Woda a smak piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Karolinka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.02
    • 129

    Woda a smak piwa

    Widze ze zainteresowanie woda do produkcji piwka jest duze.
    Chcieliscie nowy temat, to prosze
    Piwoszka Karolcia:)

    --------------------------------
  • Karolinka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.02
    • 129

    #2
    Wyklad 3#

    Woda, która nie spelnia wymagan stawianych wodzie technologicznej, powinna byc poddana procesowi korekty w zaleznosci od rodzaju zanieczyszczenia.
    Korekte wlasnosci alkalizujacych wody prowadzi sie przez zakwaszanie za pomoca spozywczego kwasu mlekowego lub spozywczego kwasu solnego (30%)

    c.d.n...
    Piwoszka Karolcia:)

    --------------------------------

    Comment

    • pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

      #3
      Karolinko, i tak chcesz dozować po trzy zdania? Fajne rzeczy piszesz ale to lekka przesada tak po aptekarsku dzielić się wiadomościami.

      Comment

      • Karolinka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.02
        • 129

        #4
        Co za duzo...

        Takie rzeczy trzeba dawkowac
        Piwoszka Karolcia:)

        --------------------------------

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pieczareku, daj Karolci szansę zastąpić Sensora
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #6
            Karolino - jeśli możesz (albo chce ci się użyć funkcji wytnij/wklej ) to zawrzyj w tym temacie również swoje wcześniejsze wypowiedzi na temat wody.

            Comment

            • Karolinka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.02
              • 129

              #7
              Wyklad 1

              To ja sie pobawilam w kopiuj i wklej... welde zyczenia

              Wyklad o wodzie

              Co do wody uzywanej w browarach do celow technologicznych powinna spelniac wymagania wody pitnej. Poza tym uwaza sie ze woda stosowana do produkcji piwa jasnego nie powinna miec wysokiej twardosci, a wazny jest rowniez stosunek twardosci weglanowej do nieweglanowej. Powinna miec tez niska alkalicznosc...
              Piwoszka Karolcia:)

              --------------------------------

              Comment

              • Karolinka
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.02
                • 129

                #8
                no i 2 wyklad

                Wyklad 2#
                Sami sie prosicie...

                Wyzsza alkalicznosc wplywa niekorzystnie na przebieg prosesow enzymatycznych w brzeczce (zwlaszcza w czasie zacierania)
                Woda o duzej twardosci weglanowej przedluza filtracje brzeczki, obniza ostateczny stopien odfermentowania, zmniejsza wydajnosc warzelni i powoduje nadmierne wylugowanie substancji goryczkowych z luski, co nadaje piwu cierpka goryczke (paskudne)...
                Azotyny, sole zelaza i kwas krzemowy powoduja degeneracja drozdzy, co powoduje obnzenie stopnia odfermentowania. Wplywaja takze niekozystnie na smak piwa. Siarczany zwiekszaja goryczke piwna, a wolny chlor nadaje piwu posmak "fenolowy"...
                Piwoszka Karolcia:)

                --------------------------------

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Taka jest teoria. A w praktyce do produkcji piwa "Odra" używano wody z Odry i nikt się tym nie przejmował, mimo osobliwego smaku. Cała produkcja schodziła na pniu.
                  Dzisiaj nie ma już takich ekstraordynaryjnych piw. Może ostatia chemiczna "Fortuna Czarna" o smaku Polococty.

                  Comment

                  • Karolinka
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2002.02
                    • 129

                    #10
                    Juz niedlugo...

                    Wyklad zostaj przeniesiony na inny termin z powodu braku czasu prowadzacego
                    Obiecuje ze w najblizszym czasie dopisze jeszcze troszke... cierpliwosci...

                    A w ramach wykladu proponuje
                    Piwoszka Karolcia:)

                    --------------------------------

                    Comment

                    • sensor
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.02
                      • 817

                      #11
                      Marusia napisal/a
                      Pieczareku, daj Karolci szansę zastąpić Sensora

                      To jego można zastąpić ???
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23929

                        #12
                        skoro się tak zaniedbuje, to trzeba przynajmniej próbować
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • pama
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.08
                          • 205

                          #13
                          Z tą wodą z Odry to nie takie dziwne. Otóż dawno dawno temu, w czasach tow. Gierka, w browarze w Okocimiu postanowiono zastąpić wodę z przepływającej przez Brzesko Uszwicy (rzeczka z mułowatą wodą o kolorze brzeczki) wodą ze studni głębionewej.Wybudowano tę studnię, woda miała superparametry. Zamknięto zbiorniki czy inne tam ustrojstwa do uzdatniania wody z rzeki. No i nawarzono piwa.... Nie dało się wziąć do ust. Szybko wrócono do starej technologii.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            W XVIII wieku w Tychach podobno przed warzeniem pisarz browarny latał po wsiach leżących nad potokiem i uprzedzał chłopów, żeby nie odlewali się do rzeczki. Jak wiadomo, związki azotu zawarte w chłopskim moczu niekorzystnie na walory smakowe i trwałość piwa.
                            Last edited by Krzysiu; 2002-10-15, 23:13.

                            Comment

                            • peefco
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2002.10
                              • 71

                              #15
                              pama napisał(a)
                              Z tą wodą z Odry to nie takie dziwne. Otóż dawno dawno temu, w czasach tow. Gierka, w browarze w Okocimiu postanowiono zastąpić wodę z przepływającej przez Brzesko Uszwicy (rzeczka z mułowatą wodą o kolorze brzeczki) wodą ze studni głębionewej.Wybudowano tę studnię, woda miała superparametry. Zamknięto zbiorniki czy inne tam ustrojstwa do uzdatniania wody z rzeki. No i nawarzono piwa.... Nie dało się wziąć do ust. Szybko wrócono do starej technologii.
                              No wlasnie, przeciez piwo sklada sie glownie z wody (ponad 90%), wiec jest to bardzo wazny skladnik, o ile nie najwazniejszy. Nie jestem fachowcem browarnictwa, ale pamietam ze jak Heineken wykupil spory pakiet akcji Zywca to do Kanady przyjechala partia piwa zywieckiego o zupelnie innym smaku. Ludzie rozpoznawali ja po odrobine innych etykietkach i nie chcieli kupowac. W knajpce do ktorej czesto chodzilem wlascicielka miala schowanego starego Zywca dla stalych klientow. Mysle ze po prostu poszli na ilosc a nie mieli tyle wody. Nie wiem jak sobie poradzili z tym problemem ale faktem jest ze po 2 miesiacach piwo wrocilo do dawnego smaku i tak jest do dzisiaj. Prosze o sprostowanie jezeli sie myle co do wody bo to jedynie moje domysly

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X