piwo bez chmielu - problem alergika

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    #16
    No tak, ale jak ktoś nie jest browarnikiem?

    Wtedy chyba jedyne wyjście to zaprzyjaźnić się z jakimś piwowarem, albo bractwem
    piwowarskim.

    Np. ja chętnie podjąłbym sie uwarzenia takiego piwa na zamówienie
    i odstąpiłbym za symboliczne 1zł/0,5l , a może nawet gratis (w ramach nowych doświadczeń )
    Last edited by tomcio83; 2006-11-25, 00:14.
    rowarek esoła

    Comment

    • freeriders
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.10
      • 22

      #17
      Może nie związane z tematem, ale chciałem serdecznie współczuć alergikom, szczególnie uczulonym na chmiel. Dla mnie byłby to koniec świata. Piwo jest mi potrzebne do życia równie mocno jak tlen.
      *******************************************
      Nie mam problemu z piciem.
      Bez problemu piję, upijam się i walam po podłodze.


      R. Williams

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
        No tak, ale jak ktoś nie jest browarnikiem?

        Wtedy chyba jedyne wyjście to zaprzyjaźnić się z jakimś piwowarem, albo bractwem
        piwowarskim.

        Np. ja chętnie podjąłbym sie uwarzenia takiego piwa na zamówienie
        i odstąpiłbym za symboliczne 1zł/0,5l , a może nawet gratis (w ramach nowych doświadczeń )
        Weź pod uwagę, że piwa domowego nie wolno sprzedawać.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #19
          Wiem co to alergia i współczuję. Nie sądzę, żeby mozna było znaleźć piwo uwarzone bez chmielu. Zwłaszcza, że potencjalnemu konsumentowi chodzi o kupowanie takiego piwa w sklepie moze nie w pierwszym lepszym ale sklepie.

          Bardziej, skoncentrował się na spróbowaniu piwa uwarzonego na innych gatunkach chmielu oraz mniej chmielonych niż większość piw sklepowych. Myślę, że propozycja piw pszenicznych jest pierwszą godną spróbowania.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #20
            Jedynym znanym mi piwem warzonym komercyjnie bez udziału chmielu jest szkockie Fraoch (heather ale) z browaru braci Williams w Alloa. Oprócz kwiatów wrzosu, dodawanych niczym chmiel aromatyczny na koniec gotowania, brzeczka jest gotowana z woskownicą pospolitą (sweet gale).
            W Szkocji dość ogólnie dostępne, u nas jak dotąd nie.
            Fraoch to stara, galijska nazwa wrzosu, którego w Szkocji jak wiadomo nie brakuje.

            Użycie kwiatów wrzosu w piwowarstwie przypisuje sie jeszcze Piktom, którzy rządzili tymi ziemiami do IX wieku. Trudno powiedzieć, czy do użycia wrzosu skłoniły ich dywany kwiatów pokrywających doliny i zbocza górskie, ich słodka woń, czy może raczej psychoaktywny, pylisty grzyb występujący na tych kwiatach.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
              Oprócz kwiatów wrzosu, dodawanych niczym chmiel aromatyczny na koniec gotowania, brzeczka jest gotowana z woskownicą pospolitą (sweet gale).
              Czes, czy byłbyś tak łaskaw i zasugerował jakie drożdże wykorzystać do sporządzenia klona takiego piwa?
              Woskownicę już mam, nie znam smaku oryginału, zastanawiam się z jakimi drożdżami popracowac.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • biziel
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.10
                • 53

                #22
                Do klonowania "Fraoch Heather Alt" możesz spróbować użyć WY1728 lub ewentualnie WY1084.
                Informacja ta pochodzi z z tej strony

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #23
                  Zaraz, a czy klasyczne pszeniczne nie jest warzone właśnie bez chmielu?

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Nie jest, klasyczne pszeniczne chmieli sie delikatniej, niegdyś tylko chmielem aromatycznym, obecnie daje sie chmiele uniwersalne w odpowiednio mniejszych ilościach.

                    Comment

                    • Hedin
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.02
                      • 370

                      #25
                      A próbował ktoś uwarzyć piwo słodowe bez dodatku chmielu i innych surowców? Mam na myśli takie do spożycia, a nie do refermentacji. Z tego co czytałem, to dawniej ale na wyspach brytyjskich warzono właśnie na bazie samego słodu.
                      Jak jest z trwałością takiego piwa? Nie zepsuje się na cichej?

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Biwo bezchmielowe jest znane od zawsze, ale z powodu kiepskiego smaku i małej trwałości w zasadzie nigdy nie produkowano go na jakąś większą skalę. O dodawaniu innych przypraw do piwa było w kilku innych tematach, trzeba poszukać sobie w dziale "historia".

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X