Kolejny hipermarket z piwem rzemieślniczym?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woosaa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.07
    • 1553

W Auchan pojawiły się piwa z Glogera.Ceny od 8 zł w górę.
    mb WOS

Comment

• legart
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.06
      • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi
      W Auchan pojawiły się piwa z Glogera.Ceny od 8 zł w górę.
      W Auchan (Wola Park w Warszawie) także pojawił Bytów (ceny na moje oko kilkadziesiąt groszy więcej niż w przeciętnym specjalistycznym). King of Hop i Be like Mitch skoczyły cenowo do 8,39.

Chyba poczuli "ducha kraftu" jak tesco hiehie
      Last edited by legart; 2016-06-21, 13:31.

Comment

• betek
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.06
        • 1

Myślicie, że takie piwa na supermarketach są tej samej jakości co w sklepie rzemieślniczym? Kolega mi opowiadał, że do supermarketów rozlewają gorszą partię

Comment

• pajet
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.06
          • 1

Nie są tej samej jakości. Wszystkie Supermarkiety kręcą... Byłem kiedyś w pubie " browar" gdzie piwo robi się na miejscu. Duża różnica tego samego piwa które otrzymuje się w restauracji niż tego co można dostać w markiecie.

Comment

• leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

Do rozlewanych dla sieci wielkopowierzchniowych piw dodaje się syntetyzowaną goryczkę podobną do naturalnej żółci bydlęcej. Dlatego te ipa, iipa, czy sesion ipa są tak nieprzyjemnie gorzkie.

Comment

• legart
              • 2012.06
              • 914

Ja tam nie odczułem różnicy np między AleBrowarem z supermarketu a ze sklepu specjalistycznego, ale może ja piwko postoi trochę w ciepełku na dobrze naświetlonej półeczce to miłośnicy teorii spiskowych dostaną pożywkę dla swoich tez.

Comment

• bayern71
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.06
                • 1004

A ja proponuję żeby od rejestracji do napisania pierwszego posta był okres kwarantanny. Chociaż z drugiej strony można się dzięki temu pośmiać

Comment

• franekf
                  • 2004.06
                  • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Myślicie, że takie piwa na supermarketach są tej samej jakości co w sklepie rzemieślniczym? Kolega mi opowiadał, że do supermarketów rozlewają gorszą partię
                  Ja słyszałem, że przy partiach warzonych dla marketów do kadzi zawsze wpada robotnik z brudnymi skarpetami. Do tych dla sklepów specjalistycznych też czasem wpada, ale skarpety ma zawsze czyste, poniedziałkowe.

Krafty w marketach pewnie będą traktowane jako towar wysokomarżowy, dopiero przy terminach będą obniżać ceny. Bo jak jest moda, to głupotą byłoby nie skorzystać z okazji do zarobku.
                  A że "kraftowcy" robią interesy z sieciami, to i może przy okazji skończy się uduchowiony bełkot o niesieniu kaganka piwnej oświaty
                  Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                  http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                  Piwny Janusz bez Teku

Comment

• rafalek21
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2015.04
                    • 1407

Betel i pajet to na pewno jedna osoba - oczywisty troll, nawet nie warto tego komentować.

Co do oferty kraftowej supermarketów, to widać jednak wpływ piwnej rewolucji. Nie bez znaczenia były/są też "tygodnie piwne" w dyskontach. Jak się okazało, że jest popyt na coś więcej niż jasny lager czy "mocne", to nic w tym dziwnego, że większe sklepy zainteresowały się tym rynkiem.
                    Podzielę się swoimi obserwacjami z zakupów w Auchan(Praga) co 2-3 tygodnie.
                    Na początku tego roku, albo koniec poprzedniego, jako chyba pierwszy kraftowiec(Kormorana AIPA nie liczę), pojawił się tam Be Like Mitch z Alebrowaru, no i przynajmniej do maja dalej stała chyba ta sama warka. Taka nachmielona pszenica która stała kilka miesięcy w tych powiedzmy 20°C, to będzie dość marne piwo, nawet po przecenie.
                    Z drugiej strony, piwa które odstraszają ceną jak np. Chimay czy Komes Porter w 0,75l butelkach można kupić już trochę wyleżakowane, Komesy stały ponad rok, a cena tylko spadła.
                    Kilka tygodni temu pojawiły się Rowing Jack i King of Hop, to na początku wszystko się wyprzedało, przy następnych zakupach zostało po kilka sztuk - mam wrażenie, że zostały one wykupione przez bardziej zorientowanych klientów, ponieważ były one w dość atrakcyjnych cenach 6 i 6,20 zł.
                    W międzyczasie pojawił się też Jasny Grom od Peruna(też jakoś w zimę), kilka piw z Jana Olbrachta, kilka piw belgijskich, tak że postęp jest i nie wygląda to na jednorazową akcję.
                    W Tesco też chyba prawie od dwóch lat można znaleźć ciekawsze piwo. Nie wiem jak w innych sieciach, ale domyślam się, że to tylko kwestia roku, nim standardem będzie przynajmniej półka z piwami rzemieślniczymi w każdym supermarkecie.

Na koniec mały bonus co do warunków przechowywania piwa w sieciach(i nie tylko): widziałem w Almie bodajże, półkę z droższymi piwami na którą bezpośrednio padało słońce z przeszklonej ściany czy tam sufitu, na przeciw zaś pod ścianą w cieniu i w lodówce bogata oferta koncernów.
                    Last edited by rafalek21; 2016-06-26, 00:46.

Comment

• kaczka116
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2015.10
                      • 1351

Wspomne, ze w Carrefour juz od jakiegos czasu pojawila sie Pinta (Atak chmielu, A ja pale ale i Pierwsza pomoc ), 8 piw z Browaru Gloger (jest to regionalny wiem ale robi piwo w stylu Craftowym) oraz pojawia sie powoli Kraftwerk (Time-Out, Rage Machine i Easy Rider) oraz Jan Olbracht (Cora koryntu, Powrot krola, Pomaranczarnie krola i Piernikowy foch). Wiec fajnie, ze kolejny Hiper wchodzi w Kraft.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                      Nie mów hop zanim nie nachmielisz
                      Untappd

Comment

• yoda79
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.01
                        • 861

No i Pinta (mimo chorych cen) schodzi w moim Kerfurze doskonale, Atak Chmielu za 8,49 (!) wczoraj jeszcze miał reprezentację w postaci około 50 butelek, dzisiaj pusto.

Comment

• kaczka116
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2015.10
                          • 1351

Tak Pinta schodzi ładnie. Było też Apetyt na życie i miał być Imperium atakuje ale albo się skończyły warki albo w przypadku tego ostatniego w ogóle nie pojawiły się. Mogli by dać regularnie warzona ofertę a jest ich tylko chyba 8 aktualnie

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                          Nie mów hop zanim nie nachmielisz
                          Untappd

Comment

Przetwarzanie...
                          X