Zacieranie - Kolor Zacieru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nuker44
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 2

    #1

    Zacieranie - Kolor Zacieru

    Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ?

    Składniki:

    - Strzegom słód jasny pilzneński - 1kg
    - Strzegom słód pszeniczny - 2kg

    Zacieranie:

    – 20 minut w 44°C

    – 45 minut w 63°C

    – 20 minut w 72°C

    - 78°C wygrzew

    Pozdrawiam.
    Ostatnia zmiana dokonana przez nuker44; 2016-08-29, 21:04.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24006

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nuker44
    Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ?

    Składniki:

    - Strzegom słód jasny pilzneński - 1kg
    - Strzegom słód pszeniczny - 2kg

    Zacieranie:

    – 20 minut w 44°C

    – 45 minut w 63°C

    – 20 minut w 72°C

    - 78°C wygrzew

    Pozdrawiam.
    Nie ma co się zastanawiać - działaj dalej. We wiadrze zawsze będzie wyglądać inaczej niż finalnie w szklance.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • nuker44
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.07
      • 2

      #3
      Ok. Po gotowaniu piwko nabrało koloru. Drożdże zadane dziś o północy, teraz patrzę i rurka daje ładny koncert.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • kurek93
        Pszenica z błędami.
        kurek93
        Witam.
        Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
        • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
        • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
        • słód Weyermann®
        ...
        2023-01-13, 10:28
      • ART
        Clock, Slash
        ART
        Co prawda na etykiecie napisano adres Clocka na Školni w Potštejn ale tam instalacji już nie ma, a produkcja odbywa się w nowym zakładzie firmy, tj. Fenetra 1,5 km dalej. Jak tu ktoś sensownie wyjaśni
        zawiłości nazewnictwa nowego browaru to poprawię temat.

        Czeski pilsner...
        2022-07-26, 05:53
      • piotriss
        Prośba o weryfikację
        piotriss
        Witam ułożyłem sobie 2 przepisy na 2 warki z zacieraniem lekko przeze mnie zmodyfikowane.Co o nich sądzicie.

        Porter Bałtycki 30L 22BLG

        Słód Monachijski 9kg EBC 12-18 Strzegom
        Słód Caraaroma 1kg EBC 350-450 Weyermann
        Słód Extra Black 0,5kg EBC 1400...
        2018-02-18, 14:46
      • dadek
        Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
        dadek
        Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
        2024-10-14, 23:58
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...