Gdzie leży granica?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    Coś strasznie przeoczasz - 8 tys. lat temu w Mezopotamii nie było "naszego" klimatu. Najpierw był jęczmień. Pszenica pojawiła się 3 - 4 tysiące lat później w Egipcie.
    Natomiast w Europie jest hipotetyczna granica miedzy surowcem pszennym i jęczmiennym, Najlepiej widoczna była w XIV - XVI w., przechodziła m.in. przez Dolny Śląsk.

    Comment

    • zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

      #32
      Krzysiu oczywiście chodziło mji w tym momencie o Europę i chociaż granica jest płynna to jednak pszenica chyba była pierwsza (albo jajko albo kura sam już nie wiem), a faktem jest, że piwa pszeniczne przegrały rywalizacje z jęczmiennymi także ze względu na dostępność surowca (i ztego względu cenę)
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

      Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

      Comment

      • batoras1
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2001.09
        • 81

        #33
        Dla mnie piwo jest piwem, gdy smakuje jak piwo. Wiem, że to rzecz gustu, ale ja osobiście nie przepadam za piwami typu Cooler.

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #34
          i tak trzymaj
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Originally posted by zythum
            Krzysiu oczywiście chodziło mji w tym momencie o Europę i chociaż granica jest płynna to jednak pszenica chyba była pierwsza (albo jajko albo kura sam już nie wiem), a faktem jest, że piwa pszeniczne przegrały rywalizacje z jęczmiennymi także ze względu na dostępność surowca (i ztego względu cenę)
            Nie jest to takie proste, bo rzeczywiście cena pszenicy jest wyższa od ceny jeczmienia browarnego o 20 - 30 %, ale za to z pszenicy otrzymuje się 20 - 30 % więcej piwa. Kosztowo wychodzi to na zero.
            A pszenica nie była pierwsza, bo najstarsze europejskie piwa pochodzą z rejonów, gdzie pszenicy się nie uprawia ze wzgledu na klimat ( Wyspy, Skandynawia, północne Niemcy). Z reguły nie ma tam też chmielu.

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #36
              jestem na obu łopatkach, niestety niedobrze jest podążać za pewnymi uogólnieniami. a co do chmielu czy to prawda , że pierwsi zaczęli go stosować Słowianie (oczywiście nie chodzi mi o taki sens jaki nadał chmielowi wiek XIX)
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • piwo
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.08
                • 810

                #37
                Spokojnie tu nie agrobiznes ale gdzie nie ma chmielu jest jałowiec

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #38
                  Kwadrans dla rolnika
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • jacek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2001.08
                    • 210

                    #39
                    Wszystko co nie jest piwem nie jest piwem. A kto twierdzi inaczej niech będzie pozbawiony piwa i dotknięty kacem...

                    Comment

                    • pjenknik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 3388

                      #40
                      Ale nie jeden raz widziałem napis PIWO "Redds", wg. mnie to nie jest piwo.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #41
                        Originally posted by zythum
                        ...a co do chmielu czy to prawda , że pierwsi zaczęli go stosować Słowianie ...
                        Jeśli wierzyć dostępnej literaturze, to jako pierwsza opisała zastosowanie chmielu do piwa św. Hildegarda z Bingen w 1079 r., a działo się to w Niemczech. W Polsce stosowanie chmielu do piwa upowszechniło się w XIV - XV w., chociaż aż do XIX w. produkowano miejscami piwa bezchmielowe, za to z dodatkiem ziół (np. wł. jałowca). Na Dolnym Śląsku jednak już w XIII w. produkowano piwo z chmielem (Świdnica, Lwówek Śl.).

                        Po prostu nie ma jednoznacznej odpowiedzi na - kto pierwszy i gdzie.

                        Comment

                        • talrasha
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.11
                          • 685

                          #42
                          Przyłączam się do wszystkich którzy uważają że wynalazki tymu reds nie są piwami tylko napojami piwnymi.
                          Można się napić,lecz traktować to trzeba jako soczek, a nie piwko
                          Catalunya es una nación y el Barça es un ejército

                          Comment

                          • ANDRO
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.10
                            • 640

                            #43
                            Moim skromnym zdaniem dodatki owocowe są mile widziane ale na etapie warzenia piwa(lambik np.) . Powiększa to asortyment wsposób szlachetny,że tak powiem. Natomiast wszelkie dodatki do gotowego piwa to już lipa. Jak będę chciał to sam sobie doleję. A taki "Reds" to nic innego jak piwo z sokiem.
                            Owszem- przydatne dla tych co lubią piwo z sokiem ale nie noszą soku przy sobie.
                            Andro z wyspy jednej takiej.
                            http://www.bahama.uznam.net.pl/

                            Comment

                            • Bonhart
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2002.12
                              • 27

                              #44
                              a jednak niepiwo

                              A ja właśnie spróbowałem ten wynalazek i tylko to forum powstrzymało mnie od dalszych czynności poznawczo–opisujących–zakładająco–nowo-tematowych

                              Comment

                              • ppns
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.10
                                • 1737

                                #45
                                Niestety , ta moda na napoje piwo-podobne dotarła do nas zza zachodniej granicy. W Niemczech wskutek starzenia się
                                społeczeństwa i wynikłego stąd spadku spożycia klasycznego piwa
                                zaczęto wymyślać różne piwo-drinki , sprzedawane jako np. Radlerbier ,
                                Saftbier itp. , aby przekonać młodzież do tych specyfików.
                                Stąd Brok chyba jako jeden z pierwszych zaczął w Polsce
                                lansować Coolera. (zresztą reklama tego piwa w wykonaniu Pazury była tego typu , co sam produkt - do chrzanu). Inne browary też zaczęły
                                małpować Broka , np. Witnica , ale chyba z miernym skutkiem.
                                Może ktoś z KP jest forumowiczem i wypowie się , po co wymyślono
                                takie coś jak REDDS?
                                piwoppns@wp.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X