Niebanalne przykłady użycia miodu w piwowarstwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Użycie jakiej ilości (w odniesieniu do % składu) miodu naturalnego da odpowiedni bukiet? 5% 15% czy 30%? Załóżmy, że tego miodu jest 5% a reszta to aromat sztuczny lub/i miód sztuczny. Warzelnia 60 hl. Miodu naturalnego ~60 kg. Spoko, ale to tylko 5% w składzie. Wg. wikipedii Ciechan ma wydajność 60 000 hl/r. Niechby marka Miodowe stanowiła 10% sprzedaży rocznej to daje rocznie 6 000 hl i 6 ton miodu naturalnego. I to wszystko przy 5% składu miodu naturalnego. Polski miód naturalny jest droższy od np. chińskiego lub innego pozaunijnego, więc chyba oczywistym jest, że się go rzadziej stosuje.

    Rzeczywiście niebanalne i zacne!
    Jeśli dają miód już po fermentacji to i ze 2% wystarczy do osiągnięcia wyraźnego, słodkiego smaku.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24016

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      Użycie jakiej ilości (w odniesieniu do % składu) miodu naturalnego da odpowiedni bukiet? 5% 15% czy 30%? Załóżmy, że tego miodu jest 5% a reszta to aromat sztuczny lub/i miód sztuczny. Warzelnia 60 hl. Miodu naturalnego ~60 kg. Spoko, ale to tylko 5% w składzie. Wg. wikipedii Ciechan ma wydajność 60 000 hl/r. Niechby marka Miodowe stanowiła 10% sprzedaży rocznej to daje rocznie 6 000 hl i 6 ton miodu naturalnego. I to wszystko przy 5% składu miodu naturalnego. Polski miód naturalny jest droższy od np. chińskiego lub innego pozaunijnego, więc chyba oczywistym jest, że się go rzadziej stosuje.

      Rzeczywiście niebanalne i zacne!
      Fajnie że się pokusiłeś o takie oszacowanie. Nie rozumiem jednak wniosków, 6 ton miodu do ze trzy palety. Polska produkcja to wg GUSu w którymś z ostatnich lat to ok. 12 tys. ton. Nie jestem adwokatem Ciechana, ale twierdzenie że ktoś ściemnia dlatego że miód A od miodu B jest tańszy jest trochę na wyrost, no chyba że masz dowody inne, o których nie piszesz.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19296

        #18
        Rozbawiło mnie słowo "niebanalne" w kontekście piw do których używa się skromny procent miodu naturalnego, jednocześnie reklamując jego użycie.

        Dla wyjaśnienia, co już napisałem powyżej, swoją opinię zbudowałem na podstawie danych szacunkowych i ogólnie znanych danych dotyczących cen produktów tu wymienionych. Owa opinia jak większość postów na tym forum nie jest opracowaniem naukowym. Zatem nie rozumiem w czym problem?!

        Comment

        • Latarnik
          Premium Lamplighter
          🥛🥛🥛🥛
          • 2004.06
          • 5035

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          Zatem nie rozumiem w czym problem?!
          A wczesniej piszesz:
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          ...Ktoś ten zapas i tam musi zrobić, a skoro się nie da..
          Problem w tym, ze nie wyjasniles dlaczego nie mozna kupic na zapas miodu, ktory ma dwa lata przydatnosci do spozycia
          5470 kapsli z wypitych piw
          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19296

            #20
            Zakładając, że tego miodu jest 2 % to jasne, że można. Tyle, że takie użycie nie nazwałbym niebanalnym. Niebanalny to byłby braggot na naturalnym miodzie. Nawet chińskim.

            Comment

            • Dukat_WSI
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 781

              #21
              "Browar do produkcji piwa miodowego zużywa ok. 3 ton miodu miesięcznie dostarczanego przez zakład Mazurskie Miody ZPH Karolina." - za Wikipedią o Ciechanie Miodowym.
              Co do Miodowego Ciechana, to składzie jest napisane: miód naturalny. Nie wzmianki o miodzie sztucznym i aromacie. Kormoran nie ukrywa, że w Orkiszowym z Miodem i Miodnym używa oprócz miodu również aromatu.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Greizer, Füllhorn
                darekd
                Browar z malowniczego miasteczka Greiz w Turyngii pod granicą z Saksonią i niedaleko od Bawarii.

                Jest to "Honig Trunk" czy piwo miodowe (w składzie jest go 2,5%)

                5,4% alk.

                Na swojej stronie: https://www.greizer.de/ nie chwalą się nim w ogóle.
                ...
                2024-09-21, 23:30
              • Flino
                Jak czytać przepis ?
                Flino
                Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                1. Składniki:
                • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                • monachijski Litovel 0,9 kg;
                • karmel jasny 0,5 kg
                • caraaroma 0,35;
                • chmiel Marynka granulat 40 g;
                • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                2....
                2021-11-17, 10:49
              • darekd
                Hofstetten, Hochland
                darekd
                Piwo z Górnej Austrii. Bio z bio miodem (dodano go w proporcji 4%).

                https://www.hofstetten.at/honigbier

                Ekstr. 14,5%
                Alk. 5,5%

                Kiedyś podobne piwo było opisywane:

                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi.../101310-hofste...
                2021-08-17, 21:10
              • bastion
                Słowacja, Smolenice, Tovarenska 10a, Vcelco.
                bastion
                Smolenice, niewielka miejscowość u podnóża Małych Karpat, jest znana z malowniczo położonego pałacu który widoczny jest już z wielu kilometrów. Dzięki temu praktycznie przez cały rok jest celem tak indywidualnych jak i zorganizowanych wycieczek. Rodzinna firma zajmująca się od 2007 roku...
                2021-08-13, 21:29
              • wpadzio
                Panevėžio, Dundulis Devyniaragio
                wpadzio
                Devyniaragio to piwo w bardzo mało znanym u nas stylu braggot, z pograniczna piw i miodów pitnych. Do brzeczki poza słodem i chmielem dodaje się miodu, i co ciekawe, tego miodu może być nawet więcej niż słodu. Geolokalizacja takiego stylu absolutnie nie dziwi, wszak Litwa to kolebka miodosytnictwa....
                2019-05-03, 19:37
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...