Bo historycznie wiadomo, że palony jęczmień został w ciemnych piwach wprowadzony jako dodatek niesłodowany, mający być tańszym substytutem ciemnego słodu. Bodajże Guinness rozpoczął stosowanie przytoczonego procederu.
Palony jęczmień w stoutach - czy daje odmienne efekty od palonego słodu?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziTak..
Comment
-
-
Nie, wszystkie ciemne słody mocno obniżają ph.
Nie jest łatwo porównać palony jęczmień z palonymi słodami, bo jest sporo różnych, o różnych barwach.
Jęczmień palony ma ttochę bardziej wyrazisty smak i lepiej przebija się w takich piwach jak IRA. W stoutach różnice są pomijalne.
Jeśli potrzebne Ci są bardziej konkretne informacje, to mogę otworzyć dzisiaj kilka książek.
Comment
-
-
Z praktyki - jęczmień często jest mocniej palony, daje więc więcej paleniskowych, popiołowych wrażeń.
Słody są nieco lżej palone i dają mniejszą barwę, więc skutkuje to więcej smaków kawy i czekolady, a nieco mniej paleniskowych i popiołowych. No i tu czasem słodownie proponują różny stopień wyprażenia słodu, natomiast ziarno jest w jednym typie.
A wprowadzenie jęczmienia palonego miało ponoć związek z akcyzą, który był płacony od słodu. Żeby zaoszczędzić na podatkach, browary zaczęły wprowadzać jęczmień palonyLast edited by bzium1986; 2017-02-12, 23:06.
Comment
-
Comment