Surowce niesłodowane stosowane w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #31
    Errata

    Przecież w Żywcu APA nie ma takiego karmelu*. Tam w ogóle nie ma nic poza wodą, słodami i chmielami.

    EDIT: *amoniakalnego
    Last edited by Dukat_WSI; 2018-11-20, 00:31.

    Comment

    • mor842
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.07
      • 114

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Po pierwsze, w piwie nie ma syropu glukozowo - fruktozowego. Jest w brzeczce nastawnej. W piwie jest co najwyżej alkohol. Po drugie, glukoza i fruktoza w syropie przemysłowym jest identyczna, jak glukoza i fruktoza w roślinach, glukoza także w miodzie - ktoś mówi o szkodliwości miodu? Szkodzić może tylko w przypadku długotrwałego przedawkowania. Po trzecie - jaką gównoburzą jest zadanie pytania o fakty? Jak ktoś chce pić piwo absolutnie zdrowe, to musi znaleźć takie, produkowane z niezmienionych genetycznie odmian jęczmienia, nawożonym wyłącznie kurzym gównem od kur z wolnego wybiegu, karmionych wyłącznie naturalną paszą, uprawianą na polach naturalnie nawożonych jakąś naturalną zgnilizną lub padliną.

      Ale jak ktoś tworzy aferę, wynikającą głównie z nieuctwa, to budzi u mnie odruch sprzeciwu.
      Fakt, Krzysiu mea culpa. Przegiąłem z tą gównoburzą i całą resztą. Przepraszam. Czyli Twoim zdaniem na przykład syrop g-f najprawdopodobniej jest stosowany w tanich piwach (tanie strong lagery) dla uzyskania tzw. większego woltarzu? Skoro drożdże i tak go zjedzą...

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        W tzw. eurolagerach, w kategorii mocnych z najniższych półek, priorytetem jest jak najniższy koszt produkcji. W wyrobie końcowym najbardziej istotna jest wysoka zawartość alkoholu, walory organoleptyczne są mało istotne. surowce niesłodowanie dodaje się po to, aby jak najbardziej obniżyć koszt produkcji. Syrop glukozowo - fruktozowy w takich piwach jest odfermentowany w 100% do alkoholu i dwutlenku węgla.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          W tzw. eurolagerach, w kategorii mocnych z najniższych półek, priorytetem jest jak najniższy koszt produkcji. W wyrobie końcowym najbardziej istotna jest wysoka zawartość alkoholu, walory organoleptyczne są mało istotne. surowce niesłodowanie dodaje się po to, aby jak najbardziej obniżyć koszt produkcji. Syrop glukozowo - fruktozowy w takich piwach jest odfermentowany w 100% do alkoholu i dwutlenku węgla.
          Czy nie jest tak, że tak to idealnie tylko wygląda na papierze, tzn. że jest używany w produkcji tylko w 100% czysty syrop i zostanie rozłożony wyłącznie do alk i co2 ? Jak się zerka na analizy/atesty to nigdy nie otrzymuje się tak czystego produktu, zawsze jest tam jakiś procent akceptowalnego prawem syfu
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            #35
            CP odtajnił skład również zwykłego Kasztelana. Dodatkiem niesłodowanym jest jęczmień.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              zawsze jest tam jakiś procent akceptowalnego prawem syfu
              Pewnie tak, ale tak jest ze wszystkim. A tak poza tym jeszcze nie widziałem żadnego dowodu, że syrop g-f jest szkodliwy dla zdrowia, poza autorytatywnymi stwierdzeniami tzw. autorytetów.

              Comment

              • k_s
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2017.05
                • 66

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                Pewnie tak, ale tak jest ze wszystkim. A tak poza tym jeszcze nie widziałem żadnego dowodu, że syrop g-f jest szkodliwy dla zdrowia, poza autorytatywnymi stwierdzeniami tzw. autorytetów.
                W nadmiernych ilościach wszystko jest szkodliwe . Syrop g-f nie jest ani bardziej ani mniej szkodliwy od sacharozy.

                Comment

                • dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4014

                  #38
                  Z tym, że syrop glukozowo-fruktozowy spożyty solo (czy częściej wraz z wysokoprzetworzonymi tłuszczami trans) inaczej się wchłania niż syrop g-f zawarty z owocach, gdzie sobie sąsiaduje np. z błonnikiem, który znacznie opóźnia rozkład syropku
                  Fruktoza ma inne drogi wchłaniania do obiegu krwi niż glukoza, a czasami spotyka się syrop fruktozowy (czysty)
                  Z tego co pamiętam.

                  W piwie drożdżowi praktycznie wszystko jedno co zje, byle kopało.

                  W żywności jednak jest różnica między glukozą, fruktozą a syropem glukozowym (kwestia też z czym i ile się tego spożywa)

                  BTW. utyć można i z marchewki czy pietruszki, wystarczy ich zeżreć tyle aby przekroczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne

                  pozdrawiam
                  Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                  Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                  FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z tym, że syrop glukozowo-fruktozowy spożyty solo (czy częściej wraz z wysokoprzetworzonymi tłuszczami trans) inaczej się wchłania niż syrop g-f zawarty z owocach, gdzie sobie sąsiaduje np. z błonnikiem, który znacznie opóźnia rozkład syropku
                    Fruktoza ma inne drogi wchłaniania do obiegu krwi niż glukoza, a czasami spotyka się syrop fruktozowy (czysty)
                    Z tego co pamiętam.
                    Ale z tego nadal nie wynika, że ten nieszcęsny syrop jest szkodliwy.

                    Comment

                    • k_s
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2017.05
                      • 66

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ale z tego nadal nie wynika, że ten nieszcęsny syrop jest szkodliwy.
                      Sam w sobie syrop g-f nie jest szkodliwy, tylko jego nadmiar jest, podobnie jak zwykłego cukru czyli sacharozy. Ten cały ambaras z jego szkodliwością wynika właśnie z tego, że stosuje się go w coraz większych ilościach. W owocach nie ma dużo fruktozy dlatego są owoce zdrowe.
                      A w piwie to go raczej nie ma, bo go drożdżaki przerobiły na alkohol.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X