Nazwa jak nazwa, dobrze że teraz będzie rozróżnienie. Ale to mówiłem na początku ogłoszenia działalności Świętochłowic, że wcześniej czy później, działania dwóch podmiotów pod tą samą marką mogą być problematyczne.
Koniec Browaru Reden Świętochłowice?
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi[...] a to w Świętochłowicach też jest browar?, a te piwa z restauracyjnego to czemu nie u was? i tak dalej...
o innym smrodzie ciągnącym się za marką Reden nie będę wpominał, bo nie chcę i nie mogę... kto wie, ten wie
a nazwa - czas zweryfikuje, wiem że łatwiej było nazwę i logo oraz wygląd etykiet skopiować z zachodu - jak paru "miszczów" polskiego KRAFTu, my woleliśmy wymyśleć coś nowego i swojego,
ale głowy posypywać popiołem za to nie zamierzamy
za konstruktywną krytykę z góry dziękujemy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedziReCraft... nie wiem kto wam tą nazwę wymyślił,Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Jest późno, więc może tym razem nie wykasuję posta... Po zastanowieniu, przed wysłaniem.
Chłopaki (ex) redeniaki! Lubię Was, lubię Wasz browar i piwa. Byłem raz czy dwa w Chorzowie w "pierwszym" Redenie. Miło to wspominam.
Nazwa "Reden", podobnie jak becikowi, mnie kojarzyła się z Waszą tożsamością, korzeniami, Śląskiem, itd. A teraz...?
Zmianę nazwy rozumiem, ale nazwa... no... nienajmocniejsza jest (inna sprawa, że wiele nowych inicjatyw piwowarskich ma nazwy z d**y całkiem).
Bo tak - jest "akcja", a jej przeciwieństwem (ew. następstwem) jest "re-akcja", jest/była np. "konkwista", a potem "re-konkwista" (celowo piszę z myślnikiem).
Czyli - jest "craft", a potem "re-craft"...? Mimo nieustającej sympatii uważam, że nad nazwą można było trochę dłużej pomyśleć... Tak czy siak, powodzenia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi... wiem że łatwiej było nazwę i logo oraz wygląd etykiet skopiować z zachodu - jak paru "miszczów" polskiego KRAFTu, my woleliśmy wymyśleć coś nowego i swojego...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziMi nazwa Reden kojarzyła się z nazwą własną, fajną i ciekawą.
Reden kojarzył mi się tylko z jednym browarem, w Świętochłowicach, który już zdobył swoją markę i renomę.
ReCraft, angielskojęzyczna nazwa... cóż, taka moda.
1 - Hrabia został spolszczony więc i nazwa własna.
2 - Wzgórze + park leży w sąsiednim Chorzowie więc jest prawie jak własne(y)
3 - Dzielnica Dąbrowy przyłączyła się do Świętochłowic bo Promil tam mieszka i dlatego jest własna.Nie,jednak nie bo co gorol to obcy.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
Reden kojarzył mi się tylko z jednym browarem, w Świętochłowicach, który już zdobył swoją markę i renomę.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziChcesz mi wmówić, że część nazwy, czyli "craft", nie jest zerżnięta z zachodu, tylko nowa i całkowicie waszego autorstwa?NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
-
Co do nazwy - Reden - zgadzam się, że ją wypromowaliśmy, chcieliśmy ją zatrzymać - niestety nie mogliśmy z przyczyn delikatnie mówiąć formalno-prawnych.
Nowa nazwa - może jest słaba - czas pokaże, nie jest polska - fakt, czy jest bez sensu - przypomnę tylko że pierwszy człon wyrazu "re" nie oznacza wyłącznie czegoś przeciwnego, innym znaczeniem jest też: ponownie, na nowo, powtórnie.
rohozecky - co do syfu - to mamy browar na hołdzie - więc syfu tutaj pełno - nie to co u ciebie - (jak sam piszesz w profilu) w StolycyNORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
-
Ja Wam chłopaki powiem osobiście co sądzę o angielskich nazwach Sama potrzeba zmiany - nie budzi wątpliwości."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Nazwa srazwa.
Jak się nie podoba to już jest każdego indywidualna sprawa i problem.
Jest spora liczba nazw browarów z jeszcze "gupszymi" nazwami.
Ważne jest piwo w środku, a nie jak się nazywa browar.
Sama zmiana nazwy była konieczna już kilka miesięcy temu, bo był chaos, kto, gdzie i co warzy.
Skoro Recraft piszewiem że łatwiej było nazwę i logo oraz wygląd etykiet skopiować z zachodu - jak paru "miszczów" polskiego KRAFTu, my woleliśmy wymyśleć coś nowego i swojego
Dla mnie browar może nawet nazywać się SRAFT, jeśli tylko będzie miał dobre i stabilne piwa.
O cenach celowo nie wspominam, bo dopiero zrobi się sraft w tym wątkuLast edited by dlugas; 2016-06-17, 11:40.
Comment
-
Comment