breslauer napisał(a) Z odczytania napisów.
Zarówno na puszkach, jak i butelkach portera elbląskiego, które miałem okazję oglądać we Wrocławiu w różnych sklepach jak wół było napisane: warzone i rozlewane przez Browar Żywiec S.A., Żywiec ul. Browarna ileś tam (nie pamiętam dokładnego adresu). Poza tym, o ile dobrze sobie przypominam, to rybak zniknął już z grafiki etykiet i puszek.
Rybak nie zniknął, wciąż jest. Bodaj tydzień temu kupiłem Portera w flaszce 0,5 z Rybakiem i napisem na kontrze:"Warzone i rozlewane w: BROWARY Żywiec S.A., ul. Browarna Żywiec".
aż sam musiałem sprawdzić kontrę i widzę co jest napisane: Warzone i rozlewane w Browary Żywiec...na etykiecie i kapslu rybak, dla mnie jest to bezdyskusyjnie porter elbląski
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Wiecie co, koledzy, głowy Wam za to nie dam, ale wydaje mi się, że jak 2-3 miesiące temu oglądałem we Wrocławiu elbląskiego portera, to nie było na nim rybaka, a i było "Browar Żywiec". Ale, jak mówiłem to było kilka miesięcy temu, więc stuprocentowej pewności nie mam ... Pamiętam moją reakcję, bo uśmiałem się nieżle, jak zobaczyłem, że z dawnego elbląskiego portera zostały już tylko kolory i krój czcionki na etykiecie. Sprawdzę przy okazji.
PORTER napisał(a) Niestety wiem to prosto z browaru w Dojlidach, Portera już nie produkują bo zajmował miejsce w leżakowni
Jak pisałem już w innym miejscu: porter dojlidzki jeszcze jest, ale są to już ostatnie zapasy owego nektaru. W sklepie jak się pojawia to flaszki są b. zakurzone i zawsze mam wrażenie, że porter jest po terminie... Już czas za przykładem Zythuma zakupić pełną skrzynię i zachomikować ją w przytulnej, chłodnej piwniczce na jeszcze cięższe dla porterów czasy...
i z nowych, które pojawiły się na rynku w tym roku:
6. Porter żywiecki 0,5l - z Cieszyna (prawdopodobnie to ten sam
porter co w butelkach 0,33l, ale na rynku są oba więc na liście
też niech będą oba)
7. Porter BROK-a
8. Porter z Ciechanowa.
Nie wiem co się dzieje z porterkiem elbląskim, więc go nie dodaję do listy. Nie ma już wśród nas porterów: dojlidzkiego , królewskiego z Warszawy i z Rakszawy , imbirowego z Somy ... Rok przyniósł nam wiele zmian i rozczarowań, a historia browarnictwa polskiego porterem jak kołem się toczy - wszak portery są jak koła milowe w naszej piwnej rzeczywistości.
nikita_banita napisał(a) Nie ma już wśród nas porterów: dojlidzkiego , królewskiego z Warszawy i z Rakszawy
noo, co jak co ale sprytni porter królewski mogą jeszcze dostać, póki co istnieje na rynku
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
nikita_banita napisał(a) Porter żywiecki 0,5l - z Cieszyna (prawdopodobnie to ten sam
porter co w butelkach 0,33l, ale na rynku są oba więc na liście
też niech będą oba)
Dzisiaj w Albercie oglądałem sobie kontrę Portera Żywieckiego w butelce 0,33 i jako miejsce produkcji zaznaczony był Cieszyn. Czy możliwe że w Żywcu portera już nie warzą?
Grudek10 napisał(a) Tak, w ubiegły czwartek widziano go np w sklepiku spożywczym w okolicach Marszałkowska- Wawelska w cenie 4,30 złotych+ butelka.
Ostatnio kupowałem jeszcze po 3 zł,
Jesli będzie gdzieś do dostania po 21 listopada (termin przydatnośći do spozycia ostatniej partii) to ceny napewno spadną gdyz będzie już przeterminowany, o ile jeszcze będzie
Comment