historyczne piwa kwaśne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Noform
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 6

    historyczne piwa kwaśne

    Witam. Nazywam sie Maciej Kosiedowski piwem interesuje sie od niedawna ponieważ jakoś nie mogłem sie przekonać do jego smaku, zmieniło się to kiedy spróbowałem kwasu beta z pinty i zasmakowały mi piwa kwaśne. Bardzo lubię odkopywać historię czy to przynęt wędkarskich czy różnych rzeczy dla tego też zainteresowały mnie piwne style a zwłaszcza te kwaśne.
    Jak na tę chwile najbardziej smakują mi piwa na lacto ponieważ nie dorosłem jeszcze do końskich lambików.
    Więc do rzeczy czy są jeszcze jakieś inne kwaśne style poza:Gose,Berlinerem weisse,lichtenhainerem czy wspomnianymi lambicami, najbardziej interesują mnie style na bakteriach.
    Bo wiem że piwna rewolucja stworzyła wiele wariacji kwaśnych piw jednak mnie interesują te ortodoksyjne.
  • yaro74
    PremiumUżytkownik
    • 2012.09
    • 2089

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Noform
    Więc do rzeczy czy są jeszcze jakieś inne kwaśne style poza:Gose,Berlinerem weisse,lichtenhainerem czy wspomnianymi lambicami, najbardziej interesują mnie style na bakteriach.
    Są: Flanders Red Ale i Flanders Brown Ale.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #3
      Gose jest kwaśne? Od kiedy?
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Noform
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.11
        • 6

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
        Są: Flanders Red Ale i Flanders Brown Ale.
        Dzięki wielkie, kompletnie zapomniałem o tych stylach.
        A jak to jest flanders jest na bakteriach?

        Ja ekspertem nie jestem ale jak piłem gose to w składzie miało kwas mlekowy i w smaku czuć było lekki kwasek.

        Comment

        • yaro74
          PremiumUżytkownik
          • 2012.09
          • 2089

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Noform
          Dzięki wielkie, kompletnie zapomniałem o tych stylach.
          A jak to jest flanders jest na bakteriach?
          Tak.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Noform
          Ja ekspertem nie jestem ale jak piłem gose to w składzie miało kwas mlekowy i w smaku czuć było lekki kwasek.
          I masz rację, to piwo jest jednocześnie słone i kwaskowe. I dodaje się bakterie kwasu mlekowego.
          Last edited by yaro74; 2015-11-16, 10:46.

          Comment

          • Noform
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.11
            • 6

            #6
            Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
            Mam jeszcze jedno pytanie, czy stylowy flanders może być bez aromatów funky?
            Czy funky są wpisane w ten styl tak jak przy lambicu.

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Może, nie jestem powiem czy w ogóle może mieć takie aromaty, to ma smakować jak wino.

              Comment

              Przetwarzanie...