Ciemne, karmelowe piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Matek1pikus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 2

    Ciemne, karmelowe piwo

    Witam serdecznie!
    Chciałbym zaciągnąć języka u bardziej doświadczonych piwowarów, gdyż zrobiłem juz dwie warki 6 zbóż i monachijskie jasne, ponieważ lubię piwa jasne ale dla mojego dziadek który gustuje bardziej w ciemnych piwach karmelowych chciałbym zrobić takie oto piwo i tu pytanie: jakie jest dobre karmelowe piwo albo jakieś takie słodkie kawowe o ile takie istnieje, tylko jest taka sytuacja żeby te pyfko nie było zbyt mocne.
    Z góry Dziękuję za pomoc
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #2
    Nie wiem czy rozumiem pytanie, ale ciemne, słodkie i kawowe piwo to milk stout.

    Comment

    • Matek1pikus
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.08
      • 2

      #3
      Aha czyli już kawowe mam i spróbuje je uwarzyć, a te karmelowe piwo? bo szukałem jakiegoś dobrego karmelowego ale jak dla mnie wszystkie opisy tych piw są takie same i ciężko mi wybrać, wiec chcem się kogoś kto już takie ważył/pił poprosić o to żeby któreś Lepsze z tych piw mi polecił

      Comment

      • karpiowski
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.11
        • 23

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matek1pikus Wyświetlenie odpowiedzi
        Aha czyli już kawowe mam i spróbuje je uwarzyć, a te karmelowe piwo? bo szukałem jakiegoś dobrego karmelowego ale jak dla mnie wszystkie opisy tych piw są takie same i ciężko mi wybrać, wiec chcem się kogoś kto już takie ważył/pił poprosić o to żeby któreś Lepsze z tych piw mi polecił
        Ja kiedyś ważyłem piwa karmelowe, ale niestety nie mogę Ci polecić konkretnego. Wszystkie ważyły podobnie - pół litra to ok. 500 g.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #5
          Jeśli miałbym takie robić to wziąłbym słód pilzneński, carapils lub carahell (tak gdzieś 30-40%) i zacierał na słodko. Pod koniec zacierania, albo w trakcie wysładzania dodałbym jakiś ciemny/palony (ekstrahowany na zimno), dla korekty barwy. Drożdże suche Windsor.
          Taki miałem kiedyś plan, ale go nie zrealizowałem.
          Last edited by e-prezes; 2015-08-11, 17:09.

          Comment

          • abran
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.08
            • 5

            #6
            Pewnie dobrze sprawdzi się piwo karmelowe, ale aż takim ekspertem nie jestem, żeby szczegółowo doradzać.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matek1pikus Wyświetlenie odpowiedzi
              ale dla mojego dziadek
              Ciekawa składnia.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matek1pikus Wyświetlenie odpowiedzi
              który gustuje bardziej w ciemnych piwach karmelowych
              Dziadek najprawdopodobniej wspomina piwa karmelowe z lat siedemdziesiątych, które były dosładzane po fermentacji i odfiltrowaniu. Dzisiaj najbliżej tego będzie Karmi Classic, tyle że ma znacznie mniej alkoholu.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Taki miałem kiedyś plan, ale go nie zrealizowałem.
              I bardzo dobrze, bo wystarczy dać 10 - 20% słodu karmelowego 130 EBC i nie trzeba nic dobarwiać. Wychodzi jak trzeba.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X