Praca piwowara w browarze restauracyjnym a rzeczywistość

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pieslav
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.06
    • 21

    #91
    Myślałem że nie latami a ilością warek i czasem przy garach, książkach i rozmowach mierzy się doświadczenie piwowarskie Ale rzeczywiście jak patrze na swój pierwszy post na bbizie z pytaniem czy mam kupić fermentor na cichą to śmiać mi się chce, bo było to nie tak dawno (4lata) temu.
    Dla jasności: dla mnie piwo obciążone nawet minimalnymi wadami, których nie powinno być w stylu nie będzie piwem poprawnym. Co najwyżej pijalnym. No dobra może kilka razy rzeczywiście zadowolony byłem z pszenicy.
    A dlaczego mi się na ogół nie udawało, to można by śmieszny artykuł napisać. Od przenoszenia 300l gorącej brzeczki w wiaderkach po 20l (niedziałająca pompa) poprzez brak kontroli temp. fermentacji (niedziałający elektrozawór lub agregat wody lodowej), gotowanie w 96*C, niedziałające mieszadło itd.. itp....

    Comment

    • zasada
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      🥛🥛🥛
      • 2007.05
      • 232

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pieslav Wyświetlenie odpowiedzi
      A dlaczego mi się na ogół nie udawało, to można by śmieszny artykuł napisać.
      Jeśli można, może nie artykuł ale jakiś wpis na blogu czy nawet tutaj? Bardzo chętnie przyjmę. Rozumiem, że czas to towar deficytowy, ale może...
      Każde zwierzę koi dotyk
      Blaszony

      Comment

      • Pieslav
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.06
        • 21

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeśli można, może nie artykuł ale jakiś wpis na blogu czy nawet tutaj? Bardzo chętnie przyjmę. Rozumiem, że czas to towar deficytowy, ale może...
        Chwilowo mam trochę więcej czasu więc kto wie. Skoro jest chęć czytania takich rzeczy

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pieslav Wyświetlenie odpowiedzi
          A dlaczego mi się na ogół nie udawało, to można by śmieszny artykuł napisać. Od przenoszenia 300l gorącej brzeczki w wiaderkach po 20l (niedziałająca pompa) poprzez brak kontroli temp. fermentacji (niedziałający elektrozawór lub agregat wody lodowej), gotowanie w 96*C, niedziałające mieszadło itd.. itp....
          No ale takie są realia każdej pracy, która nie polega na wykonywaniu jednej, prostej czynności, z problemami boryka się rolnik, hodowca, kierowca, hydraulik...
          Zobacz w tv kolorowej z jakimi problemami borykają się poszukiwacze złota na alasce nie martw się, nie jesteś "wybrańcem"
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • zawel85
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.08
            • 79

            #95
            Najgorzej, jak za otworzenie browaru weźmie się osoba nie mające o tym zielonego pojęcia i przy niskim nakładzie finansowym chcę robić piwo, za które jeszcze przed uruchomieniem browaru już liczy zyski...Dwa fermentory i leżaki na krzyż, a sprzedaż na poziomie kilkudziesięciu hekto miesięcznie. I jak tu ukręcić porządne piwo (o czymś nowym w ogóle nie wspominając)?

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #96
              No i kolejny raz, poszukiwany jest piwowar do tego przybytku. Nie długo popracował następca założyciela wątku. Może nowy nick ogłoszeniodawcy to nowy właściciel? Co tam słychać ?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • gwzd
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2012.01
                • 622

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                No i kolejny raz, poszukiwany jest piwowar do tego przybytku. Nie długo popracował następca założyciela wątku. Może nowy nick ogłoszeniodawcy to nowy właściciel? Co tam słychać ?
                Po prostu praca jest taka fajna, że każdy kolejny piwowar stwierdza, że nie może być egoistą i chce dać możliwość popracowania także innym piwowarom w tak fantastycznym miejscu.

                Comment

                • Shedao
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.09
                  • 915

                  #98
                  Miedzianka dorzuca swoje parę groszy za FB:

                  Szukamy Piwowara do pracy w Browarze Miedzianka.
                  Zakres obowiązków jak to w małym browarze: od sprzątacza po dyrektora czyli, zamawianie surowców, przygotowanie produkcji, nadzór nad całym procesem produkcji, rozlew, tworzenie i nadzór nad dokumentami, kontakty z urzędami a w międzyczasie mycie sprzątanie, mycie sprzątanie.
                  Wymagania: doświadczenie, doświadczenie i jeszcze raz pracowitość.
                  Umowa: najlepiej współpraca.
                  zainteresowanych prosimy o kontakt (sposób dowolny byle skuteczny).

                  Comment

                  • VanPurRz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 4229

                    #99
                    W normalnym systemie praca to etat a nie współpraca czy inne takie Już abstrahuję od zakresu obowiązków gdzie jednym pracownikiem chce się załatwić wszystko (tylko ciekawe jak oni sobie to w praktyce wyobrażają - jednoczesne bycie w urzędzie, w tym samym czasie pewnie warzenie i sprzątanie to chyba tak około 3 rano - wygląda to na 24 h /7 dni w tygodniu, a i tak czasu nie starczy).
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                    Comment

                    • Cooper
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.11
                      • 6056

                      Albo to ogłoszenie sprzed 4 dni albo strzał we własne kolano.
                      Jestem ciekaw czy koleś który redagował to ogłoszenie na prawdę wierzył w jego skuteczność.
                      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        A kto gotował ostatnio w "Miedziance" Ktoś z naszych? Nie miał złych notowań ten Browar?
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • oberzine
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2012.02
                          • 228

                          Co nie tak jest z tym ogłoszeniem? A myślicie że jak to wygląda w Browarze 500l? Piwowarowi ktoś zamawia surowce i myje gary, sprząta hale?

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            A kto gotował ostatnio w "Miedziance" Ktoś z naszych? Nie miał złych notowań ten Browar?
                            Właściciel. Piwa spoko.


                            Normalny zakres prac. Zythum, kontakt z urzędem to wysłanie mejla dzień przed warzeniem. 1min roboty.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Właściciel. Piwa spoko.


                              Normalny zakres prac. Zythum, kontakt z urzędem to wysłanie mejla dzień przed warzeniem. 1min roboty.
                              Ale w normalnym systemie powinien być na to przewidziany etat, dokładnie 1/64 etatu
                              Last edited by leona; 2016-04-05, 11:59.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pieslav Wyświetlenie odpowiedzi
                                (...)
                                Wydaje mi się że wchodząc na rynek bez doświadczenia, ale mając w perspektywie konkretny cel: "Chcę warzyć piwo zawodowo" mógłbym przez rok kosić trawnik przed Jamrozowa Polaną z trochę więcej niż minimalną krajową byleby zdobyć doświadczenie. Idzie się przemęczyć, byleby warzyć.
                                (...)
                                Widać każdy tak podchodzi, bo browar dalej szuka piwowara.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X