USA 4000

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5035

USA 4000

Liczba czynnych browarow w Stanach Zjednoczonych wlasnie przekroczyla 4000 i pewnie juz niedlugo przekroczy rekordowa ich liczbe 4131.
    Tyle ich bylo w rekordowym 1873 roku.
    Zeby w Polsce bylo takie nasycenie browarami powinno byc ich 480, a to znaczy, ze jest jeszcze wiele miejsca na rynku dla nowych browarow.
    5470 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5035

Liczba 4000 browarow na 309 milionow ludzi nie robi jednak takiego wrazenia jak 4131 na 40 milionow, bo tylu mieszkancow liczylo USA w 1870 roku.
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell

Comment

• cap-n-go
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.05
      • 273

Badzmy powazni, porownywanie USA do Polski ma sie jak piesc do nosa.
      Juz nie chodzi o zamoznosc, moce 'nabywcze' przecietnego konsumenta ale rowniez o tradycje zwiazane z piciem piwa w knajpach czy barach. U nas lata PRLu zrobily swoje.

Te zalozenia o ilosci browarow sa hurraoptymistyczne i gdyby browary kontraktowe byly normalnymi browarami to juz bylibysmy niedaleko od nasycenia rynku.

Wydaje mi sie ze u nas moze to po prostu podazac w kierunku powolnego zmniejszania sie liczby browarow kontraktowych na rzecz zwiekszania sie udzialu browarow rzeczywistych.

Comment

• Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5035

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
        tradycje zwiazane z piciem piwa w knajpach czy barach. U nas lata PRLu zrobily swoje.
        Z tymi tradycjami to chyba ci sie pomylilo z Niemcami i Czechami.
        W USA jeszcze nie tak dawno byla jeszcze wieksza kicha niz w Polsce, bo np w 1978 roku dzialalo tu tylko 89 browarow,
        a tak naprawde dopiero od polowy lat 90 XX wieku zaczal sie wysyp nowych browarow.
        Wiecej optymizmu kolego, przeciez teraz w Polsce, po odjeciu browarow restauracyjnych, wciaz jest mniej browarow niz pod koniec "komuny"(do 1990).
        Do nasycenia rynku jeszcze daleko.

Comment

• abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
          (...), wciaz jest mniej browarow niz pod koniec "komuny"(do 1990).
          Do nasycenia rynku jeszcze daleko.
          Tyle tylko, że skala produkcji już nie taka sama
          Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12695

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
            Juz nie chodzi o zamoznosc, moce 'nabywcze' przecietnego konsumenta ale rowniez o tradycje zwiazane z piciem piwa w knajpach czy barach. U nas lata PRLu zrobily swoje.
            Nie jestem żadnym fanem PRLu i uważam że ten system był szkodliwy również dla piwowarstwa. Wydaje mi się jednak, że w minionym okresie poza dużymi miastami, a szczególnie na wsiach, było więcej barów, gdzie można było się napić lanego piwa

Podstawowy problem u nas to wciąż trudności natury biurokratycznej i związane z tym duże koszty potrzebne do założenia browaru. Wspomniane moce "nabywcze" też odgrywają duże znaczenie.

Pytanie do Latarnika, ile kosztuje craftowe piwo w USA w stosunku do przeciętnego obiadu serwowanego w lokalu? Bo w Polsce cena takiego piwa z tego co wiem (ale zaznaczam, że ekskluzywnie się nie stołuję ) dochodzi a czasami nawet przekracza cenę posiłku.
            Last edited by darekd; 2015-09-30, 14:18.

Comment

• Latarnik
              Premium Lamplighter
              🥛🥛🥛🥛
              • 2004.06
              • 5035

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              Tyle tylko, że skala produkcji już nie taka sama
              Ale moim zdaniem wlasnie o to chodzi by powstalo jeszcze kilkadziesiat malych browarow (patrz BRJ), ktore lokalnie beda skubaly wielkich potentatow.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
              Pytanie do Latarnika, ile kosztuje craftowe piwo w USA w stosunku do przeciętnego obiadu serwowanego w lokalu? Bo w Polsce cena takiego piwa z tego co wiem (ale zaznaczam, że ekskluzywnie się nie stołuję ) dochodzi a czasami nawet przekracza cenę posiłku.
              Szesciopak butelki po 355ml Ommegang Nirvana IPA kosztuje $10.45
              Czteropak puszki po 355ml Oskar Blues Ten Fidy Imperial Stout kosztuje $16.00
              Piwa w butelkach 650ml kosztuja przecietnie $7-14 za sztuke ale drozsze tez sa.

A jesli chodzi o jedzenie w lokalach to moje doswiadczenie jest niemal zerowe, bo wole domowe
              Ale szybkie sprawdzenie w internecie np:
              NACHOS GRANDE
              Spicy beef, jalapeño, pico de gallo, black beans, guacamole, house made tortilla chips
              $14

MOROCCAN SKEWERS
              Spicy lamb & chicken skewers, hummus, red cabbage slaw, garlic yogurt sauce
              $16

TRADITIONAL FISH & CHIPS
              Fresh Chatham cod, mushy peas, hand cut chips, our crunchy gherkin tartar sauce
              $18

CORNED BEEF & CABBAGE
              Signature house-made corned beef with whole boiled potatoes, carrots, Coleman's mustard sauce
              $22

BRAISED BEEF SHORT RIBS
              Dauphinoise potatoes, baby vegetables
              $28
              Last edited by Latarnik; 2015-09-30, 16:04.

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12695

Czyli w USA też generalnie stosunek cen piwa do jedzenia nie jest tak przegięty jak u nas. Podobnie jest w Czechach [w tym kraju przypada najwięcej browarów na osobę] o też może być jakimś wyjaśnieniem takiej dynamiki powstawania nowych browarów w tych krajach.

Comment

• Kones
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2014.07
                  • 160

Bardziej niż do ceny jedzenia w knajpie chyba porównałbym do siły nabywczej jako takiej.
                  Przyjmując średnie zarobki na poziomie od 2 do 3 tysięcy dolarów (spekuluję, ja będąc w USA 7 lat temu miałem zarobki w wysokości $1700 miesięcznie, ale ja to byłem cienki bolek) możemy odrzucić walutę i wtedy $10/10PLN za sześciopak jawi się zgoła inaczej.
                  Jedzenie w knajpach jest droższe oczywiście (chociaż ja lunch w jakiejś chińskiej budzie pobierałem w cenie $4.75 (solidna porcja kurczaka w sosie z warzywami, ryżem i jakąś puszką sody)). Sesja sushi w zaprzyjaźnionej knajpie to od $30 do $50 na dwie osoby.
                  Ale już biorąc pod uwagę fakt że funt (ok. 0,5kg) wędliny czy sera to koszt $3,5 (wtedy) ma to więcej sensu. Pomijam ceny benzyny (pewnie jakieś $2/gallon teraz) czy wynajmu mieszkania (w moim przypadku ok. $500/mc).
                  Latarnik mógłby pewnie temat naświetlić obecnie szerzej .
                  Krótko mówiąc, żałość wielka że kraft ominął mnie szerokim łukiem kiedy siedziałem jeszcze za kałużą, ale mógłbym się, z drugiej strony solidnie rozpić, a tak rozpiłem się tylko trochę.

Comment

• rivendel
                    • 2010.06
                    • 262

Piwo w multitapie w USA kosztuje od 6$ za pinte.
                    Za steka z polędwicy wieprzowej z dwoma dodatkami (sałata i ziemniak) trzeba zapłacić od 18 do 25$.
                    Mam inny przykłąd cenowy z Houston w stanie Texas.
                    St Arnold - pierwszy browar craftowy w Houston.
                    Walmart- sixpack heinekena 9$, sixpack st arnold pilsner na żateckim 7,50$, sixpack st arnold AIPA 6,90$. Nie nie pomyliłem się szóstka IPA 6,90$.
                    Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

Comment

• rivendel
                      • 2010.06
                      • 262

Problemem w Polsce jest coś innego.
                      W Usa Ipa to po prostu piwo. U nas trunek niemal reglamentowany (Dębica), z wyższej półki, blogerski.
                      W USA piwa craftowe też są pozycjonowane cenowo.
                      Imperialne stouty, ipy, portery, barley wine kosztują około 12-15$ za czteropack.
                      Klasyczne ipy w New Jersey to ceny około 9-12 a za craftowego pilsnera trzeba zapłacić 8-9$ za sześciopack.

Parę przykładów z Polski:
                      Atak chmielu - 7 pln (15,1 extraktu)
                      Chuck solipiwko - 8 pln (16 extraktu)
                      Dr brew - session ipa 11 extraktu 9 PLN
                      perun black ipa behemot 13 extraktu 9 pln.
                      uzi whiteipa 14 extraktu 9 pln.
                      Doaję, że właściciel sklepu na zadane pytania odpowiedział m.in, że marża na te piwa jest absolutnie minimalna.
                      Craftowcy zaczynają jechać na bilingu a co za tym idzie kosztach surowców i akcyzie

Niech każdy się zastanowi i wyciągnie wnioski.

Comment

• rivendel
                        • 2010.06
                        • 262

Dodam jeszcze, że widziałem w sklepach craftowe pilsnery po 7pln za butelkę i 12 pln za kufel w knajpie (kontynuacja).

Comment

• emes
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 4275

Jak się porównuje stosunek ceny piwa do jedzenia w różnych krajach, to na te różnice chyba najbardziej wpływają różne opodatkowanie w danych krajach. VAT na jedzenie i alkohol w danym kraju może być różny, np jedzenie obłożone jest mniejszym VATem niż alkohol, z kolei np w USA chyba nadal nie ma VATu, więc tym podatkiem nie manipuluje się stosunkiem ceny piwa do jedzenia.

Comment

• fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

Nie ma Vatu??!!!
                            To jak oni sobie dają radę z wydatkami państwa, pewnie na wszystko im brakuje
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Latarnik
                              Premium Lamplighter
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2004.06
                              • 5035

Nie ma, ale jest podatek od sprzedawanych towarow o roznej wysokosci w zaleznosci od stanu.

Comment

Przetwarzanie...
                              X