Piwo z wroclawskiego Spiża

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wukasch
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.08
    • 25

    Piwo z wroclawskiego Spiża

    Piwo z wroclawskiego Spiza
    Jesli bedziecie we Wroclawiu to koniecznie musicie odwiedzic Rynek, moim zdaniem niepowtarzalny urok tegoz miejsca najlepiej pochlania sie wczesna noca. Wlasnie na rynku mozna wstapic do jednego (jesli sie dobrze orientuje) z trzech w Polsce minibrowarów,tylko tutaj Koleżanki i Koledzy mozecie zasmakowac w swietnym wytwarzanym na miejscy piwie gornej fermentacji,NIEKLAROWANYM i NIEPASTERYZOWANYM. Do wyboru piwo jasne,pszeniczne i ciemne okresowo imbirowe (szczegolnie polecam ze wzgledu na smak, konsystencje i cene [3 zl za 0,5l !!]). Jesli nudza Was juz klasyczne pilsy,lagery itp, to musicie koniecznie sprobowac Spiza. Latem ogrodek lub piwnica, wewnatrz klimat niezbyt zachecajacy,dosc surowy wystroj ale bez problemu mozna obserwowac warzenie piwa w duzych kadziach (to wszystko na naszych oczach!). Warto zobaczyc i koniecznie spróbowac
    Wukasch - piwo jest dobre,piwo pić trzeba, kto piwo pije ten pojdzie do nieba :stout:
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    #2
    Dzięki Wukasch za info, gdybyś jeszcze podał trochę więcej informacji jak tam trafić i w ogóle, to byłaby fajnie.
    Acha, tam jest tylko kuflowe czy może też butelkują ?

    Comment

    • slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

      #3
      Yendras jak Ci nie wstyd...
      Dick Laurent is dead.

      Comment

      • baklazanek
        † 2014 Piwosz w Raju
        • 2001.08
        • 3562

        #4
        Trzeba zachować pozory

        Comment

        • grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

          #5
          Nie pamięta wół ...

          Wielu początkujących piasało czasem trochę głupot zanim rozgryzło dokładnie Forum. Zamiast się nabijać, wytłumaczcie Szanownemu Koledze, że istnieje dział Piwo-Gdzie i czego można się tam dowiedzieć.

          Comment

          • StaryKocur
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1521

            #6
            Święte słowa.
            Niełatwo być juniorem w Browarze.
            Ale z drugiej strony kto powiedział, że ma być łatwo.

            SK
            Piwo pite z umiarem
            nie szkodzi w żadnych ilościach.

            Comment

            • Wukasch
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2002.08
              • 25

              #7
              A propos Spiza

              No coz, jesli konkrety to nie w tym dziale, ale Spiza cale szczescie nie butelkuja a po za tym to moze mnie lekko wtajemniczycie w zasady uzytkowania forum skoro to takie trudne....
              Last edited by Wukasch; 2002-08-31, 21:59.
              Wukasch - piwo jest dobre,piwo pić trzeba, kto piwo pije ten pojdzie do nieba :stout:

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #8
                nie butelkuja???? a moze jednak butelkują skoro etykiety istnieją, osobiscie we wrocławskim Spizu jeszcze nie byłem ale od znajomych którzy tam juz zagościli słyszałem ze maja na wynos butle o duzej pojemnosci (nie pamietam dokladnie jakiej) zamykane na porcelankę i po dość dużej cenie, więc jak to jest naprawdę??
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • pieczarek
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.06
                  • 5011

                  #9
                  Krzysiu pisze, że butelkują w dwulitrowe flaszki.
                  Porcelanka ze Spiża zdobyta na giełdzie w Żywcu do obejrzenia w Galerii.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23896

                    #10
                    Re: A propos Spiza

                    Wukasch napisał(a)
                    No coz, jesli konkrety to nie w tym dziale, ale Spiza cale szczescie nie butelkuja a po za tym to moze mnie lekko wtajemniczycie w zasady uzytkowania forum skoro to takie trudne....
                    butelkowanie lub nie, nie ma tu znaczenia. chodzi o to, że w dziale Piwo - Konkretnie opisujemy doznania smakowe nt. danych piw, Piwo-Gdzie służy do opisu miejsc gdzie możemy podelektować się piwem, lub je po prostu zakupić. tutaj możemy pogadać o samym browarze.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Kudłaty
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.09
                      • 1972

                      #11
                      Co do ceny piwa to 3 zł kosztuje ale 0.3 litrra. A 0.5 l jak się nie mylę 5 zł.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        A co do Spiża to z żalem zauważam, że piwko mają coraz gorsze. Nie dość, że zazwyczaj za ciepłe, to jeszcze smaczek pszeniczny ledwo wyczuwalny, ogólne wrazenie, jakby za bardzo rozcieńczone... Obniżają loty albo - mam nadzieję - to chwilowa zmiana na gorsze? Oby...
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • slavoy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.10
                          • 5055

                          #13
                          Do tego smalcu w (zwykle dość wiekowym) chlebie jak na lekarstwo...
                          Dick Laurent is dead.

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #14
                            to tam smalec daja juz na chlebie? w warszawskim Soizu to daja w jakims naczynku natomiast co do chleba....zawsze sie zabiera ze soba jakis dodatkowy bochenek w plasterkach bo chlebka to cos za mało dają )) a i tani tez nie jest, no i cieniutki, często czerstwawy...
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • pieczarek
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.06
                              • 5011

                              #15
                              FCJP

                              Becik, weź się skup przyjacielu.
                              Piszesz bez polskich ogonków. Widocznie musisz się rozpędzić lub rozgrzać pisaniem bo dopiero pod koniec postu udało Ci się po jednym razie wstawić ą i ę. A my tutaj staramy się pisać po polsku a nie po polskawemu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...