Czy Brok IPA to nie przypadkiem jasny lager?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • martint14
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.06
    • 1

    #16
    Po pierwsze: na butelce tego eliksiru nie ma informacji, że jest to górna fermentacja...z tego co pamiętam Cechowe Ipa z Biedry było lagerem jak to producent sformułował: "inspirowanym stylem"; stąd użycie skrótu Ipa jest duuużym nadużyciem. Po wtóre: wg mnie w aromacie chmiel jest słabo wyczuwalny...goryczka piołunowa, zalegająca, nieprzyjemna... spora alkoholowość...piwo moim zdaniem przegazowane. Nie oszukujmy się za 2 zeta z górką nie napijesz się Apa, Ipa itp. Moim zdaniem uczciwym przedstawicielem stylu jest Zywiec Apa (stosunek jakości doi ceny). Pozdro dla wszystkich forumowiczów!!!!

    Comment

    • Martainn
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.07
      • 37

      #17
      Cechowe z Biedronki nie było lagerem, tylko APĄ. Sprawdź sobie co na ten temat mówił np. Kopyr po teście sensorycznym. Był wręcz zażenowany podejrzeniami o lagera jak w teście sensorycznym była to stylowa APA Ale fakt. W Broku goryczka chmielowe jest trochę mniejsza. Mimo wszystko moim zdaniem Żywiec APA to przynajmniej pół poziomu niżej. Ale tak to już jest z gustami

      Comment

      • Kones
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.07
        • 160

        #18
        Nie siejcie plotek. Nie ma nic pewnego, bo na etykiecie było faktycznie napisane że piwo "jest inspirowane" ale to nie oznacza że jest lagerem. Po prostu brak info o użytych drożdżach. Kopyr też niczego nie przesądza, bo sensorycznie to tam można wyczuć niewiele i łatwo o omyłkę. Zatem bez oficjalnego info to jest "albo dolny albo górny", jakie to z resztą ma znaczenie, jeśli komuś smakuje lub nie?
        Wg. mnie żywieckie APA nie jest uczciwym przedstawicielem stylu, bo za "czterypisiąt" można się otrzeć o ciekawsze i bardziej stylowe APA (no... za niewielką dopłatą)
        Wątek się rozpiwia...
        Last edited by Kones; 2015-10-30, 12:10.
        "(...) iż wolno każdemu piwa i inne trunki skądkolwiekbądź brać i we wsiach ich warzyć i warzyć kazać i wolno użytkować bez wszelkiej obawy z naszej strony, lub starostów naszych zakazu, aresztowania lub kary"

        Comment

        • franekf
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 944

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Martainn
          Sprawdź sobie co na ten temat mówił np. Kopyr po teście sensorycznym.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kones
          . Kopyr też niczego nie przesądza, bo sensorycznie to tam można wyczuć niewiele i łatwo o omyłkę.
          Może załóżmy wątek "Tako rzecze Kopyr"?
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

          Comment

          • Martainn
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.07
            • 37

            #20
            Kopyr jako przykład. Swoje zdanie też wyraziłem, ale poleciało ze względu na Dukata. Sam uwarzyłem ostatnio American Lager i są to różne piwa.

            Comment

            • dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4014

              #21
              Słabe APA potrafi pachnieć i smakować jak przeciętny "amerykański lager"
              Słaby "amerikan lager" nie będzie pachniał jak przeciętna APA

              Czy to ważne na jakich drożdżach i w jakich temperaturach ( bo można czynić różne kombinacje na dolnych uwarzyć sobie górniaka a co kto komu zabroni )
              Ważne że kosztowało grosze, a wypić bez skrzywienia się dało i pobijało korpomasowe lagiery na łeb na szyję
              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

              Comment

              Przetwarzanie...