvee rene raczej daj sobie spokój, to piwa ze slodzikami

        Comment

        • baroN1
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.08
          • 181

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          Ja lubię gueze. Polecam. Piłem tylko lindemansy, więc opiniotwórczy nie jestem. Aby jednak poznać smak takiego trunku trzeba udać się do Belgii. Tam jest tego więcej i na miejscu.
          nie trzeba np w Poznaniu jest większość z tego co wypisalem

          a w Belgii wcale te topowe nie tak łatwo dostać trzeba szukać i tak

          mimo wszystko polecam wyjazd do Belgii bo wrażenia niezapomniane....

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
            Dzięki. Spróbuję zapolować w takim razie na zarekomendowany przez Ciebie trunek. Butelkowany czysty lambic jest pewnie w naszym pięknym kraju niedostępny?
            Czysty lambic to taki półprodukt, który stanowi bazę dla gueze, krieka, peche i tak dalej, nie jest butelkowany. Polecam zapoznanie się z absolutną klasyką czyli gueze z 3 fontannie i Cantillion. DZikusy najwyższej próby, praktycznie kamienie milowe stylu. W niskich cenach można raczej tylko trafić na namiastki stylu vide gueze z Mort Subite.

            Comment

            • Dukat_WSI
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 781

              #7
              baroN1, wysokie te ceny zapodane przez Ciebie, chyba pozostanę przy Lindemansie.

              pioterb4, Lindemans to rozumiem namiastka stylu?

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19255

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baroN1
                nie trzeba np w Poznaniu jest większość z tego co wypisalem

                a w Belgii wcale te topowe nie tak łatwo dostać trzeba szukać i tak

                mimo wszystko polecam wyjazd do Belgii bo wrażenia niezapomniane....
                Nie, no taki wybór... Nie spodziewałem się. W Lublinie i Warszawie nie spotkałem.

                Comment

                • baroN1
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.08
                  • 181

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                  Czysty lambic to taki półprodukt, który stanowi bazę dla gueze, krieka, peche i tak dalej, nie jest butelkowany. W niskich cenach można raczej tylko trafić na namiastki stylu vide gueze z Mort Subite.
                  czysty lambik jest butelkowany....

                  zwykle geuze z mort subite to tez chyba słodzik, ouze geuze i oude kriek to juz prawdziwe lambiki, ale kilkanascie zl za 375ml trzeba polozyc...


                  Dukat- spróbuj jakiegos cantillon czy 3fonteinen i zobacz czy Ci zasmakuje... jeśli nie to znaczy że prawdziwe lambiki nie są raczej dla CIebie

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    Dostępne u nas Cantillony czy 3fonteinen to świeżaki, przed chwilą zabutelkowane i trzeba liczyć się z ich dużą "chropowatością" co nie każdemu nowicjuszowi może wyjść na dobre.

                    Comment

                    • baroN1
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.08
                      • 181

                      #11
                      przez jakis czas były (a może i są) dostepne lambiki z De Cam- Oude Lambiek butelkowany w warzony w 2007... wiec calkiem przyzwoicie tylko ceny zaporowe, i mało który sklep coś takiego posiada

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
                        baroN1, wysokie te ceny zapodane przez Ciebie, chyba pozostanę przy Lindemansie.

                        pioterb4, Lindemans to rozumiem namiastka stylu?

                        Zależy które. Te ich standardowe produkty dosładzane aspartamem czy tam innymi słodzikami to parodia westernu. Wersje "stare" są jak najbardziej ok, oude kriek bardzo mi smakował.

                        baroN1 - a u kogo z Belgów widziałeś butelkowanego lambica? Bo swego czasu się za takowym rozglądałem, ale nie udało mi się namierzyć, stąd jakoś wyrobił mi się pogląd że nie ma, może zbyt pochopnie...
                        Last edited by pioterb4; 2015-07-06, 10:09.

                        Comment

                        • baroN1
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.08
                          • 181

                          #13
                          Cantillon- Grand Cru Bruocsella, Cantillon- Iris (obydwa były do kupienia w PL i to calkiem niedrogo)
                          Bzart- Ouze Lambiek (warzone w beerselu chyba- na butelce nie ma żadnego info !!)
                          De Cam- Oude Lambiek

                          te piłem/mam

                          3 fonteinen też coś ma
                          Last edited by baroN1; 2015-07-06, 10:28.

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baroN1
                            Cantillon- Grand Cru Bruocsella, Cantillon- Iris (obydwa były do kupienia w PL i to calkiem niedrogo)
                            Bzart- Ouze Lambiek (warzone w beerselu chyba- na butelce nie ma żadnego info !!)
                            De Cam- Oude Lambiek

                            te piłem/mam

                            3 fonteinen też coś ma
                            Czyli nie dość, ze butelkują to i w całkiem licznej gromadzie. Musze zapolować na choć jednego by porównać sobie z gueze

                            Comment

                            • baroN1
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.08
                              • 181

                              #15
                              tak tylko informacyjnie- na świeże piwo nie ma się co rzucać

                              5-7letni egzemplarz daje rade


                              w Polsce Cantillon, De Cam, BZART (beersel)- da sie dostać, tylko nie kosztuje to tyle co IPA
                              Last edited by baroN1; 2015-07-06, 10:56.

                              Comment

                              Przetwarzanie...