A czy grysik kukurydziany i kukurydza to to samo? I jak organoleptycznie rozpoznać czy do piwa dodane zostały składniki nie słodowane jeśli nie ma ich wymienionych w składzie? Przepraszam za głupie pytania ale jako piwny laik-konsument chciałbym wiedzieć co piję. Moim zdaniem w większości przypadków składniki nie słodowane nie mają sensu. No ale wiadomo, pieniądz jest pieniądz.
Surowce niesłodowane stosowane w Polsce
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziKukurydza dodawana jest w postaci grysiku, czyli drobno zmielonej kaszki. Odtłuszczonej.
Comment
-
-
Dodanie surowca niesłodowanego do piwa nie jest niczym złym. Niektóre style piwa wręcz go wymagają w składzie. Dodatek 5-10% pszenicy niesłodowanej w stylach, które tego składnika nie wymagają dodaje nawet lepszy profil smakowy. Podobnie z owsem, choć to głównie niesłodowaną pszenicę używają rzemieślnicze i nie tylko. Moim zdaniem owies, ze swoją łuską może być bardziej pomocny. Pszenica jest jednak tańsza i powszechniejsza.
Kukurydza (grysik) jest w pewnym sensie (nie tworzy się z niego słodu) obcym składnikiem, choć też ma pewien wymierny wkład w bukiet piwa. Z racji ceny jest wypełniaczem. Mniej pozytywnie postrzeganym w krafcie. Kto wie za kilka lat...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziKarmeli amoniakalnych itp., mam nadzieję, nigdzie nie ma.
Comment
-
-
Podobno składniki nie słodowane pomagają uzyskać większą pełność piwa oraz lepszą pienistość. Nic do nich też nie mam. O ile są dobrej jakości. W najtańszych piwach o wątpliwych walorach smakowych raczej nic dobrego bym się nie spodziewał. Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny. Moim zdaniem browary powinny mieć kategoryczny obowiązek podawania pełnego składu piwa, a nie tylko alergenów. To w końcu produkt spożywczy taki sam jak każdy inny. Wolał bym wiedzieć co wlewam w swoje trzewia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziDodanie surowca niesłodowanego do piwa nie jest niczym złym. Niektóre style piwa wręcz go wymagają w składzie. Dodatek 5-10% pszenicy niesłodowanej w stylach, które tego składnika nie wymagają dodaje nawet lepszy profil smakowy. Podobnie z owsem, choć to głównie niesłodowaną pszenicę używają rzemieślnicze i nie tylko. Moim zdaniem owies, ze swoją łuską może być bardziej pomocny. Pszenica jest jednak tańsza i powszechniejsza.
Kukurydza (grysik) jest w pewnym sensie (nie tworzy się z niego słodu) obcym składnikiem, choć też ma pewien wymierny wkład w bukiet piwa. Z racji ceny jest wypełniaczem. Mniej pozytywnie postrzeganym w krafcie. Kto wie za kilka lat...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mor842 Wyświetlenie odpowiedziPodobno składniki nie słodowane pomagają uzyskać większą pełność piwa oraz lepszą pienistość. Nic do nich też nie mam. O ile są dobrej jakości. W najtańszych piwach o wątpliwych walorach smakowych raczej nic dobrego bym się nie spodziewał. Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny. Moim zdaniem browary powinny mieć kategoryczny obowiązek podawania pełnego składu piwa, a nie tylko alergenów. To w końcu produkt spożywczy taki sam jak każdy inny. Wolał bym wiedzieć co wlewam w swoje trzewia.Last edited by Dukat_WSI; 2018-11-18, 22:39.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volodos Wyświetlenie odpowiedziA i owszem, są. Żywiecka APA nie chwali się tym jakże smakowitym dodatkiem, niestety...E150d obecny - nie kupować!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volodos Wyświetlenie odpowiedziA i owszem, są. Żywiecka APA nie chwali się tym jakże smakowitym dodatkiem, niestety...E150d obecny - nie kupować!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mor842 Wyświetlenie odpowiedziPo co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziMy tutaj piszemy raczej o koncernowych lagerach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNatura;ny syrop glukozowo - fruktozowy znajduje się w owocach, a jakoś nikt nie stwierdził ich szkodliwości dla zdrowia.Last edited by Lhunbleidd; 2018-11-19, 08:59.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziSpożycie dowolnego produktu może skutkować odkładaniem tłuszczu w organiźmie, więc co to za argument? Zresztą fruktoza przefermentuje szybciej niż maltoza, więc w piwie jej nie będzie.
Krzysiu a Ty to tak na poważnie z tym syropem? Fruktoza w owocach to rozumiem ale żeby syrop?? Co Ty jesz kolego?!
Nie ma sensu wywoływać jakiejś gównoburzy. Po prostu spożycie piwa powinno odbywać się z głową. Jak ktoś lubi je z syropem i karmelem to git. Niech pije. Jak ktoś lubi bez to też niech takie pije. Tyle w temacie.Last edited by mor842; 2018-11-19, 22:46.
Comment
-
-
Po pierwsze, w piwie nie ma syropu glukozowo - fruktozowego. Jest w brzeczce nastawnej. W piwie jest co najwyżej alkohol. Po drugie, glukoza i fruktoza w syropie przemysłowym jest identyczna, jak glukoza i fruktoza w roślinach, glukoza także w miodzie - ktoś mówi o szkodliwości miodu? Szkodzić może tylko w przypadku długotrwałego przedawkowania. Po trzecie - jaką gównoburzą jest zadanie pytania o fakty? Jak ktoś chce pić piwo absolutnie zdrowe, to musi znaleźć takie, produkowane z niezmienionych genetycznie odmian jęczmienia, nawożonym wyłącznie kurzym gównem od kur z wolnego wybiegu, karmionych wyłącznie naturalną paszą, uprawianą na polach naturalnie nawożonych jakąś naturalną zgnilizną lub padliną.
Ale jak ktoś tworzy aferę, wynikającą głównie z nieuctwa, to budzi u mnie odruch sprzeciwu.
Comment
-
Comment