A czy grysik kukurydziany i kukurydza to to samo? I jak organoleptycznie rozpoznać czy do piwa dodane zostały składniki nie słodowane jeśli nie ma ich wymienionych w składzie? Przepraszam za głupie pytania ale jako piwny laik-konsument chciałbym wiedzieć co piję. Moim zdaniem w większości przypadków składniki nie słodowane nie mają sensu. No ale wiadomo, pieniądz jest pieniądz.
Surowce niesłodowane stosowane w Polsce
Collapse
X
-
Dodanie surowca niesłodowanego do piwa nie jest niczym złym. Niektóre style piwa wręcz go wymagają w składzie. Dodatek 5-10% pszenicy niesłodowanej w stylach, które tego składnika nie wymagają dodaje nawet lepszy profil smakowy. Podobnie z owsem, choć to głównie niesłodowaną pszenicę używają rzemieślnicze i nie tylko. Moim zdaniem owies, ze swoją łuską może być bardziej pomocny. Pszenica jest jednak tańsza i powszechniejsza.
Kukurydza (grysik) jest w pewnym sensie (nie tworzy się z niego słodu) obcym składnikiem, choć też ma pewien wymierny wkład w bukiet piwa. Z racji ceny jest wypełniaczem. Mniej pozytywnie postrzeganym w krafcie. Kto wie za kilka lat...Comment
-
Podobno składniki nie słodowane pomagają uzyskać większą pełność piwa oraz lepszą pienistość. Nic do nich też nie mam. O ile są dobrej jakości. W najtańszych piwach o wątpliwych walorach smakowych raczej nic dobrego bym się nie spodziewał. Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny. Moim zdaniem browary powinny mieć kategoryczny obowiązek podawania pełnego składu piwa, a nie tylko alergenów. To w końcu produkt spożywczy taki sam jak każdy inny. Wolał bym wiedzieć co wlewam w swoje trzewia.Comment
-
Dodanie surowca niesłodowanego do piwa nie jest niczym złym. Niektóre style piwa wręcz go wymagają w składzie. Dodatek 5-10% pszenicy niesłodowanej w stylach, które tego składnika nie wymagają dodaje nawet lepszy profil smakowy. Podobnie z owsem, choć to głównie niesłodowaną pszenicę używają rzemieślnicze i nie tylko. Moim zdaniem owies, ze swoją łuską może być bardziej pomocny. Pszenica jest jednak tańsza i powszechniejsza.
Kukurydza (grysik) jest w pewnym sensie (nie tworzy się z niego słodu) obcym składnikiem, choć też ma pewien wymierny wkład w bukiet piwa. Z racji ceny jest wypełniaczem. Mniej pozytywnie postrzeganym w krafcie. Kto wie za kilka lat...Bo co innego niesłodowana pszenica w wicie, co innego jęczmień niesłodowany w eurolagerze (+ enzymy). Poza tym kukurydza jest czymś, czym niechętnie się koncerny chwaliły.
Podobno składniki nie słodowane pomagają uzyskać większą pełność piwa oraz lepszą pienistość. Nic do nich też nie mam. O ile są dobrej jakości. W najtańszych piwach o wątpliwych walorach smakowych raczej nic dobrego bym się nie spodziewał. Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny. Moim zdaniem browary powinny mieć kategoryczny obowiązek podawania pełnego składu piwa, a nie tylko alergenów. To w końcu produkt spożywczy taki sam jak każdy inny. Wolał bym wiedzieć co wlewam w swoje trzewia.Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2018-11-18, 22:39.Comment
-
Comment
-
Składniki te szkodzą zdrowiu wyłącznie wtedy, jak ich duże opakowanie spadnie na głowę. Szkodzą zresztą przeważnie tylko tym, którzy w to wierzą. Natura;ny syrop glukozowo - fruktozowy znajduje się w owocach, a jakoś nikt nie stwierdził ich szkodliwości dla zdrowia.Comment
-
-
Bo to też produkty jak każde inne... Fruktoza przefermentuje może i szybciej. Tylko piszemy o syropie glukozowo-fruktozowym.
Krzysiu a Ty to tak na poważnie z tym syropem? Fruktoza w owocach to rozumiem ale żeby syrop?? Co Ty jesz kolego?!
Nie ma sensu wywoływać jakiejś gównoburzy. Po prostu spożycie piwa powinno odbywać się z głową. Jak ktoś lubi je z syropem i karmelem to git. Niech pije. Jak ktoś lubi bez to też niech takie pije. Tyle w temacie.Ostatnia zmiana dokonana przez mor842; 2018-11-19, 22:46.Comment
-
Po pierwsze, w piwie nie ma syropu glukozowo - fruktozowego. Jest w brzeczce nastawnej. W piwie jest co najwyżej alkohol. Po drugie, glukoza i fruktoza w syropie przemysłowym jest identyczna, jak glukoza i fruktoza w roślinach, glukoza także w miodzie - ktoś mówi o szkodliwości miodu? Szkodzić może tylko w przypadku długotrwałego przedawkowania. Po trzecie - jaką gównoburzą jest zadanie pytania o fakty? Jak ktoś chce pić piwo absolutnie zdrowe, to musi znaleźć takie, produkowane z niezmienionych genetycznie odmian jęczmienia, nawożonym wyłącznie kurzym gównem od kur z wolnego wybiegu, karmionych wyłącznie naturalną paszą, uprawianą na polach naturalnie nawożonych jakąś naturalną zgnilizną lub padliną.
Ale jak ktoś tworzy aferę, wynikającą głównie z nieuctwa, to budzi u mnie odruch sprzeciwu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...-
Channel: Niemcy
2025-01-04, 01:50 -
-
Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo do nabycia w Dino. Cena 2,99zł za puszkę. Alkohol 5%, kod LG, pełen skład podany: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Barwa złota, piana niezła, gęsta. Lacing dobry, kufel oblepiony. Zapach kartonowo-słodowy. Smak słodowo-goryczkowy. Całkiem niezłe....
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-01-08, 13:30 -
-
Witam,
Z góry sorry, jeśli zły dział. W takim wypadku prosiłbym o przeniesienie.
Poszukuje do swojej pracy inżynierskiej jęczmienia browarnego. Szukałem i pytałem w kilku miejscach. Pisałem bezpośrednio do paru słodowni, ale ignorowali mnie. Czy poza giełdą...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment