O leżakowaniu nie tylko porterów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tristan_tzara
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.12
    • 1038

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
    Abt to skrót od czego?
    Chyba niczego. To inna nazwa dla quadrupla

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2565

      #17
      od Abbot, czyli opat, tak się kiedyś nazywało najlepsze Westvleteren (teraz nr 12), dosłownie chodzi o piwo warzone pierwotnie dla opata czyli szefa opactwa. Ponieważ licencja poszła do browaru St. Bernardus w 1945, tak narodził się St. Bernardus Abt, który początkowo był tożsamy z Westvleteren 12.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #18
        Zakupiłem Leffe Royale 0,75l z korkiem, w promocji. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

        Comment

        • jakub_kubek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.12
          • 74

          #19
          Trafił mi się Porter Bałtycki z Hausta. Ma bardzo krótka data ważności (bo jest niepasteryzowany). No i własnie zastanawiam się czy taki porter nadaje się do leżakowania jak inne pasteryzowane czy nie ???

          Comment

          • metalsrem
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.09
            • 239

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakub_kubek
            Trafił mi się Porter Bałtycki z Hausta. Ma bardzo krótka data ważności (bo jest niepasteryzowany). No i własnie zastanawiam się czy taki porter nadaje się do leżakowania jak inne pasteryzowane czy nie ???
            Leżakowalem jakiś czas temu porter z browaru Słociak też niepasteryzowany świeży egzemplarz był ok natomiast w piwnicy po ok roku był już kwas. Nie wiem czy to wina akurat tego porteru czy niepasteryzacji, choć podobno zdarzały się kwaśne egzemplarze nawet wtedy gdy ten porter był w miarę świeży. Tak więc moje doświadczenie z leżakowaniem takich piw nie jest dobre ale to z Hausta może zachować się inaczej.
            Browar domowy SKOTAR

            Comment

            • baroN1
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.08
              • 181

              #21
              wg mnie potencjalne ryzyko jest zbyt duze. Jak nie szkoda kasy to mozna butelke wrzucic w bezpieczne miejsce.

              Comment

              • jakub_kubek
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2012.12
                • 74

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baroN1
                wg mnie potencjalne ryzyko jest zbyt duze. Jak nie szkoda kasy to mozna butelke wrzucic w bezpieczne miejsce.
                No trochę szkoda ;-)

                Comment

                Przetwarzanie...