Kupno kolejnej skrzynki piwka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rasgan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 4

Kupno kolejnej skrzynki piwka

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post dlatego pozdrawiam wszystkich.

Co mnie sprowadza? Ano koniec lata. Czas napić się czegoś lepszego niż Tatra za 1.8PLN bo będzie się piło mniej i wolniej.

Chciałem się Was poradzić jakich piw próbować? Napiszę co mi smakuje a co nie, może podpowiecie czego próbować?

Dobre:
    - Miłosław niefiltrowany - chyba najlepsze piwo średniej ceny jak dla mnie - 3.40PLN
    - Okocim mocne - bardzo dobre, ale obecnie za drogie jak na swój smak - 2.9PLN
    - Tatra - dobra jak człowiek ma szybko wypić 3-4 zimne piwka - 1.8PLN
    - Wojak - dobre, jak tatra - 1.8PLN
    - Miłosław Miodowy i inne miodowe - bardzo lubię te piwa - około 4PLN
    - Brackie - dla mnie numer jeden na świecie. Zawsze gdy jadę do Wisły piję tylko to. Niestety u mnie nie ma.
    - Kozel Czarny - wynalazek znaleziony pod ladą, ciekawy
    - Maćkowe Miodowe - najlepsze miodowe jakie piłem
    - Faxe białe - może być, ale cena za puszę za wysoka jak dla mnie

Nie dobre:
    - Komes poczwórnie bursztynowy czy coś takiego - ble... 5PLN
    - Komes inne - a fuj
    - Żywiec Białe, Książęce Marcowe - siki
    - Żywiec Bock - za ciężkie
    - Tyskie (wszystkie) - najgorsze jakie piłem

Czy na tej podstawie możecie mi polecić jakieś piwko? Najlepiej nie drogie, bo skrzynka to mi idzie na tydzień, teraz może na dwa wystarczy bo zimniej.

Zastanawiałem się nad kupnem pół na pół kasztelana na miłosława, ale może macie jakieś lepsze propozycje? Kupiłbym sobie ze dwie butelki na próbę i zdecydował. A nie mam za bardzo możliwości łażenia za piwami. W okolicy mam Polomarket i sklepy typu GS :/ Może bym znalazł jeszcze jakieś tesco albo lidla.

Dziękuję Wam bardzo za pomoc
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10785

Sarmackie Mocne
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• rasgan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.09
      • 4

Dziękuję ale nie. Liczę na lepsze porady niż litr za 3 zł podlega sikacza na spirytusie

Comment

• franekf
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.06
        • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rasgan Wyświetlenie odpowiedzi
        Dziękuję ale nie. Liczę na lepsze porady niż litr za 3 zł podlega sikacza na spirytusie
        Będziesz miał promocję na mocny okocim w puszce - 8 zł za czteropak w Lidlu. Zrób zapas, kup paletę, i to chyba rozwiązuje problem na dłużej.
        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
        Piwny Janusz bez Teku

Comment

• e-prezes
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19274

Z lajtowych to złapać na promocji Żywca APA. Dobra cena i w większości Polski dostępne. Zależy gdzie chcesz kupić?
          A tak w ogóle najlepiej zrobić własne, tak jak lubisz...
          Last edited by e-prezes; 2015-09-07, 16:30.

Comment

• anteks
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10785

Ale tatrę i wojaka uznajesz za dobre Dlaczego na spirytusie?
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• behegrzmot
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.01
              • 276

A próbowałeś w ogóle tego piwa? Też mnie to trochę dziwi, że forumowi piwożłopcy gardzący tysko-żurbro-tatro-lechem tak lubią to sarmackie ale nie poddaję tego w wątpliwość póki nie spróbuję.

Comment

• ArkaSath
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.08
                • 6

Moim zdaniem sarmackie bardzo mocno słodowe ale z dwojga złego wolałbym je, niż tatre ^^
                Last edited by ArkaSath; 2015-09-07, 20:21.

Comment

• WojciechT
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2546

Problem jest taki, że osób gustujących w Tatrach, Żubrach i tym podobnych wynalazkach raczej na tym forum nie znajdziesz Ale jeśli szukasz piw, które nie wydrenują Twojego portfela (powiedzmy - do 3,50), to łap moją minilistę:

Platan Maestic dostępny w Lidlu - nie jest to dzieło sztuki, ale nie kojarzę, by było w Polsce lepsze piwo w cenie ok. 1,79;
                  Cechowe IPA, Brown Ale z Biedry - kolejne piwa dalekie od swoich rzemieślniczych kuzynów, ale po schłodzeniu potrafią dostarczyć umiarkowanej dozy przyjemności;
                  Piast Chmielowe Ratuszowe z Żabki - o ile mnie pamięć nie myli jedyny korpolager z dodatkiem amerykańskich chmieli, w dodatku nie ziejący chamską wodnistością i pustką, jak większość polskich masowych piw;
                  Rzeczone Sarmackie - jest nierówne, raz smakuje naprawdę nieźle, innym razem jest zwyczajnie kiepskie, ale i tak jest dwa razy lepsze od Tatry czy Harnasia, gdyż w ogóle ma smak;
                  Kasztelan Białe - do rasowej pszenicy mu daleko, ale jako piwo do ugaszenia pragnienia i dostarczenia jakichś tam wrażeń smakowych się nadaje;
                  Roztoczańskie Dymione - ciężko dostępne, ale jest to smaczne piwo wędzone;
                  Okocim Porter - czasem w promocjach dostępny w cenie nieco ponad 3 zł, nie piłem go dawno, ale rok temu awansował do czołówki moich ulubionych porterów;
                  Konsul Pszeniczny - chyba najlepsza krajowa pszenica w cenie poniżej 3 zł;
                  Jasne Że Pełne - u mnie w sklepie dostępne w regularnej cenie 1,75 - powyżej 2 zł już bym jednak nie brał;
                  Czasem Cornelius Triple Blond trafi się za 3 zł - nie wiem, w jakiej teraz jest formie, ale jeśli w takiej, jak krótko po premierze, to bierz każdą ilość.

To tak z pamięci

Comment

• fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

Namysłów "Zamkowe", bardzo dobry stosunek cena/jakość jeśli chcesz spróbować coś polskiego w bawarskim stylu.

Edyta: widzę tu starcie dwóch nowych userów, może trochę szacunku dla naszej inteligencji, reklama reklamą ale...
                    Last edited by fidoangel; 2015-09-07, 21:40.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• WojciechT
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2012.09
                      • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Namysłów "Zamkowe", bardzo dobry stosunek cena/jakość jeśli chcesz spróbować coś polskiego w bawarskim stylu.
                      Jakiś czas temu moje byłe stowarzyszenie spotykało się regularnie w lokalu, gdzie poza Tyskim było tylko lane Zamkowe; nie wiem dlaczego, ale zawsze - nawet po tak małej liczbie, jak 3-4 - po Zamkowych miałem strasznego kaca. I w związku z tym nie mogę go z czystym sercem polecić.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Edyta: widzę tu starcie dwóch nowych userów, może trochę szacunku dla naszej inteligencji, reklama reklamą ale...
                      Może to pomeczowe zmęczenie, ale nie za bardzo widzę jakąkolwiek reklamę - w sensie reklamę, a nie dzielenie się opiniami - w powyższych postach

- Kozel Czarny - wynalazek znaleziony pod ladą, ciekawy
                      E, chamski, bezsmakowy koncerniak, to już lepszym ciemnym lagerem jest rodzime Książęce Ciemne Łagodne
                      Last edited by WojciechT; 2015-09-07, 22:17.

Comment

• rasgan
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.09
                        • 4

O. Zapomniałem o tym okocimiu. Bardzo dobry.
                        Wrócę do Sarmackiego. Moje doświadczenia z tym piwem zawsze kończyły się źle. Może trafiłem na kiepskie partie.

Spróbuję Namysłów.

Myślałem nad robieniem swojego piwa. Zestaw startowy to jakieś 250zl wiec może warto skoro wino robie bardzo dobre.

Lubię piwa gorzkie. Skąd zamiłowanie do tatry? Stąd ze jest tania i nieźle gasi pragnienie. Ni i kaca po niej nie mam a po harnasiu strasznego.

A pytanie. Z dobrych gorzkich piw które smakują jak tradycyjne piwo dolnej fermentacji do 10zl co możecie polecić? Chciałbym spróbować czegoś lepszego. W końcu trzeba zacząć od czegoś.

Comment

• Dukat_WSI
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.03
                          • 781

WojciechT, też nie wiem dlaczego ten cały Kozel taki kultowy i obecnie lansowany w PL - marka zwykłego eurolagera z Pepikowa.

Comment

• Kones
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2014.07
                            • 160

Myślę że Kozel bo Czesi mają u nas markę "najlepszego piwa na świecie", pokutujące jeszcze z zamierzchłych czasów, kiedy jeździło się po bażanty i staroprameny. A skoro urquell stoi po 4 i więcej a kozła można dostać po 3 z hakiem to idzie. No i plus reklama teraz kiedy wprowadziło się to to na rynek.

Comment

• fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jakiś czas temu moje byłe stowarzyszenie spotykało się regularnie w lokalu, gdzie poza Tyskim było tylko lane Zamkowe; nie wiem dlaczego, ale zawsze - nawet po tak małej liczbie, jak 3-4 - po Zamkowych miałem strasznego kaca. I w związku z tym nie mogę go z czystym sercem polecić.
                              Tak z nim dawniej było, dziś to jedno z niewielu piw sklepowych, które nie powoduje u mnie syndromu dnia następnego .
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

Przetwarzanie...
                              X