Woda a smak piwa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

Wedle moich informacji rzeczywiście był to problem z wodą, ale nie z jej brakiem (przy zwiększeniu produkcji), ale bliżej tego, co wyżej napisał Krzysiu...
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• chaos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2002.10
      • 5

to co z tymi solami?

To co robić żeby te wszystkie chemiczne świństwa nie psuły smaku? Zmienić źródło wody? Stosować wymienniki jonowe, filtry? Sam robiłem testy wody że niby oligoceńskiej na obecność soli żelaza. Sporo tego było. Więc jak sobie radzić? Miszać gotowaną kranówę z wodą destylowaną?

chaos

Comment

• szostak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.02
        • 1176

Odp: no i 2 wyklad

Karolinka napisał(a)
        Wyklad 2#
        Sami sie prosicie...

Wyższa alkalicznosc wplywa niekorzystnie na przebieg prosesow enzymatycznych w brzeczce (zwlaszcza w czasie zacierania)
        Woda o duzej twardosci weglanowej przedluza filtracje brzeczki, obniza ostateczny stopien odfermentowania, zmniejsza wydajnosc warzelni i powoduje nadmierne wylugowanie substancji goryczkowych z luski, co nadaje piwu cierpka goryczke (paskudne)...
        To już wiem, że to chełmska woda o dużej twardości węglanowej była przyczyną wyjątkowo podłego smaku niesławnej pamięci piwa Lipcowego z Chełma.

Comment

Related Topics

Collapse

• AaLeX
          Nova Paka, Český Ležák Original
          AaLeX
          Nowość w polskim Aldi. Alkokol 5,4%, skład: woda, słód, chmiel. Spełnia zatem niemiecką normę. Napis "tylko w Aldi" sugeruje, że jest to piwo warzone dla tego marketu. Zapach chmielowy, barwa bursztynowa, piana niezła, na początku bardzo obfita. Smak bardzo ciekawy, ziołowa goryczka...
          2024-08-27, 13:46
        • ziomalisz
          pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
          ziomalisz
          od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
          2018-05-28, 09:32
        • Rychu80
          Woda źródlana do nastawu przegotować ?
          Rychu80
          Witam

Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
          2019-01-29, 19:01
        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • heckler
          Katowice, Staromiejska 9, Absurdalna - Multitap
          heckler
          Admin: wydzielono z
          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...dalna-multitap
          ---------------------------------------

Zgadza się, lokal został przeniesiony na Staromiejską 9 i już działają. Zajmują...
          2025-01-21, 08:18
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...