Surowce niesłodowane stosowane w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mor842
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.07
    • 114

    #16
    A czy grysik kukurydziany i kukurydza to to samo? I jak organoleptycznie rozpoznać czy do piwa dodane zostały składniki nie słodowane jeśli nie ma ich wymienionych w składzie? Przepraszam za głupie pytania ale jako piwny laik-konsument chciałbym wiedzieć co piję. Moim zdaniem w większości przypadków składniki nie słodowane nie mają sensu. No ale wiadomo, pieniądz jest pieniądz.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #17
      Kukurydza dodawana jest w postaci grysiku, czyli drobno zmielonej kaszki. Odtłuszczonej.
      Last edited by e-prezes; 2018-11-18, 20:18.

      Comment

      • mor842
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.07
        • 114

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Kukurydza dodawana jest w postaci grysiku, czyli drobno zmielonej kaszki. Odtłuszczonej.
        Tak też myślałem. Wielkie dzięki za szybkie wyjaśnienie.

        Comment

        • Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

          #19
          Ja z kolei aktualizuję, że i Tatry mają już pełny skład. Tam z kolei "syropem" jest używany.
          Skoro Okocim odkrył skład w Mocnym, przy okazji jego odchudzenia, to może CP też czeka stopniowy coming out?

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19269

            #20
            Dodanie surowca niesłodowanego do piwa nie jest niczym złym. Niektóre style piwa wręcz go wymagają w składzie. Dodatek 5-10% pszenicy niesłodowanej w stylach, które tego składnika nie wymagają dodaje nawet lepszy profil smakowy. Podobnie z owsem, choć to głównie niesłodowaną pszenicę używają rzemieślnicze i nie tylko. Moim zdaniem owies, ze swoją łuską może być bardziej pomocny. Pszenica jest jednak tańsza i powszechniejsza.
            Kukurydza (grysik) jest w pewnym sensie (nie tworzy się z niego słodu) obcym składnikiem, choć też ma pewien wymierny wkład w bukiet piwa. Z racji ceny jest wypełniaczem. Mniej pozytywnie postrzeganym w krafcie. Kto wie za kilka lat...

            Comment

            • volodos
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.09
              • 717

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
              Karmeli amoniakalnych itp., mam nadzieję, nigdzie nie ma.
              A i owszem, są. Żywiecka APA nie chwali się tym jakże smakowitym dodatkiem, niestety...E150d obecny - nie kupować!

              Comment

              • mor842
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.07
                • 114

                #22
                Podobno składniki nie słodowane pomagają uzyskać większą pełność piwa oraz lepszą pienistość. Nic do nich też nie mam. O ile są dobrej jakości. W najtańszych piwach o wątpliwych walorach smakowych raczej nic dobrego bym się nie spodziewał. Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny. Moim zdaniem browary powinny mieć kategoryczny obowiązek podawania pełnego składu piwa, a nie tylko alergenów. To w końcu produkt spożywczy taki sam jak każdy inny. Wolał bym wiedzieć co wlewam w swoje trzewia.

                Comment

                • Dukat_WSI
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.03
                  • 781

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dodanie surowca niesłodowanego do piwa nie jest niczym złym. Niektóre style piwa wręcz go wymagają w składzie. Dodatek 5-10% pszenicy niesłodowanej w stylach, które tego składnika nie wymagają dodaje nawet lepszy profil smakowy. Podobnie z owsem, choć to głównie niesłodowaną pszenicę używają rzemieślnicze i nie tylko. Moim zdaniem owies, ze swoją łuską może być bardziej pomocny. Pszenica jest jednak tańsza i powszechniejsza.
                  Kukurydza (grysik) jest w pewnym sensie (nie tworzy się z niego słodu) obcym składnikiem, choć też ma pewien wymierny wkład w bukiet piwa. Z racji ceny jest wypełniaczem. Mniej pozytywnie postrzeganym w krafcie. Kto wie za kilka lat...
                  My tutaj piszemy raczej o koncernowych lagerach. Bo co innego niesłodowana pszenica w wicie, co innego jęczmień niesłodowany w eurolagerze (+ enzymy). Poza tym kukurydza jest czymś, czym niechętnie się koncerny chwaliły.


                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mor842 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Podobno składniki nie słodowane pomagają uzyskać większą pełność piwa oraz lepszą pienistość. Nic do nich też nie mam. O ile są dobrej jakości. W najtańszych piwach o wątpliwych walorach smakowych raczej nic dobrego bym się nie spodziewał. Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny. Moim zdaniem browary powinny mieć kategoryczny obowiązek podawania pełnego składu piwa, a nie tylko alergenów. To w końcu produkt spożywczy taki sam jak każdy inny. Wolał bym wiedzieć co wlewam w swoje trzewia.
                  Akurat ten syrop przerobiony przez drożdże staje się z tego co wiem czystym alkoholem, podobnie jak cukier.
                  Last edited by Dukat_WSI; 2018-11-18, 22:39.

                  Comment

                  • Dukat_WSI
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2015.03
                    • 781

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volodos Wyświetlenie odpowiedzi
                    A i owszem, są. Żywiecka APA nie chwali się tym jakże smakowitym dodatkiem, niestety...E150d obecny - nie kupować!
                    A skąd to wiadomo? Dawno nie piłem, ale był podawany pełny skład i jakoś sobie tego karmelu nie przypominam.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volodos Wyświetlenie odpowiedzi
                      A i owszem, są. Żywiecka APA nie chwali się tym jakże smakowitym dodatkiem, niestety...E150d obecny - nie kupować!
                      Co jest złego w karmelu amoniakalnym?

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mor842 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny.
                      Składniki te szkodzą zdrowiu wyłącznie wtedy, jak ich duże opakowanie spadnie na głowę. Szkodzą zresztą przeważnie tylko tym, którzy w to wierzą. Natura;ny syrop glukozowo - fruktozowy znajduje się w owocach, a jakoś nikt nie stwierdził ich szkodliwości dla zdrowia.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19269

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                        My tutaj piszemy raczej o koncernowych lagerach.
                        Tytuł wątku nic o tym nie mówi

                        Comment

                        • Lhunbleidd
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2014.06
                          • 196

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Natura;ny syrop glukozowo - fruktozowy znajduje się w owocach, a jakoś nikt nie stwierdził ich szkodliwości dla zdrowia.
                          Fruktoza może przyczyniać się do odkładania tłuszczu w organizmie
                          Last edited by Lhunbleidd; 2018-11-19, 08:59.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #28
                            Spożycie dowolnego produktu może skutkować odkładaniem tłuszczu w organiźmie, więc co to za argument? Zresztą fruktoza przefermentuje szybciej niż maltoza, więc w piwie jej nie będzie.

                            Comment

                            • mor842
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2015.07
                              • 114

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                              Spożycie dowolnego produktu może skutkować odkładaniem tłuszczu w organiźmie, więc co to za argument? Zresztą fruktoza przefermentuje szybciej niż maltoza, więc w piwie jej nie będzie.
                              Czyli jak zjem np. nać pietruszki czy główkę czosnku to odłoży mi się tłuszcz w organizmie? Bo to też produkty jak każde inne... Fruktoza przefermentuje może i szybciej. Tylko piszemy o syropie glukozowo-fruktozowym.

                              Krzysiu a Ty to tak na poważnie z tym syropem? Fruktoza w owocach to rozumiem ale żeby syrop?? Co Ty jesz kolego?!

                              Nie ma sensu wywoływać jakiejś gównoburzy. Po prostu spożycie piwa powinno odbywać się z głową. Jak ktoś lubi je z syropem i karmelem to git. Niech pije. Jak ktoś lubi bez to też niech takie pije. Tyle w temacie.
                              Last edited by mor842; 2018-11-19, 22:46.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #30
                                Po pierwsze, w piwie nie ma syropu glukozowo - fruktozowego. Jest w brzeczce nastawnej. W piwie jest co najwyżej alkohol. Po drugie, glukoza i fruktoza w syropie przemysłowym jest identyczna, jak glukoza i fruktoza w roślinach, glukoza także w miodzie - ktoś mówi o szkodliwości miodu? Szkodzić może tylko w przypadku długotrwałego przedawkowania. Po trzecie - jaką gównoburzą jest zadanie pytania o fakty? Jak ktoś chce pić piwo absolutnie zdrowe, to musi znaleźć takie, produkowane z niezmienionych genetycznie odmian jęczmienia, nawożonym wyłącznie kurzym gównem od kur z wolnego wybiegu, karmionych wyłącznie naturalną paszą, uprawianą na polach naturalnie nawożonych jakąś naturalną zgnilizną lub padliną.

                                Ale jak ktoś tworzy aferę, wynikającą głównie z nieuctwa, to budzi u mnie odruch sprzeciwu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X