Mieszanie się dróżdży w browarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    Mieszanie się dróżdży w browarze

    Część browarów obawia się mieszania drożdży górnych i dolnych. Czy drożdże górnej i dolnej należy stosować w oddzielnych, wydzielonych częściach browaru i stosować jakieś specjalne procedury ochronne? Czy w przypadku zmieszania się drożdży należy przeprowadzić jakąś specjalną dezynfekcję browaru?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    To są wymówki.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #3
      Taka infekcja krzyżowa jest poważnym problemem, w browarze przemysłowym używającym więcej niż jeden szczep trudno jest je odseparować od siebie, szczególnie jeżeli browar ma stałe orurowanie w którym jest mnóstwo zaworów, zakamarków itp.

      Najbardziej boją się tego producenci lagerów, w których pojawienie się estrów lub fenoli w aromacie jest poważną wadą piwa. Słyszałem, że podobno gdy w Żywcu mieli rozlewać leżajskiego weizena, dospawali kawałek orurowania tylko dla tego piwa.

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        Taka infekcja krzyżowa jest poważnym problemem, w browarze przemysłowym używającym więcej niż jeden szczep trudno jest je odseparować od siebie, szczególnie jeżeli browar ma stałe orurowanie w którym jest mnóstwo zaworów, zakamarków itp.

        Najbardziej boją się tego producenci lagerów, w których pojawienie się estrów lub fenoli w aromacie jest poważną wadą piwa. Słyszałem, że podobno gdy w Żywcu mieli rozlewać leżajskiego weizena, dospawali kawałek orurowania tylko dla tego piwa.
        Nie zdziwiłbym się w takim razie, jakby dany browar koncernowy używał tylko 1 rodzaju takich samych dolnych drożdży.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie zdziwiłbym się w takim razie, jakby dany browar koncernowy używał tylko 1 rodzaju takich samych dolnych drożdży.
          Oczywiście, przecież praktycznie wszyscy używają szczepu W34/70, lepszego nie ma.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X