Terminy ważności porterów bałtyckich

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wlarut Wyświetlenie odpowiedzi
    dlugas - ale po co? jaki to ma mieć sens ?
    no kolega już wyjaśnił\, że popłynęliśmy lekko z tematyką w nie tym temacie co trzeba :]
    teraz ma swój osobny wątek i tutaj możemy sobie rozważać o terminach (i o cenach chyba też) naszych porterów
    W następnym tygodniu sprawdzę w sklpach te pozostałe portery i ich maksymalne daty
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

    Comment

    • Dukat_WSI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 781

      #17
      Hejo. Jakie macie doświadczenia z bałtykami, które długo stały w sklepie? Opłaca się kupować i dalej leżakować, czy raczej "starzenie" w oświetlonym pomieszczeniu i temperaturze pokojowej jest dla porterów brzemienne w skutkach?

      Comment

      • dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

        #18
        Jakby były tańsze niż w sklepie to bym brał bez namysłu :]

        Piłem w knajpie z raz czy dwa, ciepłe czyli wprost z półko-wystawki za barmanem. Terminu było jeszcze 2-3 miesiące a piwa były smaczne.
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
          Hejo. Jakie macie doświadczenia z bałtykami, które długo stały w sklepie? Opłaca się kupować i dalej leżakować, czy raczej "starzenie" w oświetlonym pomieszczeniu i temperaturze pokojowej jest dla porterów brzemienne w skutkach?
          Diabeł tkwi, Panie, w szczegółach...
          Mam na myśli stopień "doświetlania" i "dogrzewania" takich sklepowych "półkowników".
          Temperatury pokojowej bym się nie bał, chyba, że chodzi o nasłoneczniony parapet w pokoju gdzieś w Grecji .

          Comment

          • Raciborz
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.06
            • 594

            #20
            Porter z Raciborza 2014,miał termin 05.05.2015.Dziś otworzyłem kolejna butelkę i każda kolejna wydaje mi się smaczniejsza.Na dniach wchodzi do sklepów 2015

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
              Leżakowanie w browarze to też inna inszość, bo mało który browar otwarcie się tym chwali
              Dyrektor Konieczny w Cieszynie kiedyś opowiadał, że Żywiecki leżakowali 120 dni, potem zrobili eksperyment 180 ale im wyszło że różnica w smaku jest za mała żeby się to opłaciło, dopiero przy 270 dniach była dobrze wyczuwalna. Ale nie wiem ile to jest teraz.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • dlugas
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.04
                • 4014

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                Dyrektor Konieczny w Cieszynie kiedyś opowiadał, że Żywiecki leżakowali 120 dni, potem zrobili eksperyment 180 ale im wyszło że różnica w smaku jest za mała żeby się to opłaciło, dopiero przy 270 dniach była dobrze wyczuwalna. Ale nie wiem ile to jest teraz.
                No w miarę uczciwe z handlowego punktu widzenia podejście. Dobrze, że kombinowali i testowali oraz, że im się chciało.
                Teraz chyba skrócili z tych 120 dni do pewnie 90
                Pewnie maja jakiś "tank z długo dojrzewającym", ale to zapewne tylko na specjalne degustacje czy dla wycieczek

                Nadal jest aktualna zasada. Kup porter (najlepiej w promocji) i wyleżakuj go sobie sam.
                Albo upoluj tego z Podgórza, zapłać więcej i masz porter gotowy do spożycia
                Last edited by dlugas; 2015-11-26, 15:00.
                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                Comment

                • WojciechT
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2546

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                  Leżakowanie w browarze to też inna inszość, bo mało który browar otwarcie się tym chwali
                  O ile coś mi się nie pomieszało, to porter ze świętochłowckiego Redenu leżakuje już chyba 5 miesiąc.

                  Comment

                  • rafalek21
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2015.04
                    • 1407

                    #24
                    Chciałem sobie zrobić krótką notatkę, na podstawie której mógłbym ocenić minimalny(albo przynajmniej przybliżony) wiek porterów(przynajmniej tych popularnych) i przypomniało mi się, że gdzieś coś takiego było na tym forum. Dwa razy przewertowałem temat PTC: portery lista, ale w końcu trafiłem tutaj.

                    Sam nie notuję jeszcze daty zakupu każdej warki, ale z moich spostrzeżeń wynika, że daty ważności dla porterów:
                    -Warmiński - 9 miesięcy - informację, ze strony Kormarana. Świeżynki, które piję zwykle mają jeszcze 8 miesięcy plus kilka/kilkanaście dni
                    -Żywiec(Żywiec ) - tutaj to różnie, wydawało mi się, że do 18 miesięcy(np. 27.09.2018, Długas o niej pisał już 11.04.2017), ale ostatnie warki, które spotykałem miały do 15 miesięcy.
                    -Komes - 18 miesięcy.
                    -Ciechan 22° - ok. 6 miesięcy max, zwykle jak piję to ma do 5 miesięcy, ale u mnie są dość nieregularne dostawy.
                    -Łódzki - ok. 24 mies., tu nie liczyłem dokładnie, słaba rotacja na półkach.
                    -Staropolski(10.2%) - 12 miesięcy.

                    Do tego dochodzi jeszcze leżakowanie w browarze, ale tu ciężko o informacje:
                    -Kormoran chwali się leżakowaniem min. 21. tyg.
                    -Żywiec chyba min. 90 dni
                    -Staropolski(e) - 180 dni

                    Z innymi porterami, mam nieregularny/rzadki kontakt, a dla piw jednowarkowych takich jak np. te z Wąsosza, Jabłonowa czy "Jubileuszowych" nie chciało mi się liczyć.
                    Last edited by rafalek21; 2017-08-10, 02:25.

                    Comment

                    • dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedzi
                      -Żywiec(Żywiec ) - tutaj to różnie, wydawało mi się, że do 18 miesięcy(np. 27.09.2018, Długas o niej pisał już 11.04.2017), ale ostatnie warki, które spotykałem miały do 15 miesięcy.
                      Obecnie wjechała do sklepów najnowsza warka do 01/2019 (chyba dziesiąty styczeń)
                      czyli od 08/2017 do 01/2019 wychodzi 17-18 miesięcy, chyba że coś źle liczę

                      Mam stały wgląd w daty żywieckiego, bo Tesco u mnie ma najświeższe rzuty, bo obrót tym piwem jest tutaj przeogromny. A ja w tym sklepie bywam po 4-5 razy w tygodniu i zawsze półeczkę z czarnym oglądam.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedzi
                      -Ciechan 22° - ok. 6 miesięcy max, zwykle jak piję to ma do 5 miesięcy, ale u mnie są dość nieregularne dostawy.
                      .
                      Tak ma 6 miesięcy lub prawie sześć
                      Kilka dni temu kupiłem z najnowszego rzuty warkę chyba II połowa stycznia 2018

                      Okocim Porter też ma 12-18 miesięcy.
                      Obczaję najnowsze jego warki, ale chyba 2019 jeszcze się nie pojawiły
                      Last edited by dlugas; 2017-08-10, 14:26.
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                      Comment

                      • rafalek21
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2015.04
                        • 1407

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                        Obecnie wjechała do sklepów najnowsza warka do 01/2019 (chyba dziesiąty styczeń)
                        czyli od 08/2017 do 01/2019 wychodzi 17-18 miesięcy, chyba że coś źle liczę
                        Rok liczyłem na palcach dwóch rąk... i pomyliłem się w obliczeniach, rzeczywiście Żywiec po 17-18 miesięcy.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X