Część browarów obawia się mieszania drożdży górnych i dolnych. Czy drożdże górnej i dolnej należy stosować w oddzielnych, wydzielonych częściach browaru i stosować jakieś specjalne procedury ochronne? Czy w przypadku zmieszania się drożdży należy przeprowadzić jakąś specjalną dezynfekcję browaru?
Mieszanie się dróżdży w browarze
Collapse
X
-
To są wymówki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Taka infekcja krzyżowa jest poważnym problemem, w browarze przemysłowym używającym więcej niż jeden szczep trudno jest je odseparować od siebie, szczególnie jeżeli browar ma stałe orurowanie w którym jest mnóstwo zaworów, zakamarków itp.
Najbardziej boją się tego producenci lagerów, w których pojawienie się estrów lub fenoli w aromacie jest poważną wadą piwa. Słyszałem, że podobno gdy w Żywcu mieli rozlewać leżajskiego weizena, dospawali kawałek orurowania tylko dla tego piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziTaka infekcja krzyżowa jest poważnym problemem, w browarze przemysłowym używającym więcej niż jeden szczep trudno jest je odseparować od siebie, szczególnie jeżeli browar ma stałe orurowanie w którym jest mnóstwo zaworów, zakamarków itp.
Najbardziej boją się tego producenci lagerów, w których pojawienie się estrów lub fenoli w aromacie jest poważną wadą piwa. Słyszałem, że podobno gdy w Żywcu mieli rozlewać leżajskiego weizena, dospawali kawałek orurowania tylko dla tego piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziNie zdziwiłbym się w takim razie, jakby dany browar koncernowy używał tylko 1 rodzaju takich samych dolnych drożdży.
Comment
-
Comment