Koniec Browaru Reden Świętochłowice?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

Nazwa jak nazwa, dobrze że teraz będzie rozróżnienie. Ale to mówiłem na początku ogłoszenia działalności Świętochłowic, że wcześniej czy później, działania dwóch podmiotów pod tą samą marką mogą być problematyczne.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Shedao
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛🥛
      • 2007.09
      • 915

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi
      [...] a to w Świętochłowicach też jest browar?, a te piwa z restauracyjnego to czemu nie u was? i tak dalej...

o innym smrodzie ciągnącym się za marką Reden nie będę wpominał, bo nie chcę i nie mogę... kto wie, ten wie

a nazwa - czas zweryfikuje, wiem że łatwiej było nazwę i logo oraz wygląd etykiet skopiować z zachodu - jak paru "miszczów" polskiego KRAFTu, my woleliśmy wymyśleć coś nowego i swojego,
      ale głowy posypywać popiołem za to nie zamierzamy

za konstruktywną krytykę z góry dziękujemy
      dobra, dobra, ja rozumiem chęć odóżnienia się od mikrusa - spoko, ale ReCraft... nie wiem kto wam tą nazwę wymyślił, ale brzmi naprawdę słabiutko i bez sensu.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
        ReCraft... nie wiem kto wam tą nazwę wymyślił,
        birgik lub hophed
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Zybex
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2012.07
          • 222

Wymawia się rikraft czy rekraft?

Comment

• rafano
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.08
            • 35

A czemu nie po swojskiemu tak recraft ?

Comment

• Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9787

Jest późno, więc może tym razem nie wykasuję posta... Po zastanowieniu, przed wysłaniem.
              Chłopaki (ex) redeniaki! Lubię Was, lubię Wasz browar i piwa. Byłem raz czy dwa w Chorzowie w "pierwszym" Redenie. Miło to wspominam.
              Nazwa "Reden", podobnie jak becikowi, mnie kojarzyła się z Waszą tożsamością, korzeniami, Śląskiem, itd. A teraz...?
              Zmianę nazwy rozumiem, ale nazwa... no... nienajmocniejsza jest (inna sprawa, że wiele nowych inicjatyw piwowarskich ma nazwy z d**y całkiem).
              Bo tak - jest "akcja", a jej przeciwieństwem (ew. następstwem) jest "re-akcja", jest/była np. "konkwista", a potem "re-konkwista" (celowo piszę z myślnikiem).
              Czyli - jest "craft", a potem "re-craft"...? Mimo nieustającej sympatii uważam, że nad nazwą można było trochę dłużej pomyśleć... Tak czy siak, powodzenia

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi
                ... wiem że łatwiej było nazwę i logo oraz wygląd etykiet skopiować z zachodu - jak paru "miszczów" polskiego KRAFTu, my woleliśmy wymyśleć coś nowego i swojego...
                Chcesz mi wmówić, że część nazwy, czyli "craft", nie jest zerżnięta z zachodu, tylko nowa i całkowicie waszego autorstwa?

Comment

• kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8108

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                  Mi nazwa Reden kojarzyła się z nazwą własną, fajną i ciekawą.
                  Reden kojarzył mi się tylko z jednym browarem, w Świętochłowicach, który już zdobył swoją markę i renomę.
                  ReCraft, angielskojęzyczna nazwa... cóż, taka moda.
                  Ciekawa i fajna to może ale czy własna?
                  1 - Hrabia został spolszczony więc i nazwa własna.
                  2 - Wzgórze + park leży w sąsiednim Chorzowie więc jest prawie jak własne(y)
                  3 - Dzielnica Dąbrowy przyłączyła się do Świętochłowic bo Promil tam mieszka i dlatego jest własna.Nie,jednak nie bo co gorol to obcy.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi

Reden kojarzył mi się tylko z jednym browarem, w Świętochłowicach, który już zdobył swoją markę i renomę.
                  A ten w Chorzowie to niby sroce z pod ogona wyleciał?
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• strzelczyk76
                    • 2003.11
                    • 823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chcesz mi wmówić, że część nazwy, czyli "craft", nie jest zerżnięta z zachodu, tylko nowa i całkowicie waszego autorstwa?
                    Znając cię tak długo z forum - nie mam zamiaru ci niczego wmawiać, jak również nie widzę sensu czegokolwiek ci tłumaczyć.
                    NORMALNOŚĆ

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

Comment

• strzelczyk76
                      • 2003.11
                      • 823

Co do nazwy - Reden - zgadzam się, że ją wypromowaliśmy, chcieliśmy ją zatrzymać - niestety nie mogliśmy z przyczyn delikatnie mówiąć formalno-prawnych.

Nowa nazwa - może jest słaba - czas pokaże, nie jest polska - fakt, czy jest bez sensu - przypomnę tylko że pierwszy człon wyrazu "re" nie oznacza wyłącznie czegoś przeciwnego, innym znaczeniem jest też: ponownie, na nowo, powtórnie.

rohozecky - co do syfu - to mamy browar na hołdzie - więc syfu tutaj pełno - nie to co u ciebie - (jak sam piszesz w profilu) w Stolycy
                      NORMALNOŚĆ

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

Comment

• VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

Ja Wam chłopaki powiem osobiście co sądzę o angielskich nazwach Sama potrzeba zmiany - nie budzi wątpliwości.
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4014

Nazwa srazwa.
                          Jak się nie podoba to już jest każdego indywidualna sprawa i problem.

Jest spora liczba nazw browarów z jeszcze "gupszymi" nazwami.
                          Ważne jest piwo w środku, a nie jak się nazywa browar.

Sama zmiana nazwy była konieczna już kilka miesięcy temu, bo był chaos, kto, gdzie i co warzy.

Skoro Recraft pisze
                          wiem że łatwiej było nazwę i logo oraz wygląd etykiet skopiować z zachodu - jak paru "miszczów" polskiego KRAFTu, my woleliśmy wymyśleć coś nowego i swojego
                          a sam nazywa Browar ReCraft to ja tu jednak widzę sprzeczność. Nie potrzebne są takie podjazdy na "kolegów z branży". Róbcie swoje, a nie patrzeć że ktoś kojarzy się z kimś innym i buduje "swoją markę" akurat w taki czy inny marketingowy sposób.

Dla mnie browar może nawet nazywać się SRAFT, jeśli tylko będzie miał dobre i stabilne piwa.

O cenach celowo nie wspominam, bo dopiero zrobi się sraft w tym wątku
                          Last edited by dlugas; 2016-06-17, 11:40.
                          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

Przetwarzanie...
                          X