Smak-opakowanie a szkło

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czaja7
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 4

Smak-opakowanie a szkło

Witam, gryzie mnie jeden temat i chciałbym go poruszyć. Chodzi o różnicę w smaku piwa pitego bezpośrednio z puszki/butelki, a tego ze szkła jak np kufle w barze. Piwo w puszce to normalna sprawa-smak może się różnić znacznie od tego w butelce bo zajeżdża aluminium i tak dalej. Ale piwo z butli, choć też ze szkła, smakuje gorzej niż to z kufla czy chociażby domowej szklanki. Słyszałem różne tezy, że może to przez rdze czy inne zanieczyszczenia na kapslu, lub że zatykamy butle i nie możemy wydobyć z piwa pełni aromatów, gdyż wtedy nasz zmysł węchu nie bierze udziału w degustacji. Sam próbowałem kombinować lejąc piwa z puszki/butelki do różnej wielkości, kształtów i kolorów szkieł, ale nigdy nie mogę uzyskać w pełni tego znakomitego smaku który czułem tylko w piwach lanych w barach/pubach. Jaki jest tego powód? Czy z piwa kupionego w opakowaniu już po prostu nie da się wydobyć tego 100% smaku i aromatu? Wydaje mi się że w jakości smaku bierze też udział wzrok. Np piwa w zielonej butelce smakują mi inaczej niż te w brązowych, a piwa lane w 2 różnych szklankach o różnych kształtach/kolorze też inaczej smakowały, więc sądzę że narząd wzroku dostarcza jakieś bodźce i kwestia wizualna też bierze w tym udział.
    A co Wy o tym sądzicie?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

Picie z butelki ma sens tylko wtedy, gdy ma już tyle promili we krwi, że jest ci bez znaczenia co pijesz. Aromat dużo intensywniej eksponuje się w naczyniach o szerszym wylocie niż średnica palca.
    Kapsel, jeśli dobrze się mu przyjrzysz styka się z piwem uszczelką gumową, która znajduje się wewnątrz kapsla. Kapsel może rdzewieć w miarę czasu przechowywania, ale nie powinno to wpływać na smak piwa. Bezpośrednio.
    Każdy styl piwa potrzebuje właściwej ekspozycji bukietu, stąd przeznaczone dla niego rodzaje (kształty) szkła. Od biedy da się oblecieć w 3 rodzajach szkła.
    Różnica w odbiorze piwa z zielonej i brązowej butelki piwa (tego samego) piwa wiąże się, z większym nasłonecznieniem piwa w tej zielonej, gdzie w wyniku reakcji zachodzących z udziałem światła wydziela się charakterystyczna woń.
    Wzrok ma duże znaczenie przy spożywaniu pokarmów, ale chyba nie aż taki jak smak i węch. W ślepym teście (bez znajomości jakie to piwo) miałbyś ?(podobnie jak większość ludzi) problem z rozpoznaniem konkretnych marek piwa danego stylu.
    Po szkoleniach sensorycznych nauczysz się nazywać i przede wszystkim rozpoznawać wady, ale przede wszystkim będzie potrafił wydobyć więcej z degustacji piwa.
    Tyle!

Comment

• sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

Kapsel może wpływać na smak pitego z butelki, to co się utlenia zostaje na szkle którego przecież podczas picia dotyka się ustami.

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Wszystko o szkle i różnicach w doznaniach smakowo węchowych jest w internecie. Szukaj.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

Jeden v-bloger upierał się, że kształt szkła nie ma żadnego wpływu na ocenę sensoryczną i degustował np. belgijskie piwa ze standardowych szklanek do lagera.

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeden v-bloger upierał się, że kształt szkła nie ma żadnego wpływu na ocenę sensoryczną i degustował np. belgijskie piwa ze standardowych szklanek do lagera.
            To nie tyle w sumie chodzi o doznania sensoryczne (bo goblet nie jest jakoś specjalnie lepszy od szklanki) tylko o kulturę spożycia. Jak ktoś chce nagrywać filmiki z degustacji francuskich win i chce kogoś tym zainteresować to nie powinien ich pić z wiadra albo doniczki.

Comment

• mikulski
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.09
              • 9

Mnie z kolei doszły słuchy, nie jestem na tyle ekspertem by stwierdzić czy to prawda czy też nie, że najlepiej pić piwo z butelki do której jest ono rozlewane. Pamiętam, że ma to coś wspólnego ze szkłem.
              A lubię tak wypić sobie piwko lub dwa:)

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23965

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikulski Wyświetlenie odpowiedzi
                Mnie z kolei doszły słuchy, nie jestem na tyle ekspertem by stwierdzić czy to prawda czy też nie, że najlepiej pić piwo z butelki do której jest ono rozlewane. Pamiętam, że ma to coś wspólnego ze szkłem.
                Że co?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• mikulski
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.09
                  • 9

Dokładnie to co napisałem. Jak wspomniałem nie jestem ekspertem więc jeśli coś przekręciłem to wybacz

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23965

Moja głowa tego twierdzenia nie ogarnia
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• mikulski
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.09
                      • 9

Co by nie było, sam najbardziej lubię pić z butelki, bo z kufla za szybko się kończy

Comment

• franekf
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.06
                        • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        Że co?
                        No żeby pić z butelki, do której piwo zostało rozlane. Bo jak będziemy pić z takiej, do której zostało przelane, to smak może się pogorszyć - w nowej butelce mogą pływać pety, pleśń i inne psujące fachowy odbiór dodatki. Proste i logiczne
                        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                        Piwny Janusz bez Teku

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikulski Wyświetlenie odpowiedzi
                          Co by nie było, sam najbardziej lubię pić z butelki, bo z kufla za szybko się kończy
                          Kup większy kufel albo przelewaj całe.

Comment

• Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5035

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Kup większy kufel albo przelewaj całe.
                            To nie pomoze, mysle, ze kolega mial na mysli, ze z kufla duzo piwa mu sie rozlewa

Uwaga w temacie - nie zapominajcie o temperaturze serwowania piwa.
                            5470 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
                              No żeby pić z butelki, do której piwo zostało rozlane. Bo jak będziemy pić z takiej, do której zostało przelane, to smak może się pogorszyć - w nowej butelce mogą pływać pety, pleśń i inne psujące fachowy odbiór dodatki. Proste i logiczne
                              Po co przelewać piwo z butelki do butelki?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                              X