Jęczmień niesłodowany w składzie lagera, a sztuczne enzymy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #1

    Jęczmień niesłodowany w składzie lagera, a sztuczne enzymy

    Czyli dość tani lager (np. Zamkowe i Braniewo z grupy Namysłów) ma w składzie jęczmień browarny, to zazwyczaj z automatu zakłada to stosowanie sztucznych enzymów, czy może jest cień szansy, że ów niesłodowany jęczmień jest rozkładany naturalnymi enzymami pochodzącymi z ziarna słodowanego? Pytam, bo Braniewo było najlepszą z opcji w knajpie, w której wczoraj byłem i tak ten browarny jęczmień spowodował w mojej głowie zagwozdkę
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12757

    #2
    Skąd takie informacje?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Namysłów już lata świetlne temu, robił piwa z dodatkiem ponad 50% surowców niesłodowanych ale czy stosował enzymy to nie wiadomo. Z drugiej strony enzymy, np ułatwiające filtrację są powszechnie stosowane w browarach.
      Źródła nie podam
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
        Skąd takie informacje?
        Nie kryją się na etykietach, że używają surowców niesłodowanych.

        Comment

        • Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          Namysłów już lata świetlne temu, robił piwa z dodatkiem ponad 50% surowców niesłodowanych ale czy stosował enzymy to nie wiadomo. Z drugiej strony enzymy, np ułatwiające filtrację są powszechnie stosowane w browarach.
          Źródła nie podam
          Tylko, czy stosowanie zbóż niesłodowanych przy braku enzymów nie wydłuża całego procesu produkcji? Bo przecież wiadomo, żeby było szybko i tanio. Stąd zestawienia:
          zboża niesłodowane + enzymy,
          surop glukozowo-fruktozowy (czyli zboże już po obróbce enzymami w fabryce) + brak enzymów.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12757

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
            Nie kryją się na etykietach, że używają surowców niesłodowanych.
            O enzymy chodzi. Proszę źródło informacji.

            Comment

            • Dukat_WSI
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 781

              #7
              Co do enzymow to nie wiem, dlatego zadalem pytanie. Lagery z marki "premium" tj. Namyslow, chyba jeczmienia nieslodowanego juz nie zawieraja.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2016-01-11, 07:42.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Preparaty enzymatyczne są powszechnie stosowane do rozluźniania zacieru przed filtracją, z całą pewnością do ciemnych piw w Krajanie, czasem też do jasnych gdy są problemy ze spływem. W innych browarach jest to równie prawdopodobne, środki są łatwo dostępne i reklamowane w prasie branżowej. Czy te enzymy są jakoś lepsze od amylaz? A jednak to amylazy są narzędziem szatana.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Enzymy są dość powszechnie stosowane w domowym przetwórstwie owoców, w tym w winiarstwie i gorzelnictwie, i nikt nie dramatyzuje z tego powodu. Różnego rodzaju chemię, w tym też preparaty enzymatyczne, stosuje się już na etapie słodowania. Można o tym poczytać w podręcznikach piwowarskich.

                  Comment

                  • bzium1986
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.06
                    • 86

                    #10
                    o jakie enzymy chodzi?
                    beta-glukanazy stosuje się standardowo w większości browarów.

                    być może chodzi o amylazy? Aczkolwiek tutaj siła enzymatyczna jest pozyskiwana ze słodów, przy udziale 50% słodu i 50% jęczmienia nie powinno być problemu z zacieraniem. Amylazy są dość drogie i średnio opłaca się je stosować w browarze...

                    Niektóre browary stosują przy fermentacji enzymy, które zmniejszają stężenie acetomleczanu (prekursora diacetylu).

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Eichbaum, Cronus German Pilsner
                      darekd
                      Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
                      Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
                      2025-01-04, 01:50
                    • darekd
                      Wrowar, Black River
                      darekd
                      Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

                      Oatmeal Stout, 4,6% alk.
                      Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
                      Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
                      ...
                      2024-12-30, 14:42
                    • darekd
                      ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                      darekd
                      Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                      Ekstr. 15%
                      Alk. 6,0%

                      Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                      Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                      2025-01-22, 22:57
                    • AaLeX
                      Braniewo, Złoty Dukat
                      AaLeX
                      Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...
                      2024-06-25, 16:50
                    • AaLeX
                      Braniewo, Kanclerz
                      AaLeX
                      Piwo do nabycia w Dino. Cena 2,99zł za puszkę. Alkohol 5%, kod LG, pełen skład podany: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Barwa złota, piana niezła, gęsta. Lacing dobry, kufel oblepiony. Zapach kartonowo-słodowy. Smak słodowo-goryczkowy. Całkiem niezłe....
                      2024-01-08, 13:30
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...