Czyli dość tani lager (np. Zamkowe i Braniewo z grupy Namysłów) ma w składzie jęczmień browarny, to zazwyczaj z automatu zakłada to stosowanie sztucznych enzymów, czy może jest cień szansy, że ów niesłodowany jęczmień jest rozkładany naturalnymi enzymami pochodzącymi z ziarna słodowanego? Pytam, bo Braniewo było najlepszą z opcji w knajpie, w której wczoraj byłem i tak ten browarny jęczmień spowodował w mojej głowie zagwozdkę
Jęczmień niesłodowany w składzie lagera, a sztuczne enzymy
Collapse
X
-
Namysłów już lata świetlne temu, robił piwa z dodatkiem ponad 50% surowców niesłodowanych ale czy stosował enzymy to nie wiadomo. Z drugiej strony enzymy, np ułatwiające filtrację są powszechnie stosowane w browarach.
Źródła nie podam"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziSkąd takie informacje?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNamysłów już lata świetlne temu, robił piwa z dodatkiem ponad 50% surowców niesłodowanych ale czy stosował enzymy to nie wiadomo. Z drugiej strony enzymy, np ułatwiające filtrację są powszechnie stosowane w browarach.
Źródła nie podam
zboża niesłodowane + enzymy,
surop glukozowo-fruktozowy (czyli zboże już po obróbce enzymami w fabryce) + brak enzymów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziNie kryją się na etykietach, że używają surowców niesłodowanych.
Comment
-
-
Preparaty enzymatyczne są powszechnie stosowane do rozluźniania zacieru przed filtracją, z całą pewnością do ciemnych piw w Krajanie, czasem też do jasnych gdy są problemy ze spływem. W innych browarach jest to równie prawdopodobne, środki są łatwo dostępne i reklamowane w prasie branżowej. Czy te enzymy są jakoś lepsze od amylaz? A jednak to amylazy są narzędziem szatana.
Comment
-
-
Enzymy są dość powszechnie stosowane w domowym przetwórstwie owoców, w tym w winiarstwie i gorzelnictwie, i nikt nie dramatyzuje z tego powodu. Różnego rodzaju chemię, w tym też preparaty enzymatyczne, stosuje się już na etapie słodowania. Można o tym poczytać w podręcznikach piwowarskich.
Comment
-
-
o jakie enzymy chodzi?
beta-glukanazy stosuje się standardowo w większości browarów.
być może chodzi o amylazy? Aczkolwiek tutaj siła enzymatyczna jest pozyskiwana ze słodów, przy udziale 50% słodu i 50% jęczmienia nie powinno być problemu z zacieraniem. Amylazy są dość drogie i średnio opłaca się je stosować w browarze...
Niektóre browary stosują przy fermentacji enzymy, które zmniejszają stężenie acetomleczanu (prekursora diacetylu).
Comment
-
Comment