Praca piwowara w browarze restauracyjnym a rzeczywistość

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
    Kostas, nie żebym sam aplikował gdziekolwiek, kiedykolwiek na piwowara bo piwo conajwyżej umiem pić i zbierać związane z nim birofilia ale tak z ciekawości: wiem że w Polsce to temat tabu niczym pytanie o długość siusiaka. Jak nie chcesz odpowiadać to nie odpowiadaj, zrozumiem a jeśli możesz to napisz jaką kasę obiecywał (bo rozumiem że de facto na obiecance się skończyło) Ci ów pracodawca ?
    Tak z ciekawości jedynie pytam bo zobaczyłem ten wątek który się fajnie rozwinął. Pomału muszę oswajać się z polskimi realiami. Wymagania z tego co piszesz miał znaczne więc i kasa była rozumiem ich godziwa ?
    Przecież napisał ile.
    Last edited by jacer; 2015-07-26, 17:27.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • strzelczyk76
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.11
      • 823

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
      [...] dodałbym jeszcze ogólną wytrzymałość czyli zdolność do wytrzymania czasem 14 godzin przy pracy bez przywoływania myśli samobójczych.

      [...] potrzebuje wózka widłowego, to już zwykle ma więcej niż jednego pracownika.
      oczywista oczywistość, że dobry piwowar nie pracuje 8 godz. na dobę

      a wózek widłowy doskonale zastępuje 2 desperatów z paleciakiem - jeden pcha/ciągnie - drugi trzyma, żeby się paleta nie wyje..ła nie da się? jak się nie da, jak się da
      NORMALNOŚĆ



      Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Przecież napisał ile.
        No faktycznie teraz widzę że w poście 25 wspomniał coś zawoalowanie (szukałem wzrokowo cyfr) o kwocie. Nie wiem jaka jest minimalna w Polsce i ile tych setek było "ponad" ale mimo to wywnioskować można że chodziło Mu łącznie o jakąś nędzę.
        Polska
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • kostas
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.08
          • 212

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
          No faktycznie teraz widzę że w poście 25 wspomniał coś zawoalowanie (szukałem wzrokowo cyfr) o kwocie. Nie wiem jaka jest minimalna w Polsce i ile tych setek było "ponad" ale mimo to wywnioskować można że chodziło Mu łącznie o jakąś nędzę.
          Polska
          I tak też było, rozchodziło się o groszowe sprawy. Z resztą nie wyceniałem się zbyt wygórowanie - no bo przecież ja jestem domowym samoukiem, niczym wyżej przywołana Ciocia Zosia co to robi dobrą ogórkową, i co ja tam mogę wiedzieć, nie?
          Browar Domowy El Greco na Facebooku

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            Z mojego krótkiego doświadczenia mogę napisać, że tak naprawdę to trzeba się uczyć wszystkiego od nowa. To, że warzyłeś w domu może pomóc ale nie musi. Tak naprawdę to jest nauka wszystkiego od początku. Najlepiej zapomnieć o domowych przyzwyczajeniach.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kostas
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.08
              • 212

              #36
              Pewnie i masz rację, bo sam jesteś tego najlepszym przykładem. Nie uwierzę natomiast w to, że wiedza wyniesiona z domu choćby w najmniejszym stopniu Ci się nie przydała.
              Browar Domowy El Greco na Facebooku

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #37
                Teoria się przydała o reszcie najlepiej zapomnieć.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #38
                  Konkluzja jest taka, że piwowar domowy nie jest już nikomu potrzebny. Można go pominąć lub zastąpić studentem, który nauczy się szybciej i będzie mniej oczekiwał.

                  Comment

                  • Zybex
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2012.07
                    • 222

                    #39
                    Z najemnym piwowarem jest jak z najemnym kucharzem - jeden może być traktowany jako prawdziwy mistrz rzemiosła, wręcz twórca-artysta, inny - jako zwykły pracownik fizyczny, który coś tam obiera, kroi, wrzuca do garnka itd. Widocznie ten drugi punkt widzenia był bliższy niedoszłemu pracodawcy.
                    Last edited by Zybex; 2015-07-26, 20:12. Powód: .

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Konkluzja jest taka, że piwowar domowy nie jest już nikomu potrzebny. Można go pominąć lub zastąpić studentem, który nauczy się szybciej i będzie mniej oczekiwał.
                      w jednym z ostatnich wywiadów docent rozmawia o tym z josefikiem, polecam.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        #41
                        To ten wywiad, gdzie obaj są lekko naje...ni? W sumie nic odkrywczego nie zostało powiedziane. Z wypowiedzi Strzelczyka wygląda to tak jak aplikacja na konserwatora w szkole, czyli "złota rączka".

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          To ten wywiad, gdzie obaj są lekko naje...ni? W sumie nic odkrywczego nie zostało powiedziane. Z wypowiedzi Strzelczyka wygląda to tak jak aplikacja na konserwatora w szkole, czyli "złota rączka".
                          Z tą róznicą, że w szkole płacą chyba nawet trochę lepiej.

                          Comment

                          • Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5030

                            #43
                            W Stanach czesto spotykalem sie z taka prawidlowoscia, ze piwowar domowy chcacy otworzyc wlasny browar zatrudnia sie najpierw w innym browarze jako pomocnik piwowara, za symbolicze pieniadze lub za darmo, i przez rok, dwa uczy sie rzemiosla.
                            Mysle, ze jest to jeden z powodow tak udanych wejsc na rynek nowych malych browarkow.
                            5450 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                            Comment

                            • franekf
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.06
                              • 944

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                              W Stanach czesto spotykalem sie z taka prawidlowoscia, ze piwowar domowy chcacy otworzyc wlasny browar zatrudnia sie najpierw w innym browarze jako pomocnik piwowara, za symbolicze pieniadze lub za darmo, i przez rok, dwa uczy sie rzemiosla.
                              Mysle, ze jest to jeden z powodow tak udanych wejsc na rynek nowych malych browarkow.
                              Pewnie gdyby otwarcie małego browaru w naszym kraju było tak proste, jak w Stanach, to i takie ścieżki kariery byłyby częstsze. A przy masie utrudnień, praca piwowara "u kogoś" chyba w większości przypadków będzie traktowana jako docelowe zajęcie.
                              Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                              http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                              Piwny Janusz bez Teku

                              Comment

                              • darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12565

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                                W Stanach czesto spotykalem sie z taka prawidlowoscia, ze piwowar domowy chcacy otworzyc wlasny browar zatrudnia sie najpierw w innym browarze jako pomocnik piwowara, za symbolicze pieniadze lub za darmo, i przez rok, dwa uczy sie rzemiosla.
                                Mysle, ze jest to jeden z powodow tak udanych wejsc na rynek nowych malych browarkow.
                                Masz rację. W wypadku akurat tego browaru - tam nie ma mistrza, nie mają w ogóle piwowara i już lekko stare piwo w tanku. Co jakiś czas prowadzą łapankę.
                                Mogliby zatrudnić na jakiś czas dojeżdżającego piwowara np. któregoś z pobliskiego czeskiego browaru, który przyuczyłby chętnych, którzy po jakimś czasie zostaliby na miejscu. To jednak nie zawsze jest u nas praktykowane

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X