Część browarów obawia się mieszania drożdży górnych i dolnych. Czy drożdże górnej i dolnej należy stosować w oddzielnych, wydzielonych częściach browaru i stosować jakieś specjalne procedury ochronne? Czy w przypadku zmieszania się drożdży należy przeprowadzić jakąś specjalną dezynfekcję browaru?
Mieszanie się dróżdży w browarze
Collapse
X
-
To są wymówki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Taka infekcja krzyżowa jest poważnym problemem, w browarze przemysłowym używającym więcej niż jeden szczep trudno jest je odseparować od siebie, szczególnie jeżeli browar ma stałe orurowanie w którym jest mnóstwo zaworów, zakamarków itp.
Najbardziej boją się tego producenci lagerów, w których pojawienie się estrów lub fenoli w aromacie jest poważną wadą piwa. Słyszałem, że podobno gdy w Żywcu mieli rozlewać leżajskiego weizena, dospawali kawałek orurowania tylko dla tego piwa.Comment
-
Taka infekcja krzyżowa jest poważnym problemem, w browarze przemysłowym używającym więcej niż jeden szczep trudno jest je odseparować od siebie, szczególnie jeżeli browar ma stałe orurowanie w którym jest mnóstwo zaworów, zakamarków itp.
Najbardziej boją się tego producenci lagerów, w których pojawienie się estrów lub fenoli w aromacie jest poważną wadą piwa. Słyszałem, że podobno gdy w Żywcu mieli rozlewać leżajskiego weizena, dospawali kawałek orurowania tylko dla tego piwa.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Cold IPA czyli dolna fermentacja
15% ekstr.
5,2% alk.
Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025
Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-18, 19:28 -
-
Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.
Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Witam. Jakie polecacie zamienniki do złączek JG i czy warto stosować zamienniki czy lepiej kupić JG?
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Od 2015 roku, w jednej z dzielnic Cluja, między blokami, działa mikrus rzemieślniczy Hophead.
Stworzył go Darko Jovik, który pochodzi z Macedonii, a piwnego bakcyla załapał podczas pobytu w USA.
Produkty browaru, to praktycznie wyłącznie style nowofalowe, trudno doszukać się...-
Channel: Rumunia
-
-
Oby nie zjadł go Heniek, a jak da radę, niech wejdzie w Cieszyn lub Braniewo. Zaczynamy. Niedaleko stamtąd jest dość kontrowersyjnie zobrazowana droga krzyżowa na górze Matysce.
http://www.portalspozywczy.pl/alkoho...snym-browarze-...-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment