Ceny kegów z piwem kraftowym dla multitapòw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    Ceny kegów z piwem kraftowym dla multitapòw

    Bywam w jednym multitapie, gdzie RIS-a z kranu można nabyć dużo taniej, niż w sklepie z butelki. Pytanie więc mam następujące: jak tanio knajpa musi nabywać kegi, że opłaca jej się sprzedawać jakieŝ piwo taniej, niż sklep? Dla przykładu RIS-a od pracowni piłem za 12 zł/0,33 l (w sklepie kosztuje ok. 15 zł/0,33 l), a wczoraj jakiegoś duñczyka (34° Plato) za 18 zł/0,33 l.
  • rafano
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 35

    #2
    Musiałbym jeszcze sprawdzić ale na teraz mogę Ci napisać, że jak dobrze kojarzę to ceny skandynawskich piw w beczce to rząd wielkości 600 zł/30 l netto. I tu rzeczywiście wychodzi dużo taniej niż butelki.

    Comment

    • Dukat_WSI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 781

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafano Wyświetlenie odpowiedzi
      Musiałbym jeszcze sprawdzić ale na teraz mogę Ci napisać, że jak dobrze kojarzę to ceny skandynawskich piw w beczce to rząd wielkości 600 zł/30 l netto. I tu rzeczywiście wychodzi dużo taniej niż butelki.
      Ciekawe, czy to nie wynika z jakichś uwarunkowań prawnych np. ekologicznych i związanych z tym, żeby alkohol był ciężko dostępny w sklepach, więc kegi jako produkty dla lokali mogą mieć wtedy preferencyjne warunki (?).

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Pytasz jakbyś dziś się urodził. Temat był wałkowany w wielu już wątkach. W skrócie: na cenę końcową składa się wiele czynników. Podobnie jak z cena paliwa na stacjach (nie wspomnę już o przypadku cen z tych samych sieci). Konkluzja: nie zawsze cena wynika z chciwości sprzedawcy.

        Comment

        • Promil03
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.10
          • 2833

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
          Ciekawe, czy to nie wynika z jakichś uwarunkowań prawnych np. ekologicznych i związanych z tym, żeby alkohol był ciężko dostępny w sklepach, więc kegi jako produkty dla lokali mogą mieć wtedy preferencyjne warunki (?).
          A może chodzi o najprostszą przyczynę?
          Co łatwiej, szybciej i taniej rozlać? 30 litrów piwa do 60 butelek czy 30 litrów piwa do 1 petainera?

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Pytasz jakbyś dziś się urodził. Temat był wałkowany w wielu już wątkach. W skrócie: na cenę końcową składa się wiele czynników. Podobnie jak z cena paliwa na stacjach (nie wspomnę już o przypadku cen z tych samych sieci). Konkluzja: nie zawsze cena wynika z chciwości sprzedawcy.
            Nie chodzi mi o oczywiste różnice, ale o szczególne przypadki, typu że piwo w knajpie z kega kosztuje taniej, niż w sklepie z butelki. A dot. to właśnie min. piw skandynawskich.

            Comment

            • ErgoBibamus
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.10
              • 203

              #7
              A może proza życia?
              Czyli zwykła chęć pozbycia się danego piwa z kranu (przecena czasem zwana promocją) ?

              Warto było spytać barmana o tę cenę, może by coś powiedział, nawet między wierszami.
              Zapraszamy: poniedziałek - sobota od 14:00 do 2:00, niedziela 16:00 - 2:00

              Comment

              Przetwarzanie...
              X