Witam, gryzie mnie jeden temat i chciałbym go poruszyć. Chodzi o różnicę w smaku piwa pitego bezpośrednio z puszki/butelki, a tego ze szkła jak np kufle w barze. Piwo w puszce to normalna sprawa-smak może się różnić znacznie od tego w butelce bo zajeżdża aluminium i tak dalej. Ale piwo z butli, choć też ze szkła, smakuje gorzej niż to z kufla czy chociażby domowej szklanki. Słyszałem różne tezy, że może to przez rdze czy inne zanieczyszczenia na kapslu, lub że zatykamy butle i nie możemy wydobyć z piwa pełni aromatów, gdyż wtedy nasz zmysł węchu nie bierze udziału w degustacji. Sam próbowałem kombinować lejąc piwa z puszki/butelki do różnej wielkości, kształtów i kolorów szkieł, ale nigdy nie mogę uzyskać w pełni tego znakomitego smaku który czułem tylko w piwach lanych w barach/pubach. Jaki jest tego powód? Czy z piwa kupionego w opakowaniu już po prostu nie da się wydobyć tego 100% smaku i aromatu? Wydaje mi się że w jakości smaku bierze też udział wzrok. Np piwa w zielonej butelce smakują mi inaczej niż te w brązowych, a piwa lane w 2 różnych szklankach o różnych kształtach/kolorze też inaczej smakowały, więc sądzę że narząd wzroku dostarcza jakieś bodźce i kwestia wizualna też bierze w tym udział.
A co Wy o tym sądzicie?
A co Wy o tym sądzicie?
Comment