W jednym z ostatnich numerów czasopisma Pivo, Beer and Ale natknąłem się na ciekawy ranking: siedem cudów czeskiego piwowarstwa. Różne osoby i organizacje proponowały swój subiektywny ranking, na podstawie którego redakcja wskazała zwycięską siódemkę (jak łatwo się domyślić - pivovar U Fleku, Dalesice, Chodovar, etc.). Wskazywano oczywiście nie zjawiska, ale fizycznie istniejące miejsca, które można odwiedzić. Naszła mnie niemiła myśl, że podobne miejsca, które przychodzą mi na myśl w naszym pięknym kraju, zostały niestety, w ostatnich latach zamordowane na naszych oczach. Dlatego rozdzieliłem swój ranking na dwie odrębne pozycje: cuda już niestety historyczne (choć nie sięgałem dalej niż do 1989 roku) oraz cuda obecne. Te drugie wypadają niepomiernie mniej ciekawiej. Kolejność przypadkowa.
I. siedem cudów polskiego piwowarstwa (przegląd historyczny)
1. Browar Grodzisk Wielkopolski (wiadomo za co)
2. Browar w Chojnowie (za działającą do końca tacę chłodniczą i tradycyjną technologię)
3. Browar w Janowie Lubelskim (za fantastyczne piwo i pradziwe rzemiosło)
4. Browar w Sobótce (za wykutą w skale leżakownię i tradycję warzenia leżaka typu pilzneńskiego)
5. Browar w Szczyrzycu (za podtrzymanie tradycji klasztornych)
6. Browar w Radkowie (ze względu na położenie)
7. Browar w Zwierzyńcu (za najdłuższą tradycję miejsca, tradycyjną technologię i piękno okolic)
II. siedem cudów polskiego piwowarstwa (obecnych)
1. Browar w Grodzisku Wielkopolskim (za odnowienie tradycji, choć zachwycony tym projektem do końca nie jestem)
2. Browar ARTEZAN (za wiodącą rolę w "piwnej rewolucji")
3. AleBrowar za udowodnienie, że do warzenia piwa nie potrzeba własnego browaru (z uwagi na charakter rankingu należałoby wskazać browar w Gościszewie)
4. Browary w Ciechanowie, Bojanowie, Lwówku Śląskim i Tenczynku (za upór jednego człowieka w ratowaniu polskiego dziedzictwa piwowarskiego)
5. Browar w Cieszynie (za to, że jest i wspiera piwowarów domowych)
6. Browar Spiż (za odwagę i wytyczenie nowego nurtu w polskim piwowarstwie - mam na myśli rok otwarcia)
7. Browar w Grybowie (na kredyt, oby się nie zmieniał, poprawiał jakość piw w ramach posiadanych możliwości i otworzył na piwną turystykę)
Proszę o Wasze listy (z uzasadnieniem) - zastrzegam sobie ułożenie ostatecznego rankingu, powiedzmy na Sylwestra 2016.
I. siedem cudów polskiego piwowarstwa (przegląd historyczny)
1. Browar Grodzisk Wielkopolski (wiadomo za co)
2. Browar w Chojnowie (za działającą do końca tacę chłodniczą i tradycyjną technologię)
3. Browar w Janowie Lubelskim (za fantastyczne piwo i pradziwe rzemiosło)
4. Browar w Sobótce (za wykutą w skale leżakownię i tradycję warzenia leżaka typu pilzneńskiego)
5. Browar w Szczyrzycu (za podtrzymanie tradycji klasztornych)
6. Browar w Radkowie (ze względu na położenie)
7. Browar w Zwierzyńcu (za najdłuższą tradycję miejsca, tradycyjną technologię i piękno okolic)
II. siedem cudów polskiego piwowarstwa (obecnych)
1. Browar w Grodzisku Wielkopolskim (za odnowienie tradycji, choć zachwycony tym projektem do końca nie jestem)
2. Browar ARTEZAN (za wiodącą rolę w "piwnej rewolucji")
3. AleBrowar za udowodnienie, że do warzenia piwa nie potrzeba własnego browaru (z uwagi na charakter rankingu należałoby wskazać browar w Gościszewie)
4. Browary w Ciechanowie, Bojanowie, Lwówku Śląskim i Tenczynku (za upór jednego człowieka w ratowaniu polskiego dziedzictwa piwowarskiego)
5. Browar w Cieszynie (za to, że jest i wspiera piwowarów domowych)
6. Browar Spiż (za odwagę i wytyczenie nowego nurtu w polskim piwowarstwie - mam na myśli rok otwarcia)
7. Browar w Grybowie (na kredyt, oby się nie zmieniał, poprawiał jakość piw w ramach posiadanych możliwości i otworzył na piwną turystykę)
Proszę o Wasze listy (z uzasadnieniem) - zastrzegam sobie ułożenie ostatecznego rankingu, powiedzmy na Sylwestra 2016.
Comment