O leżakowaniu nie tylko porterów
Collapse
X
-
-
od Abbot, czyli opat, tak się kiedyś nazywało najlepsze Westvleteren (teraz nr 12), dosłownie chodzi o piwo warzone pierwotnie dla opata czyli szefa opactwa. Ponieważ licencja poszła do browaru St. Bernardus w 1945, tak narodził się St. Bernardus Abt, który początkowo był tożsamy z Westvleteren 12.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Trafił mi się Porter Bałtycki z Hausta. Ma bardzo krótka data ważności (bo jest niepasteryzowany). No i własnie zastanawiam się czy taki porter nadaje się do leżakowania jak inne pasteryzowane czy nie ???Comment
-
Leżakowalem jakiś czas temu porter z browaru Słociak też niepasteryzowany świeży egzemplarz był ok natomiast w piwnicy po ok roku był już kwas. Nie wiem czy to wina akurat tego porteru czy niepasteryzacji, choć podobno zdarzały się kwaśne egzemplarze nawet wtedy gdy ten porter był w miarę świeży. Tak więc moje doświadczenie z leżakowaniem takich piw nie jest dobre ale to z Hausta może zachować się inaczej.Browar domowy SKOTARComment
-
Comment
Comment