Czeski piwowar był ( w marcu ) warzył i przyuczał ...
Praca piwowara w browarze restauracyjnym a rzeczywistość
Collapse
X
-
-
Comment
-
Z cały szacunkiem, ale jak widzę o co pytałeś jeszcze dwa miesiące temu, to nie wiem jakim cudem miałeś odwagę złożyć CV na takie stanowisko i kto Ci je dał.
Przez grzeczność reszty nawet nie skomentuję.
Witajcie!
Mam zamiar uwarzyć swoją pierwszą AIPA z zacieraniem, z gotowego zestawu z CP. Moje pytanie dotyczy terminu warzenia, a mianowicie chodzi tu o to czy wyrobię się z rozlewem piwa do 30.05. b.r. (dzień mojego wyjazdu na urlop) jeśli zacząłbym warzyć jutro, tj. 17.05. Według instrukcji sugerowany czas fermentacji to 10 dni na fermentację burzliwą i 10 na fermentację cichą, ale jak wszystkim wszem i wobec wiadomo w praktyce może wyglądać to zupełnie inaczej. Myślałem też o warzeniu w przyszłą sobotę, tj. 23.05. Czy jeżeli przetrzymałbym piwo na cichej o 2-5 dni dłużej niż sugeruje instrukcja, to czy mogłoby to wpłynąć na jakość piwa? Inaczej, w czym mógłby przeszkodzić mi mój wyjazd 30.05 (planowany powrót 06.06 w sobotę) ?
Pytanie drugie: CP zaleca zakup dwóch saszetek drożdży suchych (11,5 g/jedno opakowanie) do tego zestawu i moje pytanie w tym wypadku brzmi: W jakim celu? Czy przeprowadzać rehydratację dwóch opakowań od razu i tą ilość zadać na 20 litrów brzeczki, czy też drugie opakowanie pełni tutaj rolę opakowania awaryjnego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
-
Z całym szacunkiem, ale chyba nie prześledziłeś dokładnie tego wątku.
Z mojego krótkiego doświadczenia mogę napisać, że tak naprawdę to trzeba się uczyć wszystkiego od nowa. To, że warzyłeś w domu może pomóc ale nie musi. Tak naprawdę to jest nauka wszystkiego od początku. Najlepiej zapomnieć o domowych przyzwyczajeniach.Last edited by kostas; 2015-07-28, 13:28.Comment
-
Comment
-
Gdzie napisałem "główny piwowar", czy chociażby "stary, domowy wyjadacz"? Tak, jako piwowar/browarnik miałem się zajmować tylko i wyłącznie pracą związaną z browarem, i o to mi głównie chodziło. Po rzekomym przeszkoleniu i tak by pewnie się się stało, że zdany bym był tylko na swoje doświadczenie, pomijając jakieś skrajne sytuacje.Comment
-
Z takim doświadczeniem to żaden szanujący się przedwojenny browar zapewne nie zatrudniłby Cię nawet do noszenia słodu, nie mówiąc już o samym warzeniu, czy innych poważnych stanowiskach.
Czasy niestety mamy inne...„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
-
Jeżeli dopiero zacząłeś warzyć w domu to masz zbyt małe doświadczenie. Miałem nadzieję, że domowe warzenie masz w małym paluszku.
I proszę mnie nie cytować w celu potwierdzania swoich teorii.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jeżeli ktoś ma przysłowiowe "klapki" na oczach i nie jest w stanie wyobrazić siebie na takim czy innym stanowisku, to już jest jego osobista sprawa. Jeżeli ktoś aspiruje wysoko to nie widzę niczego w tym złego, a nawet powiedziałbym że takie postawy są godne pochwały.Comment
-
Nie znam branży więc pytam serio. Czy w browarach restauracyjnych to standard, że prawie nic nieumiejącemu uczniowi daje się telefon, laptopa, laboratorium i powierza misję rozkręcenia interesu ?Comment
-
Niestety Szanowny Panie żyjemy w XXI w.
Jeżeli ktoś ma przysłowiowe "klapki" na oczach i nie jest w stanie wyobrazić siebie na takim czy innym stanowisku, to już jest jego osobista sprawa. Jeżeli ktoś aspiruje wysoko to nie widzę niczego w tym złego, a nawet powiedziałbym że takie postawy są godne pochwały.
Temat obowiązkowy dla każdego potencjalnego pracodawcy.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
-
Gdzie napisałem "główny piwowar", czy chociażby "stary, domowy wyjadacz"? Tak, jako piwowar/browarnik miałem się zajmować tylko i wyłącznie pracą związaną z browarem, i o to mi głównie chodziło. Po rzekomym przeszkoleniu i tak by pewnie się się stało, że zdany bym był tylko na swoje doświadczenie, pomijając jakieś skrajne sytuacje.
Niestety Szanowny Panie żyjemy w XXI w.
Jeżeli ktoś ma przysłowiowe "klapki" na oczach i nie jest w stanie wyobrazić siebie na takim czy innym stanowisku, to już jest jego osobista sprawa. Jeżeli ktoś aspiruje wysoko to nie widzę niczego w tym złego, a nawet powiedziałbym że takie postawy są godne pochwały.
temat coraz ciekawszyComment
-
Może i autor wątku przecenił swoje talenty, ale nie sądzicie, że chęć zatrudnienia na głównego piwowara osoby, która raptem 2 miesiące miesza sobie w domowych garnkach bardziej świadczy o zatrudniającym, niż o zatrudnianym?Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
Jeśli miało to być stanowisko łączone, to właściciel powinien o tym poinformować w ogłoszeniu i na rozmowie kwalifikacyjnej.Last edited by yaro74; 2015-07-28, 15:35.Comment
Comment