Po pierwsze: na butelce tego eliksiru nie ma informacji, że jest to górna fermentacja...z tego co pamiętam Cechowe Ipa z Biedry było lagerem jak to producent sformułował: "inspirowanym stylem"; stąd użycie skrótu Ipa jest duuużym nadużyciem. Po wtóre: wg mnie w aromacie chmiel jest słabo wyczuwalny...goryczka piołunowa, zalegająca, nieprzyjemna... spora alkoholowość...piwo moim zdaniem przegazowane. Nie oszukujmy się za 2 zeta z górką nie napijesz się Apa, Ipa itp. Moim zdaniem uczciwym przedstawicielem stylu jest Zywiec Apa (stosunek jakości doi ceny). Pozdro dla wszystkich forumowiczów!!!!
Czy Brok IPA to nie przypadkiem jasny lager?
Collapse
X
-
Cechowe z Biedronki nie było lagerem, tylko APĄ. Sprawdź sobie co na ten temat mówił np. Kopyr po teście sensorycznym. Był wręcz zażenowany podejrzeniami o lagera jak w teście sensorycznym była to stylowa APA Ale fakt. W Broku goryczka chmielowe jest trochę mniejsza. Mimo wszystko moim zdaniem Żywiec APA to przynajmniej pół poziomu niżej. Ale tak to już jest z gustami
Comment
-
-
Nie siejcie plotek. Nie ma nic pewnego, bo na etykiecie było faktycznie napisane że piwo "jest inspirowane" ale to nie oznacza że jest lagerem. Po prostu brak info o użytych drożdżach. Kopyr też niczego nie przesądza, bo sensorycznie to tam można wyczuć niewiele i łatwo o omyłkę. Zatem bez oficjalnego info to jest "albo dolny albo górny", jakie to z resztą ma znaczenie, jeśli komuś smakuje lub nie?
Wg. mnie żywieckie APA nie jest uczciwym przedstawicielem stylu, bo za "czterypisiąt" można się otrzeć o ciekawsze i bardziej stylowe APA (no... za niewielką dopłatą)
Wątek się rozpiwia...Ostatnia zmiana dokonana przez Kones; 2015-10-30, 11:10.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Martainn Wyświetlenie odpowiedziSprawdź sobie co na ten temat mówił np. Kopyr po teście sensorycznym.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kones Wyświetlenie odpowiedzi. Kopyr też niczego nie przesądza, bo sensorycznie to tam można wyczuć niewiele i łatwo o omyłkę.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Słabe APA potrafi pachnieć i smakować jak przeciętny "amerykański lager"
Słaby "amerikan lager" nie będzie pachniał jak przeciętna APA
Czy to ważne na jakich drożdżach i w jakich temperaturach ( bo można czynić różne kombinacje na dolnych uwarzyć sobie górniaka a co kto komu zabroni )
Ważne że kosztowało grosze, a wypić bez skrzywienia się dało i pobijało korpomasowe lagiery na łeb na szyję
Comment
-
Comment