Gdzie leży granica?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 08-2001
    • 810

    #16
    Nie, nie da się wypić, teraz nie widziałem tego w sklepch ale kiedyś koleżanka kupiła coolera kokosowego - sam smród zabijał wszystkie bakterie.

    Kiedyś spróbowałem reds'a - na pierwszy smak, nawet, nawet potem jednak pić się nie dał

    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 08-2001
      • 3388

      #17
      Ten Cooler nie był kokosowy to była "Pina Colada".
      Po wypiciu tego wynalazku moja squaw kazała mi mówic tylko pod wiatr........
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • piwo
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 08-2001
        • 810

        #18
        Czyli potwierdzasz "zapachowe walory" tamtej wersji. Widać nie przyjęła się na rynku, a samą pina coladę to lubię, szczególnie nad ciepłym morzem w barku na plaży gdzie nogi ciepły piasek parzy.

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 08-2001
          • 8305

          #19
          ja piłem tylko coolera cytrynowego bardzo schłodzonego, osobiście czasem mi smakuje jak do zwykłego jasnego dodam sobie plasterek cytryny.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • piwo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 08-2001
            • 810

            #20
            Z plasterkiem cytryny to się zetknąłem w Niemczech i Włoszech przy piciu białego/pszenicznego piwa, sam próbowałem ale dla mnie wystarczające jest samo piwo.

            Comment

            • sensor
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 02-2001
              • 817

              #21
              Pytanie tylko kto może określić co jest piwem a co nie ?

              Powtarzam że według norm zarówno Cooler jak i Redds są piwami. Są to po prostu piwa zawierające "syf do produkcji kobiecych piwek" -( Marusia, Maja - zemdlałyście?).

              W Anglii produkuje się piwo z ostryg i w dalszym ciagu jest to piwo.

              Podczas dużych międzynarodowych konkursów, piwa sa oceniane w minimum kilkunastu kategoriach.

              Powtarzam się, ale jeszcze raz przypomnę że na świecie istnieją 52 gatunki piwa i około 40000 marek. Wszystkie nie mogą być takie same !
              Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
              Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

              Comment

              • zythum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 08-2001
                • 8305

                #22
                dla mnie głównie też ale czasem gdy jest potworny upał to pomaga bardziej.
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 02-2001
                  • 20221

                  #23
                  Rozumiem, że mam się dobrać pjeknikowi do skóry za określenie "kobiece piwa".

                  Iiiiii tam, on poprostu przestaje w towarzystwie kobiet trochę innych niż ja

                  Jako rzeczy Zythum - cooler dwa razy do roku na kaca może być, nic poza tym. Aha, jeszcze gdzieś pisałam, że cooler czy desperado - bo to ten sam smak - dobrze się wciąga po domieszaniu odrobiny brandy. Wielkość "odrobiny" zależy od indywidualnych preferencji mocowych
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • zythum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 08-2001
                    • 8305

                    #24
                    Podsumowanie Sensora chyba starczy za odpowiedź ale podyskutować można bo co za życie bez wymiany zdań, z drugiej strony każdy region na świecie ma swoje wyobrażenie co jest piwem (chociaż oczywiście przeważa jasny europejski pils), i wydaje się, że czasem przyjęcie jakiś zawężających reguł czy konwencji ułatwia porozumiewanie się
                    To inaczej miało być, przyjaciele,
                    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                    Rządzący światem samowładnie
                    Królowie banków, fabryk, hut
                    Tym mocni są, że każdy kradnie
                    Bogactwa, które stwarza lud.

                    Comment

                    • sensor
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 02-2001
                      • 817

                      #25
                      [QUOTE]Originally posted by Marusia

                      Aha, jeszcze gdzieś pisałam, że cooler czy desperado - bo to ten sam smak ]


                      W takim razie pojmujemy smak zupełnie inaczej.
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #26
                        Mówicie niektórzy strasznie dziwne rzeczy

                        sensor: "Jak już kiedyś pisałem piwo jest piwem ( w Polsce) jeżeli w jego skład wchodzi minimum 40% słodu jęczmiennego."
                        Piwo składa się w ponad 9o% z wody i kilku procent alkoholu.

                        zythum: "( atka swoją drogą to piwa były raczej pszeniczne , jęczmień zaczęto stosować w celu stanienia produkcji."
                        No to już jest herezja. Poczytaj sobie artykuły o historii piwa, wejsćie z głównej strony Browaru.

                        A definicja jest prosta: "Piwo nic inszego nie jest, jeno woda ze słodem przystoynie warzona" - Szymon Syreński, XVII w.
                        Jeżeli dodatki są dodawane przed fermentacją - jest to piwo, jeżeli po fermentacji - wynalazek. I tyle.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 02-2001
                          • 23858

                          #27
                          uff, nadszedł ratunek
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • sensor
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 02-2001
                            • 817

                            #28
                            OK. Chodziło mi o % wśród surowców słodo i niesłodowanych.
                            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                            Comment

                            • zythum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 08-2001
                              • 8305

                              #29
                              no właśnie z historii wynika, że w najdawniejszych czasach użyuwano pszenicy a potem jęczmienia, (a)jęczmień jest tańszy w produkcji bo lepiej znosi warunki pogodowe panujące w naszym klimacie,. chyba, że ja coś strasznie przeoczam
                              To inaczej miało być, przyjaciele,
                              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                              Rządzący światem samowładnie
                              Królowie banków, fabryk, hut
                              Tym mocni są, że każdy kradnie
                              Bogactwa, które stwarza lud.

                              Comment

                              • zythum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 08-2001
                                • 8305

                                #30
                                co do innych to Krzysiu ma znowu rację
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                                Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

                                Comment

                                Przetwarzanie...