Witam, robiłem ok 3 tyg temu moje pierwsze piwo. Było to piwo pszeniczne 12 blg. Warzenie przeszło ok, okres fementacji także prawidłowo. Niestety chyba popełniłem duży błąd ponieważ przed rozlewem do butelek każdą butelkę zdezynfekowałem jednym "psikiem" despreju odstawiłem na jakieś 5min i tak już zalałem butelki. Tzn. nie wylałem ani nie wypłukałem despreju. Dzisiaj testowałem piwo, i mam wrażenie że czuć ten desprej, po wypiciu kilku łyków dostałem rozwolnienia, być może nie bezpośrednio od piwa, ale już sam nie wiem. Czy moje piwo jest zdatne do picia? Czy powinienem je wylać? Jakie zagrożenie niesie ze sobą picie takiego piwa. Mogę jeszcze dodać że taki jeden psik tego despreju to dość dużo.
Desprej a dezynfekcja butelek
Collapse
X
-
Jak sraczka to sraj w kanał. A lej piwo w dziób.
Moja pierwsza warka była uzdatniona płynem no mycia naczyń, źle widać wypłukanym z butelek. Przeżyłem i ja i inni w mojej firmieA jak mlaskali... Takie piękne estry odchmielowe....
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020Comment
Related Topics
Collapse
-
Sprzedam 77 szt butelek na własne piwo. Butelki bez etykiet, czyste, odkażone pirosiarczynem potasu.
Odbiór tylko osobisty Kraków - Nowa Huta. Koszt 40zł
Tel. 660 811 0111 Photo-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-02-27, 17:05 -
-
Ogłoszenie: https://www.olx.pl/oferta/browar-dom...7-IDzr50h.html
Browar Domowy Browamator SUPER START - zestaw startowy + garnek + 60 butelek
- zestaw do samodzielnej, domowej produkcji piwa
- użyty raz do wyprodukowania...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2019-04-09, 12:45 -
-
Cześć,
Mam nadzieję, że to nie jest niewłaściwy dział - próbowałem znaleźć odpowiednie forum, jeżeli to jest nieodpowiednie to przepraszam i proszę o przeniesienie w należyte miejsce.
Znajomy zapytał mnie (jako, że jestem piwowarem domowym), czy są firmy...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Witam,
Od jakiegoś czasu zbieram butelki... po alkoholach mocnych. Mam trochę sygnowanych, ale bardzo lubię też proste butelki niesygnowane. Kolekcjonerów butelek od alkoholi mocnych jest niewielu, stąd staram się czasem posiłkować wiedzą i nawiązywać kontakty z birofilami, stąd...-
Channel: Kolekcjonerstwo
-
-
W większości brązowe, część zielona czyste z etykietami i bez w ilości mniej 80 sztuk.
-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment