Z okazji 170-lecia powstania Browar Zamkowy w Cieszynie zapowiada premierę jubileuszowego piwa, którym będzie leżakowany 18 miesięcy Porter Bałtycki z dodatkiem suszonych śliwek i dębowych wiórków z beczek po Whisky.
Piwo trafi na rynek w unikalnej butelce z zamknięciem kabłąkowym, zapakowane w specjalną tubę, w której znajdzie się dodatkowo dedykowane szkło - goblet.
Premiera jubileuszowego porteru odbędzie się podczas Brackiej Jesieni w sobotę 3 września o godz 16:00.
W Browarze Staropolskim powstały dwa portery 22 blg - jeden z zawartością alkoholu 10,2%, sprzedawany w krachli, drugi nieco słabszy, 9,8% alk. - w zwykłej butelce z kapslem. Browar na etykiecie chwali się leżakowaniem obu piw - 180 dni.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Myszon007
W Browarze Staropolskim powstały dwa portery 22 blg - jeden z zawartością alkoholu 10,2%, sprzedawany w krachli, drugi nieco słabszy, 9,8% alk. - w zwykłej butelce z kapslem. Browar na etykiecie chwali się leżakowaniem obu piw - 180 dni.
Wysokie odfertmentowanie niczemu dobrego nie wróży. Nom ale jak widać to browar, który kiedyś produkował mózgotrzepy.
Może częściowo jedynie na temat, ale... w ciągu ostatnich trzech tygodni piłem i oceniłem sześć dla mnie nowych porterów . Zdaje się, że ominąłem tego "maliniaka" z Komesa.
Tak czy siak, dawno nie było takiego wysypu (wylewu? ) porterów bałtyckich na naszym, zdominowanym przez piwa na amerykańskich chmielach, rynku rzemieślniczo-regionalnym.
A tu zimowe dni dopiero przed nami...
Jak któregoś nie ma wypisanego w temacie to skrobnij nazwę. Ja póki co nie ogarniam tego.
Kiedyś zbiorę znowu to do czarnej kupy i będzie już mega lista.
Im więcej porterów tym lepiej, ale fakt jest jednak taki, że kupuję je w coraz mniejszej ilości :/
Jak któregoś nie ma wypisanego w temacie to skrobnij nazwę
Tak na szybko, bez parametrów:
Staropolski, Porter 180;
Staropolski, Porter Bałtycki,
ReCraft, Mentor (jest gdzieś dopisany "luzem");
Fortuna, Komes Porter Bałtycki Płatki Dębowe;
Fortuna, Komes Porter Bałtycki Malinowy (nie piłem, ale się na rynku pojawił)
Zamkowy, Porter ze Szwestką Jubileuszowy;
Pracownia Piwa/Podgórz, Baran z Jajem.
Czarnków - Porter Konstancin - Alk. 8, ekstrakt 24 a ibu 40
ciekawe, przy takim balingu tylko 8 alko, czyli będzie bardzo słodko, ale IBU 40 ciekawi :]
trzeba kupić wszystkie
dzięki za info
Comment