import piwa z Czech i sprzedaż w PL

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kelso
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.02
    • 1

import piwa z Czech i sprzedaż w PL

Drodzy,

Mam kilka pytań odnośnie importu piwa zza granicy i sprzedaży go w Polsce.
    Moi przyjaciele w Czechach prowadzą swój browar rzemieślniczy i oferują swoje produkty narazie w kilku pubach w Czechach. Ostatnimi czasy pojawił sie pomysł, żeby spróbowac sprzedawać to w Polsce do pubów,sklepów,hurtowni.

W związku z powyzszym chciałbym Was się podpytać jak to wygląda od strony prawnej w naszym kraju oraz podatkowej:
    1. Czy musze zakładać w polsce firmę specjalnie czy wystarczy czeska firma
    2. Jak z podatkami i innymi akcyzami
    3. Jakie jeszcze formalności należy spełnić, aby móc wejść z takim towarem do nas.

Narazie tyle na początek. Uwazam, że rozmowa może pociągnąć się dalej, a wiec i dalej będe zadawał może kolejne pytania.

W góry wielkie dzieki za wkład w dyskusję
  • bzium1986
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.06
    • 86

1. Firma musi mieć zezwolenie na obrót hurtowy w PL. Teoretycznie czeska firma może o to wystąpić, ale łatwiej będzie przez firmę założoną w PL
    2. Tak, podatki w PL są. Trzeba płacić.

Generalnie, trochę firm sprowadza czeskie piwa, może lepiej do nich uderzyć z powyższymi pytaniami?

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Jaworzno, Stanisława Lema 17, Browar Bury
      dadek
      24.07.2019 miałem okazję odwiedzić browar Bury. To całkowicie nowy zakład zaprojektowany i zbudowany od podstaw na specjalnie zakupionej w tym celu działce, więc nie dziwne że znajduje się na peryferiach miasta w kształtującej się strefie przemysłowej.
      Sam budynek nie jest zbyt wielki,...
      2019-08-30, 02:50
    • Alkoneser
      Browary restauracyjne w Polsce
      Alkoneser
      Cześć,
      mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
      2024-08-05, 11:26
    • dadek
      Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
      dadek
      Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
      2024-11-19, 04:20
    • Krakus
      Powódź 2024 a browary w Polsce
      Krakus
      Czy ktoś ma jakieś informacje na temat browarów z terenów dotkniętych powodzią?
      Na chwilę obecną wiadomo, że ucierpiał jeleniogórski browar Dolina BoBRU.
      https://www.facebook.com/search/top?...dolina%20bobru...
      2024-09-17, 10:52
    • ART
      Gliwice, Dworcowa 30, Czeska - pivo i knedliki
      ART
      Będąc w sobotę w Gliwicach, lokal ten przyciągnął dość wczesnymi godzinami otwarcia:
      sob- niedz - od 12:30, pn-czw - od 15:00, pt. od 13:00.

z zewnątrz nie zachęcał do wejścia

Jest tu Bernard z wajchy w 3 odsłonach.

Byliśmy w porze obiadowej...
      2024-03-02, 02:21
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...