Kolwin Łask - Browar Vifling

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19244

    #16
    Pewnie chodzi o tę sprawę. Tu jednak ekstraktu słodowego do cukrowego był mniej niż tego drugiego, więc nie kwalifikowało się do 2203.

    Wg. tej interpretacji z 16 sierpnia 2013 podmiot produkuje piwo aromatyzowane na bazie ekstraktu słodowego i wg. DIS może to robić i jeszcze uzyskać ulgę od podatku akcyzowego dla małych browarów. Wskazano, że ilość surowców niesłodowych jest 45%! A więc może być uznane za piwo (2203).

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      A więc może być uznane za piwo (2203).
      To my uznajemy też, czy nie?

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19244

        #18
        W świetle obowiązujących przepisów podatkowych, rzecz jasna... zapomniałem dodać.
        Last edited by e-prezes; 2015-09-30, 17:21.

        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2794

          #19
          Kolwin ma jednak warzelnię.
          Według uzyskanych informacji robili piwa z ekstraktów obecnie jednak już zacierają ze słodów.

          Sprzęt został sprowadzony z zagranicy. Jest to instalacja pozyskana z jakiegoś zlikwidowanego zakładu piwowarskiego z Niemiec.

          Comment

          • Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4434

            #20
            Czyli mamy nowy browar?

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19244

              #21
              Skoro wątek i tak jest w tym miejscu to podyskutujmy czy podmiot, który ma tylko kocioł warzelny, a tym samym warzy piwo z ekstraktów jest browarem? I nie mam na myśli takiej definicji jak przy kraftowych kontraktówkach.

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4434

                #22
                Ale Pankracy pisze, że zacierają ze słodów. Tylko czy "podobno", czy rzeczywiście..?

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19244

                  #23
                  No jak Pankracy pisze to wierzę że tak jest na pewno.

                  Poza tym chodziło mi o to czy niektórzy ortodoksi nazywaliby zakład w którym jest tylko kadź warzelna (bez zacierno-filtracyjnej) nazywaliby browarem.

                  Comment

                  • darek99
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.04
                    • 2147

                    #24
                    Po co całe te domniemania i spekulacje, na kontrze jest numer telefonu, wystarczyło zadzwonić i zapytać, pewnie Pankracy tak zrobił.
                    Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
                    Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
                    skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
                    Epikur z Samos.

                    Comment

                    • Pankracy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.10
                      • 2794

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99
                      Po co całe te domniemania i spekulacje, na kontrze jest numer telefonu, wystarczyło zadzwonić i zapytać, pewnie Pankracy tak zrobił.
                      A i owszem dzwoniłem do Kolwinu, ale podejście do jakiegokolwiek interesanta z ich strony jest: "Nie udzielamy żadnych informacji".
                      Uczynni ludzie mnie informowali.

                      Comment

                      • Myszon007
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.02
                        • 1208

                        #26
                        Tymczasem na naszym ulubionym portalu aukcyjnym pojawiły się aukcje usera "kolwin-maks" z Łasku - wystawiona jest kompletna warzelnia, monoblok do rozlewu, 9 tanków, filtratory i trochę drobnicy - długo nie podziałali zdaje się?
                        ♪♫

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6055

                          #27
                          Nie można po prostu podjechać do Łaska i zobaczyć jak sprawa wygląda z miejscowym/i browaram/i ?
                          Z opisów powyższych wynika mi że działa nadal łaski Koreb czyli dawna rozlewnia Piwomar a do tego powstał w wytwórni win (?) Kolwin drugi browar który coś przejał w postaci urządzeń i marki z dawnego prochowickiego Viflinga.
                          PS: z tego co pamiętam to w latach 90. gdzieś w łódzkiem działała rozlewnia piwa o nazwie Kolumna. Miała własne ety ale nie pamiętam z jakiego browaru brała piwo i gdize konkretnie się mieściła.

                          Czy się gdzieś pomyliłem ?
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #28
                            W takim razie, po co dawnej rozlewni potrzebna była warzelnia?
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • behegrzmot
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.01
                              • 276

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                              PS: z tego co pamiętam to w latach 90. gdzieś w łódzkiem działała rozlewnia piwa o nazwie Kolumna. Miała własne ety ale nie pamiętam z jakiego browaru brała piwo i gdize konkretnie się mieściła.

                              Czy się gdzieś pomyliłem ?
                              Skoro rozlewnia tak się nazywała to pewnie znajdowała się w...Łasku. Kolumna to "dzielnica" tego miasta, choć do lat 70' była osobną miejscowością.
                              Last edited by behegrzmot; 2015-11-17, 09:27.

                              Comment

                              • Pankracy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2007.10
                                • 2794

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                                W takim razie, po co dawnej rozlewni potrzebna była warzelnia?
                                Kolwin kupił przed paroma laty to co było w prochowickim Viflingu na sprzedaż.
                                Okazało się, że kupił wszystko (cały sprzęt, prawo do marki itd.).

                                Stąd warzelnia w rozlewni tanich win.
                                Last edited by Pankracy; 2015-11-17, 09:59.

                                Comment

                                Przetwarzanie...