Browar restauracyjny, a browar rzemieślniczy z wyszynkiem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafalek21
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2015.04
    • 1407

    #16
    To zależy od tego czy piwo do stołu przynosisz sobie sam, czy robi to kelner. A tak na poważnie, to jakie znaczenie ma ten podział, nikt przecież tego prawnie nie usystematyzuje, bo nie ma takiej potrzeby, ale jeśli już, to osobiście widzę to tak: Warzą i sprzedają tylko u siebie ew. w pobliskich sklepach - restauracyjny. Sprzedają do hurtowni albo w znacznej odległości od browaru - rzemieślniczy. Już prędzej można by wyznaczyć granicę między browarek kontraktowym, a "kontraktowym".
    Swoją drogą zastanawiam się gdzie znalazłaby się Restauracja Regionalna Marysia.
    Last edited by rafalek21; 2016-04-05, 23:59.

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
      ...
      Dla mnie najważniejszym kryterium jest dystrybucja piwa. Jeśli piwo jest praktycznie niedostępne poza miejscem warzenie to jest to raczej browar restauracyjny (o ile ma część restauracyjną). Jeśli zaś piwo jest w szerokiej dystrybucji a na miejscu jedzenie jest tylko dodatkiem to bym klasyfikował jako rzemieślniczy.
      Czyli wspomniana post wyżej Marysia, oraz np Kościerzyna, Lubrow, Szymbark, Widawa, Jan Olbracht z Torunia, Księży Młyn z Łodzi są według poniższych kryteriów rzemieślniczymi?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21
        A tak na poważnie, to jakie znaczenie ma ten podział, nikt przecież tego prawnie nie usystematyzuje, bo nie ma takiej potrzeby
        Ano nie ma i nie usystematyzuje. Raczej to tylko my brobizowicze lubimy sobie dzielić działające browary na różne ich typy.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #19
          Tak się zastanawiam czy po prostu nie dobrze by było zmienić usystematyzowania browarów na browar.bizie i całkowicie usunąć dział z browarami restauracyjnymi i stworzyć nowy dział, jakieś mikro etc....
          Obecnie jako browar mały, Witnica i Hopium w jednym worku to chyba coś nie tak....
          Dodatkowo uwzględnienie "browarów restauracyjnych" też powoduje więcej chaosu.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • bzium1986
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.06
            • 86

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go
            Tak, bo bez koncesji na obrot hurtowy nie mozna sprzedawac do pubow/knajp/innych lokali gastronomicznych a jedynie detalicznym klientom. Z tego powodu praktycznie uniemozliwa to obecnosc piwa w lokalach specjalistycznych i ograniczna sprzedaz do terenu prowadzonej dzialalnosci. Mysle ze ten element jest bardzo obiektywny w kontekscie takich podzialow.
            ekhm, nie bardzo
            Browar może sprzedawać hurtowniom.
            Aby sprzedawać detalistom (lokale, multitapy, sklepy i inne podmioty z zezwoleniem detalicznym) trzeba mieć zezwolenie hurtowe
            Aby sprzedawać konsumentom bezpośrednio, trzeba mieć zezwolenie detaliczne.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              A ja proponuję zajrzeć do słownika, bo na razie próbujecie porównać nieporównywalne. Rzemiosłem jest działalność wykonywana osobiście przez właściciela przedsiębiorstwa. Może istnieć więc browar restauracyjny rzemieślniczy, w którym właściciel jest np. piwowarem, kucharzem, kelnerem i księgowym, i może także istnieć browar restauracyjny, w którym właściciel jest jedynie inkasentem zysków (np. browary sieciowe). Od dawna walczę z głupimi definicjami, ale bezskutecznie, czego efektem są takie właśnie burzliwe dyskusje, jak wyżej.

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #22
                A co gdy właścicielowi - rzemieślnikowi znudzi się własnoręczne warzenie i zatrudni do tej roboty człowieka z zewnątrz? Przestaje to być browar rzemieślniczy? Z takim przypadkiem mamy do czynienia z Miedzianką.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Tak, przestanie być rzemieślniczy. Tak samo jak mały browar, który zacznie produkować 10 razy więcej piwa, przestanie być małym browarem.

                  Nie będę w szczegółach opisywał, koło czego lata mi ten problem. Jak ktoś lubi posługiwać się słowami w błędnym znaczeniu, to jego zmartwienie. Możecie bić piane do woli, albo zajrzeć do słowników i wyprostować te bzdury, które z pietyzmem hodowaliście kilka lat.
                  Last edited by Krzysiu; 2016-04-21, 22:43.

                  Comment

                  • gwzd
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2012.01
                    • 622

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Możecie bić piane do woli, albo zajrzeć do słowników i wyprostować te bzdury, które z pietyzmem hodowaliście kilka lat.
                    Daj namiary na swój słownik.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      #25
                      A co gdy właściciel ma pomocnika i warzą na zmianę?
                      Co druga warka jest rzemieślnicza?
                      Last edited by anteks; 2016-04-22, 09:36.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • zebediach
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.03
                        • 96

                        #26
                        Ale słownik nic nie mówio tym że tylko gdy właściciel produkuje to jest rzemiosło.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23904

                          #27
                          Wpis z politycznym wtrętem wywalony.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          Przetwarzanie...