Czy w słowackich marketach (nie w specjalistycznych, piwnych sklepach) można kupić normalne (nie unijne) piwa ? Jeśli tak, to proszę wymienić jakieś nazwy.
Niestety w Słowacji sytuacja na rynku piwnym jest gorsza niż w Polsce przed piwną rewolucją. Jedynym dużym browarem, który warzy przyzwoite piwo jest Urpiner z Bańskiej Bystrzycy.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arturroxx
Niestety w Słowacji sytuacja na rynku piwnym jest gorsza niż w Polsce przed piwną rewolucją.
Może w sklepach, tego nie wiem. Może z jakością - tego też nie wiem. Ale pod względem ilości browarów na 1 mieszkańca czy kilometr kwadratowy biją nas na głowę i to dwukrotnie.
A co to są piwa nieunijne ?
Dla mnie pierwsza skojarzka to wszystkie warzone w krajach poza UE ale z kontekstu twoich postów Besko wnioskuje że nie chodzi o miejsce/kraj warzenia a raczej coś w kierunku technologii. Chyba po prostu o browary rzemieślnicze. I nawet z UE.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
A co to są piwa nieunijne ?
Dla mnie pierwsza skojarzka to wszystkie warzone w krajach poza UE ale z kontekstu twoich postów Besko wnioskuje że nie chodzi o miejsce/kraj warzenia a raczej coś w kierunku technologii. Chyba po prostu o browary rzemieślnicze. I nawet z UE.
Czy naprawdę trudnością było dla ciebie wywnioskowanie, że Browar-Besko chodzi pewnie o eurolagery?
Czy naprawdę trudnością jest sensowne sformułowanie pytania? Ponieważ Słowacja należy do UE, wiec wszystkie produkowane na obszarze tego kraju piwa są unijne. Rozumiem, że Browar Besko potrzebował wykazać się swoją bezkompromisowością w podejściu do podłych koncernów, ale czasami przydałoby się więcej sensu, a mniej popisywania się.
Czy naprawdę trudnością było dla ciebie wywnioskowanie, że Browar-Besko chodzi pewnie o eurolagery?
Też jakoś nie załapałem,ze chodzi(?) o eurolagery.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Browar-Besko tak ma, to jego znak rozpoznawczy. Dziwie się, że jeszcze są tacy, dla których to nowość
A wracając do tematu - artykuł jak znalazł. Na Słowacji powstaje sieć marketów Yeme specjalizująca się w wysokiej jakości żywności oraz piwem. Pierwszy market otwiera się jutro w Bratysławie. W ofercie 180 marek piw.
Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.
W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
Pomysł na kompleks z pensjonatem i browarem, gdzie samym się jest producentem lokalnej żywności, nie jest nowy. Na takowy też wpadła rodzina Durkovych, w niewielkiej miejscowości o ciekawej nazwie- Żabokreky nad Nitrou. Ta nie ma nic specjalnego do zaoferowania, za to przez jej centrum przebiega...
Comment