Wedle moich informacji rzeczywiście był to problem z wodą, ale nie z jej brakiem (przy zwiększeniu produkcji), ale bliżej tego, co wyżej napisał Krzysiu...
Woda a smak piwa
Collapse
X
-
to co z tymi solami?
To co robić żeby te wszystkie chemiczne świństwa nie psuły smaku? Zmienić źródło wody? Stosować wymienniki jonowe, filtry? Sam robiłem testy wody że niby oligoceńskiej na obecność soli żelaza. Sporo tego było. Więc jak sobie radzić? Miszać gotowaną kranówę z wodą destylowaną?
chaos
Comment
-
-
Odp: no i 2 wyklad
Karolinka napisał(a)
Wyklad 2#
Sami sie prosicie...
Wyższa alkalicznosc wplywa niekorzystnie na przebieg prosesow enzymatycznych w brzeczce (zwlaszcza w czasie zacierania)
Woda o duzej twardosci weglanowej przedluza filtracje brzeczki, obniza ostateczny stopien odfermentowania, zmniejsza wydajnosc warzelni i powoduje nadmierne wylugowanie substancji goryczkowych z luski, co nadaje piwu cierpka goryczke (paskudne)...
Comment
-
Comment