Surowce niesłodowane stosowane w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    Surowce niesłodowane stosowane w Polsce

    Ktoś ostatnio wspomniał o grysiku kukurydzianym w BRJ-ecie i tam wzięło na refleksje. Czy ten straszny grysik kukurydziany jest tak powszechny? Czy raczej owe lagery z niesłodowanymi zamiennikami słodu to tak naprawdę piwa, gdzie część słodu jest zastąpiona przez niesłodowany jęczmień, ew. syrop glukozowo-fruktuzowy? Wiadomo, że sacharoza to raczej luksus i nawet bracia Belgowie zastępują ją "syropami".
    Niesłodowanego jęczmienia do zastępowania słodu (nie mówię tutaj o jęczmieniu palonym) używa np. Guinness. Lagery z jęczmieniem niesłodowanym (np. Braniewo) potrafią być lepsze od koncernowych "premium", all malt lagerów (Żywiec, Tyskie Klasyczne). Ktoś tu kiedyś napisał, że słód + jęczmień browarny = typowy lager z GŻ.
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

    #2
    Leżajsk pełne także ma w zasypie jęczmień browarny
    GŻet lubi ten dodatek (+pewnie enzymy)
    KP woli syropek ( i może skleikowany grysik kukurydziany) i no i dlatego jest "BEZ ENZYMÓW"
    Carls nie wiem co woli
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

    Comment

    • Dukat_WSI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 781

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
      Leżajsk pełne także ma w zasypie jęczmień browarny
      GŻet lubi ten dodatek (+pewnie enzymy)
      KP woli syropek ( i może skleikowany grysik kukurydziany) i no i dlatego jest "BEZ ENZYMÓW"
      Carls nie wiem co woli
      Podobno Harnaś jest piwem kukurydzianym. Van Pur też chyba lubi jęczmień browarny, browary z grupy Namysłów tak samo.
      Żywiec Porter/Porter Cieszyńki mają dodatek cukru, ale piwa z Cieszyna trudno uznawać za typowe "koncerniaki".

      Comment

      • gitmalina
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.01
        • 2

        #4
        Mogę potwierdzić, że KP lubi syropek z Cargilla,
        VP zdecydowanie lubi jęczmień browarny, ale kilka ich piw jest na grysiku kuku,
        jęczmień generalnie jest szeroko stosowany także w mniejszych browarach np. w Sulimarze

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Jęczmień, podobnie jak słód jęczmienny, zawiera gluten, więc musi być wskazany w składzie jako alergen.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            #6
            Niesłodowany jęczmień jest również w składzie Harde z Ambera.

            Comment

            • Dukat_WSI
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 781

              #7
              Ostatnio GŻ zaczęło podawać pełny skład swoich piw - poza Tatrą.
              Biedronkowe Leżajski, Specjal, Warka (również Strong) to kukurydza. Dodatkowo Warka Strong ma również syrop glukozowo-fruktozowy. Z kolei Heineken, w odróżnieniu od reszty ma sam ekstrakt chmielowy, bez widocznego składzie innych piw GŻ "chmielu" (w domyśle granulatu). Ciekawe, co kryje się w Tatrach.

              Za to KP i Calsberg podają tylko skład piw all malt (wyjątek to chyba Karmi, gdzie jest syrop glukozowo-fruktozowy). Calsberg też podaje tylko sam chmiel (nie różnicując na "chmiel" i ekstrakt chmielowy).
              P.S. Co takiego ma w sobie Okocim Porter, że nie podają jego składu? Przecież cukier w "bałtyku" to nie wstyd.

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                P.S. Co takiego ma w sobie Okocim Porter, że nie podają jego składu? Przecież cukier w "bałtyku" to nie wstyd.
                Obstawiam w ciemno że jakiś karmel barwiący, może syrop.

                Comment

                • Dukat_WSI
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.03
                  • 781

                  #9
                  Żywiec w swoim porterze podaje pełny skład i tam oprócz cukru i ekstraktu chmielowego nic "dziwnego" nie ma.

                  Comment

                  • dlugas
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.04
                    • 4014

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ostatnio GŻ zaczęło podawać pełny skład swoich piw - poza Tatrą.
                    może oni już wiedzą, że zajdą jakieś zmiany w sprawach oznaczeń na etykietach. Może wreszcie na piwie (i oby na innych alkoholach) będzie wymóg podawania pełnego składu?
                    sami z siebie raczej GŻ raczej by się nie chwalił z czego warzą piwa. Nie które dodatki nie są aż takie złe, lecz po prostu marketingowo wyglądają źle
                    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                    Comment

                    • Dukat_WSI
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.03
                      • 781

                      #11
                      Raczej wielkich "świństw" w rodzimych piwach nie ma. Pewnie najgorszy dodatek to owa kukurydza. Najgorszy, bo najbardziej niskobudżetowy. Karmeli amoniakalnych itp., mam nadzieję, nigdzie nie ma.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19269

                        #12
                        Chciałbym zwrócić uwagę, że wymienienie na etykiecie składu niczego nie rozwiązuje. Demonizujecie surowce niesłodowane. Kiedy krafty warzą piwo z nie wiadomo czego nikt się nie zająknie, że jest be, bo zawiera surowce niesłodowe. To nie tak, że bronię koncerny, ale ważna jest ilość tych surowców. Jeśli prawo zobowiąże producenta do wyszczególnienia składu, ale bez ilości procentowej to będzie miało takie same znaczenie jak wyszczególnienie innych marginalnych informacji o piwie, typu bazowego stylu (do którego tylko owe piwo nawiązuje.
                        Jest różnica, gdy warzy się piwo z udziałem 50 % surowca niesłodowego a takiego, gdy tegoż surowca jest 5 %. ?? I też jest ważne co to za styl. Jeśli takowego zasypu wymaga...
                        Last edited by e-prezes; 2017-09-03, 16:47.

                        Comment

                        • Dukat_WSI
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.03
                          • 781

                          #13
                          Piszemy tutaj raczej o jasnych lagerach, które powinny być raczej "all malt". Do tego, jeśli taka Warka ma i jęczmień i kukurydzę, to śmiem przypuszczać, że owych surowców jest tam sporo.
                          Bardziej mnie jednak ciekawi, czy używane są gorsze rzeczy, np. Karmel amoniakalny.
                          Syropu glukozowo-frutkuzowego bym nie demonizował - po fermentacji, podobnie jak cukier, zamienia sie w etanol. Jak komuś szkodzi, to raczej drożdżom.

                          Comment

                          • Dukat_WSI
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2015.03
                            • 781

                            #14
                            Skład Leżajska Niepasteryzowanego z Biedry jest następujący:
                            woda,
                            słód jęczmienny,
                            kukurydza,
                            jęczmień,
                            ekstrakt chmielowy,
                            chmiel.
                            Czyli już wiemy, że kukurydzy jest więcej, niż niesłodowanego jęczmienia, a ekstraktu chmielowego więcej niż granulatu.

                            Z innej beczki, Staropranem ma w składzie dwutlenek węgla. Cz jeśli napój jest gazowany (tzn. Sztucznie nasycony dwutlenkiem wegla), to producent powinien taką informację podawać?

                            Comment

                            • Dukat_WSI
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2015.03
                              • 781

                              #15
                              Okocim odsłonił skład Mocnego. Jest napisane bodajże, że syrop z pszenicy lub syrop ze słodu jęczmiennego, jutro sprawdzę dokładnie.
                              Na porterze cały czas skład utajniony.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X