Surowce niesłodowane stosowane w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #31
    Errata

    Przecież w Żywcu APA nie ma takiego karmelu*. Tam w ogóle nie ma nic poza wodą, słodami i chmielami.

    EDIT: *amoniakalnego
    Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2018-11-20, 00:31.

    Comment

    • mor842
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.07
      • 114

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Po pierwsze, w piwie nie ma syropu glukozowo - fruktozowego. Jest w brzeczce nastawnej. W piwie jest co najwyżej alkohol. Po drugie, glukoza i fruktoza w syropie przemysłowym jest identyczna, jak glukoza i fruktoza w roślinach, glukoza także w miodzie - ktoś mówi o szkodliwości miodu? Szkodzić może tylko w przypadku długotrwałego przedawkowania. Po trzecie - jaką gównoburzą jest zadanie pytania o fakty? Jak ktoś chce pić piwo absolutnie zdrowe, to musi znaleźć takie, produkowane z niezmienionych genetycznie odmian jęczmienia, nawożonym wyłącznie kurzym gównem od kur z wolnego wybiegu, karmionych wyłącznie naturalną paszą, uprawianą na polach naturalnie nawożonych jakąś naturalną zgnilizną lub padliną.

      Ale jak ktoś tworzy aferę, wynikającą głównie z nieuctwa, to budzi u mnie odruch sprzeciwu.
      Fakt, Krzysiu mea culpa. Przegiąłem z tą gównoburzą i całą resztą. Przepraszam. Czyli Twoim zdaniem na przykład syrop g-f najprawdopodobniej jest stosowany w tanich piwach (tanie strong lagery) dla uzyskania tzw. większego woltarzu? Skoro drożdże i tak go zjedzą...

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        W tzw. eurolagerach, w kategorii mocnych z najniższych półek, priorytetem jest jak najniższy koszt produkcji. W wyrobie końcowym najbardziej istotna jest wysoka zawartość alkoholu, walory organoleptyczne są mało istotne. surowce niesłodowanie dodaje się po to, aby jak najbardziej obniżyć koszt produkcji. Syrop glukozowo - fruktozowy w takich piwach jest odfermentowany w 100% do alkoholu i dwutlenku węgla.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24004

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          W tzw. eurolagerach, w kategorii mocnych z najniższych półek, priorytetem jest jak najniższy koszt produkcji. W wyrobie końcowym najbardziej istotna jest wysoka zawartość alkoholu, walory organoleptyczne są mało istotne. surowce niesłodowanie dodaje się po to, aby jak najbardziej obniżyć koszt produkcji. Syrop glukozowo - fruktozowy w takich piwach jest odfermentowany w 100% do alkoholu i dwutlenku węgla.
          Czy nie jest tak, że tak to idealnie tylko wygląda na papierze, tzn. że jest używany w produkcji tylko w 100% czysty syrop i zostanie rozłożony wyłącznie do alk i co2 ? Jak się zerka na analizy/atesty to nigdy nie otrzymuje się tak czystego produktu, zawsze jest tam jakiś procent akceptowalnego prawem syfu
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            #35
            CP odtajnił skład również zwykłego Kasztelana. Dodatkiem niesłodowanym jest jęczmień.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              zawsze jest tam jakiś procent akceptowalnego prawem syfu
              Pewnie tak, ale tak jest ze wszystkim. A tak poza tym jeszcze nie widziałem żadnego dowodu, że syrop g-f jest szkodliwy dla zdrowia, poza autorytatywnymi stwierdzeniami tzw. autorytetów.

              Comment

              • k_s
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2017.05
                • 66

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Pewnie tak, ale tak jest ze wszystkim. A tak poza tym jeszcze nie widziałem żadnego dowodu, że syrop g-f jest szkodliwy dla zdrowia, poza autorytatywnymi stwierdzeniami tzw. autorytetów.
                W nadmiernych ilościach wszystko jest szkodliwe . Syrop g-f nie jest ani bardziej ani mniej szkodliwy od sacharozy.

                Comment

                • dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4015

                  #38
                  Z tym, że syrop glukozowo-fruktozowy spożyty solo (czy częściej wraz z wysokoprzetworzonymi tłuszczami trans) inaczej się wchłania niż syrop g-f zawarty z owocach, gdzie sobie sąsiaduje np. z błonnikiem, który znacznie opóźnia rozkład syropku
                  Fruktoza ma inne drogi wchłaniania do obiegu krwi niż glukoza, a czasami spotyka się syrop fruktozowy (czysty)
                  Z tego co pamiętam.

                  W piwie drożdżowi praktycznie wszystko jedno co zje, byle kopało.

                  W żywności jednak jest różnica między glukozą, fruktozą a syropem glukozowym (kwestia też z czym i ile się tego spożywa)

                  BTW. utyć można i z marchewki czy pietruszki, wystarczy ich zeżreć tyle aby przekroczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne

                  pozdrawiam
                  Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                  Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                  FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
                    Z tym, że syrop glukozowo-fruktozowy spożyty solo (czy częściej wraz z wysokoprzetworzonymi tłuszczami trans) inaczej się wchłania niż syrop g-f zawarty z owocach, gdzie sobie sąsiaduje np. z błonnikiem, który znacznie opóźnia rozkład syropku
                    Fruktoza ma inne drogi wchłaniania do obiegu krwi niż glukoza, a czasami spotyka się syrop fruktozowy (czysty)
                    Z tego co pamiętam.
                    Ale z tego nadal nie wynika, że ten nieszcęsny syrop jest szkodliwy.

                    Comment

                    • k_s
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2017.05
                      • 66

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Ale z tego nadal nie wynika, że ten nieszcęsny syrop jest szkodliwy.
                      Sam w sobie syrop g-f nie jest szkodliwy, tylko jego nadmiar jest, podobnie jak zwykłego cukru czyli sacharozy. Ten cały ambaras z jego szkodliwością wynika właśnie z tego, że stosuje się go w coraz większych ilościach. W owocach nie ma dużo fruktozy dlatego są owoce zdrowe.
                      A w piwie to go raczej nie ma, bo go drożdżaki przerobiły na alkohol.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • darekd
                        Eichbaum, Cronus German Pilsner
                        darekd
                        Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
                        Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
                        2025-01-04, 01:50
                      • AaLeX
                        Braniewo, Złoty Dukat
                        AaLeX
                        Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...
                        2024-06-25, 16:50
                      • AaLeX
                        Braniewo, Kanclerz
                        AaLeX
                        Piwo do nabycia w Dino. Cena 2,99zł za puszkę. Alkohol 5%, kod LG, pełen skład podany: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Barwa złota, piana niezła, gęsta. Lacing dobry, kufel oblepiony. Zapach kartonowo-słodowy. Smak słodowo-goryczkowy. Całkiem niezłe....
                        2024-01-08, 13:30
                      • monte
                        Jęczmień jary dwurzędowy browarny
                        monte
                        Witam,

                        Z góry sorry, jeśli zły dział. W takim wypadku prosiłbym o przeniesienie.

                        Poszukuje do swojej pracy inżynierskiej jęczmienia browarnego. Szukałem i pytałem w kilku miejscach. Pisałem bezpośrednio do paru słodowni, ale ignorowali mnie. Czy poza giełdą...
                        2016-10-17, 15:17
                      • kaczka116
                        Bury, [Browarny] Fly Away
                        kaczka116
                        Piwo gotowe do oceny
                        2020-09-13, 20:37
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...