Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Wyświetlenie odpowiedzi
Niebanalne przykłady użycia miodu w piwowarstwie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziUżycie jakiej ilości (w odniesieniu do % składu) miodu naturalnego da odpowiedni bukiet? 5% 15% czy 30%? Załóżmy, że tego miodu jest 5% a reszta to aromat sztuczny lub/i miód sztuczny. Warzelnia 60 hl. Miodu naturalnego ~60 kg. Spoko, ale to tylko 5% w składzie. Wg. wikipedii Ciechan ma wydajność 60 000 hl/r. Niechby marka Miodowe stanowiła 10% sprzedaży rocznej to daje rocznie 6 000 hl i 6 ton miodu naturalnego. I to wszystko przy 5% składu miodu naturalnego. Polski miód naturalny jest droższy od np. chińskiego lub innego pozaunijnego, więc chyba oczywistym jest, że się go rzadziej stosuje.
Rzeczywiście niebanalne i zacne!- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Rozbawiło mnie słowo "niebanalne" w kontekście piw do których używa się skromny procent miodu naturalnego, jednocześnie reklamując jego użycie.
Dla wyjaśnienia, co już napisałem powyżej, swoją opinię zbudowałem na podstawie danych szacunkowych i ogólnie znanych danych dotyczących cen produktów tu wymienionych. Owa opinia jak większość postów na tym forum nie jest opracowaniem naukowym. Zatem nie rozumiem w czym problem?!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziZatem nie rozumiem w czym problem?!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi...Ktoś ten zapas i tam musi zrobić, a skoro się nie da..5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
"Browar do produkcji piwa miodowego zużywa ok. 3 ton miodu miesięcznie dostarczanego przez zakład Mazurskie Miody ZPH Karolina." - za Wikipedią o Ciechanie Miodowym.
Co do Miodowego Ciechana, to składzie jest napisane: miód naturalny. Nie wzmianki o miodzie sztucznym i aromacie. Kormoran nie ukrywa, że w Orkiszowym z Miodem i Miodnym używa oprócz miodu również aromatu.
Comment
-
Comment