Gdzie leży granica?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 810

    #16
    Nie, nie da się wypić, teraz nie widziałem tego w sklepch ale kiedyś koleżanka kupiła coolera kokosowego - sam smród zabijał wszystkie bakterie.

    Kiedyś spróbowałem reds'a - na pierwszy smak, nawet, nawet potem jednak pić się nie dał

    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 3388

      #17
      Ten Cooler nie był kokosowy to była "Pina Colada".
      Po wypiciu tego wynalazku moja squaw kazała mi mówic tylko pod wiatr........
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • piwo
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.08
        • 810

        #18
        Czyli potwierdzasz "zapachowe walory" tamtej wersji. Widać nie przyjęła się na rynku, a samą pina coladę to lubię, szczególnie nad ciepłym morzem w barku na plaży gdzie nogi ciepły piasek parzy.

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #19
          ja piłem tylko coolera cytrynowego bardzo schłodzonego, osobiście czasem mi smakuje jak do zwykłego jasnego dodam sobie plasterek cytryny.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • piwo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.08
            • 810

            #20
            Z plasterkiem cytryny to się zetknąłem w Niemczech i Włoszech przy piciu białego/pszenicznego piwa, sam próbowałem ale dla mnie wystarczające jest samo piwo.

            Comment

            • sensor
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.02
              • 817

              #21
              Pytanie tylko kto może określić co jest piwem a co nie ?

              Powtarzam że według norm zarówno Cooler jak i Redds są piwami. Są to po prostu piwa zawierające "syf do produkcji kobiecych piwek" -( Marusia, Maja - zemdlałyście?).

              W Anglii produkuje się piwo z ostryg i w dalszym ciagu jest to piwo.

              Podczas dużych międzynarodowych konkursów, piwa sa oceniane w minimum kilkunastu kategoriach.

              Powtarzam się, ale jeszcze raz przypomnę że na świecie istnieją 52 gatunki piwa i około 40000 marek. Wszystkie nie mogą być takie same !
              Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
              Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

              Comment

              • zythum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.08
                • 8305

                #22
                dla mnie głównie też ale czasem gdy jest potworny upał to pomaga bardziej.
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Rozumiem, że mam się dobrać pjeknikowi do skóry za określenie "kobiece piwa".

                  Iiiiii tam, on poprostu przestaje w towarzystwie kobiet trochę innych niż ja

                  Jako rzeczy Zythum - cooler dwa razy do roku na kaca może być, nic poza tym. Aha, jeszcze gdzieś pisałam, że cooler czy desperado - bo to ten sam smak - dobrze się wciąga po domieszaniu odrobiny brandy. Wielkość "odrobiny" zależy od indywidualnych preferencji mocowych
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • zythum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.08
                    • 8305

                    #24
                    Podsumowanie Sensora chyba starczy za odpowiedź ale podyskutować można bo co za życie bez wymiany zdań, z drugiej strony każdy region na świecie ma swoje wyobrażenie co jest piwem (chociaż oczywiście przeważa jasny europejski pils), i wydaje się, że czasem przyjęcie jakiś zawężających reguł czy konwencji ułatwia porozumiewanie się
                    To inaczej miało być, przyjaciele,
                    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                    Rządzący światem samowładnie
                    Królowie banków, fabryk, hut
                    Tym mocni są, że każdy kradnie
                    Bogactwa, które stwarza lud.

                    Comment

                    • sensor
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.02
                      • 817

                      #25
                      [QUOTE]Originally posted by Marusia

                      Aha, jeszcze gdzieś pisałam, że cooler czy desperado - bo to ten sam smak ]


                      W takim razie pojmujemy smak zupełnie inaczej.
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Mówicie niektórzy strasznie dziwne rzeczy

                        sensor: "Jak już kiedyś pisałem piwo jest piwem ( w Polsce) jeżeli w jego skład wchodzi minimum 40% słodu jęczmiennego."
                        Piwo składa się w ponad 9o% z wody i kilku procent alkoholu.

                        zythum: "( atka swoją drogą to piwa były raczej pszeniczne , jęczmień zaczęto stosować w celu stanienia produkcji."
                        No to już jest herezja. Poczytaj sobie artykuły o historii piwa, wejsćie z głównej strony Browaru.

                        A definicja jest prosta: "Piwo nic inszego nie jest, jeno woda ze słodem przystoynie warzona" - Szymon Syreński, XVII w.
                        Jeżeli dodatki są dodawane przed fermentacją - jest to piwo, jeżeli po fermentacji - wynalazek. I tyle.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24007

                          #27
                          uff, nadszedł ratunek
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • sensor
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.02
                            • 817

                            #28
                            OK. Chodziło mi o % wśród surowców słodo i niesłodowanych.
                            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                            Comment

                            • zythum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.08
                              • 8305

                              #29
                              no właśnie z historii wynika, że w najdawniejszych czasach użyuwano pszenicy a potem jęczmienia, (a)jęczmień jest tańszy w produkcji bo lepiej znosi warunki pogodowe panujące w naszym klimacie,. chyba, że ja coś strasznie przeoczam
                              To inaczej miało być, przyjaciele,
                              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                              Rządzący światem samowładnie
                              Królowie banków, fabryk, hut
                              Tym mocni są, że każdy kradnie
                              Bogactwa, które stwarza lud.

                              Comment

                              • zythum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.08
                                • 8305

                                #30
                                co do innych to Krzysiu ma znowu rację
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                                Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Czechy, Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
                                  heckler
                                  Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
                                  Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
                                  2023-06-15, 11:52
                                • heckler
                                  Czechy, Ledce, Ledce 16, Pivovar Ovipistán
                                  heckler
                                  Niecałe 10 kilometrów od miejsca naszego kwaterunku Opočna od miesiąca działa kolejny mały browarek. Oczywiście postanowiliśmy go odwiedzić. Browar położony jest we wsi Ledce i nazywa się Ovipistán.

                                  Długi spacer dobrze nam zrobił i na miejsce dotarliśmy w sobotę około...
                                  2020-08-28, 08:55
                                • heckler
                                  Czechy, Úvaly, Škvorecká 725, Akciový pivovar Libertas
                                  heckler
                                  Pod koniec września browar zorganizował dni otwarte, niestety w ostatniej chwili rodzinne sprawy pokrzyżowały nam plany i na imprezkę nie dotarliśmy. Drugie i udane podejście zrobiliśmy 01.11 .
                                  Z racji, że browar otwierany jest codziennie, ale dopiero od godziny 15-22 do miejscowości...
                                  2019-12-02, 08:22
                                • heckler
                                  Gliwice, Stefana Wyszyńskiego 14C, Miedziana-craft beer&chill
                                  heckler
                                  Od stycznia Gliwice mogą pochwalić się nowym browarem, lub browarkiem, gdyż nie wiem czy to nie najmniejszy legalnie działający browar w naszym kraju. Jeżeli się mylę to sorki i proszę o sprostowanie.
                                  Sprzęt to warzelnia o pojemności, tylko 200 l, a tanki są tylko dwa i maja
                                  ...
                                  2023-03-31, 07:24
                                • dadek
                                  Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                                  dadek
                                  Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                                  2025-02-12, 02:28
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...