Cieszyn - kolejny browar do sprzedania/zamknięcia?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #1

    Cieszyn - kolejny browar do sprzedania/zamknięcia?

    Zauważcie, że browar utracił przydomek "Bracki" z nazwy i ma mieć w końcu swoją rozlewnię, do tego nowe Brackie jest już robione w Żywcu, a podobno częściowo tłoczone w Żywcu są porter i ŻAPA. Browar co prawda został wydzielony z Grupy Żywiec, by nie psuć słupków, ale na dobrą sprawę nadal należy do GŻ/Heinekena i kogoś może to trapić, że nie jest tak wydajny jak browar z tankofermentorami, w którym używa się procesu HGB. Na pewno dla GŻ byłby wygodną miejścówką do robienia piw górnej fermentacji, ale ostatecznie taki koncern spokojnie mógłby się bez takich obejść.
    Nawet jak browar na siebie zarabia, to ktoś z "mądrych" może uznać że marża poniżej X zł uzyskanych z 1 hektolitra piwa jest po prostu sztuką dla sztuki, więc lepiej się zabytkowego browaru pozbyć, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze zainwestować w siekanie większej ilości koncerniaków.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    Chyba przesadzasz...

    Comment

    • Dukat_WSI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 781

      #3
      Stawiam jedynie odważną hipotezę. Jeśli Cieszyn przestanie w końcu być zapleczem zapasowym Żywca, to nie wiadomo, czy nie pójdzie pod młotek.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13961

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
        nadal należy do GŻ/Heinekena i
        Chodzą słuchy, że już nie należy.
        Nie wiem jak jest, ale przypomnę, że Elbląg też miał być sprzedany.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19291

          #5
          Elbląg to ciut większy browar. O Leżajsku też chodziły słuchy, że pójdzie pod topór. Jeśli zmieniły się władze i mają zupełnie inną koncepcję niż poprzednicy to można się spodziewać wszystkiego. ŻGB czy tam Heniek jak kto woli nie pozwoliliby na produkcję w Cieszynie innemu podmiotowi. Zburzyć jak Warszawskich nie mogą, więc może to jakieś roszady tylko.
          Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-10-22, 11:08.

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            #6
            Leżajsk i Elbląg są przydatne do warzenia koncerniaków i na pewno są w tym efektywne, w Cieszynie są do tego mniejsze możliwości.
            Nawet jeśli byłyby jakieś roszady, to finalnie browar i tak pewnie pozostałby w koncernie Heinekena, bo tak jak poprzednik wyżej napisał, GŻ nie pozwoliłby tam produkować piwa konkurencji.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19291

              #7
              Weszli w specjalności, portera przenieśli do Żywca (może tylko częściowo, bo jest to już ich ważniejszy brend), więc może chodzi o to co zapowiadali, że Cieszyn zajmie się specjalnościami. Saison jest tylko potwierdzeniem, że nie zwalniają. Mają już spore doświadczenie nabyte przy warzeniach Grand Championów i głupio byłoby to zwyczajnie ukatrupić.

              Comment

              • Dukat_WSI
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.03
                • 781

                #8
                A jeśli ŻAPA jest warzona również w Żywcu, to ciekawe czy Żywiec sobie pozwala na górne drożdże w swojej instalacji, nie obawiając się np. infekcji krzyżowej... Czy może ŻAPA z Żywca jest wtedy lagerem...
                Druga sprawa jest taka, czy np. Cieszyn jako samodzielna spółka i dodatkowo w twającym postępującym oddzielaniem się od Żywca, nie będzie przechodził jakiejś restrukturyzacji, która może się objawiać zwolnieniami lub zaproponowaniem pracownikom umów lub śmieciowych lub aneksów obniżających wynagrodzenie. W końcu zapewne to co Zamkowy robił dla Żywca było na pewno bardzo dużą częścią ich wolumenu.

                Comment

                • Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.11
                  • 6059

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
                  Nawet jeśli byłyby jakieś roszady, to finalnie browar i tak pewnie pozostałby w koncernie Heinekena, bo tak jak poprzednik wyżej napisał, GŻ nie pozwoliłby tam produkować piwa konkurencji.
                  A niby w jaki sposób mogą zabronić ? Zresztą zawsze może ktoś kupić , przez miesiąc rozlewać tam olej rzepakowy albo kisić kapustę a póżniej odsprzedać dalej i bez pajacowania.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                  Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                  Comment

                  • robox
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.11
                    • 8188

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                    A niby w jaki sposób mogą zabronić ? Zresztą zawsze może ktoś kupić , przez miesiąc rozlewać tam olej rzepakowy albo kisić kapustę a póżniej odsprzedać dalej i bez pajacowania.
                    Kiedyś już GŻ miała taką sytuację z Braniewem, były soczki, a później znów piwo.

                    Comment

                    • Dukat_WSI
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.03
                      • 781

                      #11
                      Więc, jeśli Heineken nie chciałby już warzyć piwa w Cieszynie, to po prostu najchętniej by go zamknął, skoro wyburzyć nie może.
                      P.S. Reaktywacja Braniewa trwała wiele lat.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Alkoneser
                        Browary restauracyjne w Polsce
                        Alkoneser
                        Cześć,
                        mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                        2024-08-05, 11:26
                      • dadek
                        Gryfice, Nowy Świat 8, Browar Folga
                        dadek
                        Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
                        2019-09-27, 04:46
                      • heckler
                        Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
                        heckler
                        Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
                        Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
                        ...
                        2023-03-22, 16:08
                      • photek
                        browar Cieszyn - Double IPA i Mastne
                        photek
                        Witam, jestem tu nowy. Do niedawna mogłem u siebie lokalnie kupić (w Sulejówku, mazowieckie) piwa z browaru Cieszyn, w szczególności Double IPA i - moje przeulubione - Mastne. Teraz już nie ma. Pytania:
                        - czy te piwa są w ogóle jeszcze dostępne?
                        - jeśli tak to gdzie?
                        ...
                        2024-11-01, 20:38
                      • dadek
                        Szczecin, Panieńska 12, Browar pod Zamkiem
                        dadek
                        W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
                        Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...
                        2019-09-03, 04:00
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...