Witam wszystkich użytkowników- szczególnie że jest to mój pierwszy post.
Sprowadza mnie tu pytanie jak w temacie- czy komes poczwórny bursztynowy (partia z terminem ważności 12.08.2016) nadaje się do leżakowania? Liczę tu zwłaszcza na bardziej doświadczonych użytkowników tego forum.
Pytanie powstało, bo w okolicznym sklepie najwyraźniej chcą się pozbyć partii i sprzedają końcówkę za grosze. Może i przez ostatni rok wypiłem kilkadziesiąt piw craftowych/ regionalnych, jednak nadal "wiem że nic nie wiem" w temacie piwa. Liczę że ktośpił tą partie i jest mi w stanie doradzić czy to piwo ma potencjał do uwolnienia jakiś ciekawych aromatów.
Mimo iż z grubsza rzecz biorąc nie przepadam za piwami w stylu belgijskim (choć być może to ocena przedwczesna, bo piłem zaledwie kilka) to w trakcie picia jednej butelki w. w. komesa muszę przyznać że jest ciekawy. Wyczuwam w nim nuty przywodzące na myśl białe wino/wino musujące, a alkohol jest dobrze ukryty (sam go ledwie wyczuwam, a 2 spytane osoby po 2 łykach stwierdziły że to piwo ma zapewne 5%).
Słyszałem że z grubsza rzecz biorąc quadruple są dobre do leżakowania (tak samo jak piwo z zawartością alkoholu w okolicach 10%, jednak ekstrakt wskazuje że można w to wątpić...
PS: Mam nadzieje że zamieszczam ten post w adekwatnym dziale.
PS2: Do administratorów (odnośnie ankiety w trakcie tworzenia konta) mam zastrzeżenia do odpowiedzi w pytaniu (cytuje z pamięci) "Jaki rodzaj piwa najczęściej pijesz?"
Odpowiedzi to:
- duże browary
-browary regionalne
-browary zagraniczne
- sam produkuje piwo!
A co z browarami craftowymi/rzemieślniczymi? Z braku laku zaznaczyłem regionalne, jednak nie stawiałbym Califa od Trzech kumpli, albo Hard Bride z Alebrowaru obok Bojana kokosowego. Po drugie, stwierdzenie "browary zagraniczne" agreguje takie byty jak Mikkeler, Brewdog, czy Sierra Nevada i Corona, Miller czy zagraniczny Heineken.
Sprowadza mnie tu pytanie jak w temacie- czy komes poczwórny bursztynowy (partia z terminem ważności 12.08.2016) nadaje się do leżakowania? Liczę tu zwłaszcza na bardziej doświadczonych użytkowników tego forum.
Pytanie powstało, bo w okolicznym sklepie najwyraźniej chcą się pozbyć partii i sprzedają końcówkę za grosze. Może i przez ostatni rok wypiłem kilkadziesiąt piw craftowych/ regionalnych, jednak nadal "wiem że nic nie wiem" w temacie piwa. Liczę że ktośpił tą partie i jest mi w stanie doradzić czy to piwo ma potencjał do uwolnienia jakiś ciekawych aromatów.
Mimo iż z grubsza rzecz biorąc nie przepadam za piwami w stylu belgijskim (choć być może to ocena przedwczesna, bo piłem zaledwie kilka) to w trakcie picia jednej butelki w. w. komesa muszę przyznać że jest ciekawy. Wyczuwam w nim nuty przywodzące na myśl białe wino/wino musujące, a alkohol jest dobrze ukryty (sam go ledwie wyczuwam, a 2 spytane osoby po 2 łykach stwierdziły że to piwo ma zapewne 5%).
Słyszałem że z grubsza rzecz biorąc quadruple są dobre do leżakowania (tak samo jak piwo z zawartością alkoholu w okolicach 10%, jednak ekstrakt wskazuje że można w to wątpić...
PS: Mam nadzieje że zamieszczam ten post w adekwatnym dziale.
PS2: Do administratorów (odnośnie ankiety w trakcie tworzenia konta) mam zastrzeżenia do odpowiedzi w pytaniu (cytuje z pamięci) "Jaki rodzaj piwa najczęściej pijesz?"
Odpowiedzi to:
- duże browary
-browary regionalne
-browary zagraniczne
- sam produkuje piwo!
A co z browarami craftowymi/rzemieślniczymi? Z braku laku zaznaczyłem regionalne, jednak nie stawiałbym Califa od Trzech kumpli, albo Hard Bride z Alebrowaru obok Bojana kokosowego. Po drugie, stwierdzenie "browary zagraniczne" agreguje takie byty jak Mikkeler, Brewdog, czy Sierra Nevada i Corona, Miller czy zagraniczny Heineken.
Comment